Bu Kategoriyle ilgili Yazılar
Wo/men for Women Proje İçeriği
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde yürütülen “Aile İçi Şiddet ile Mücadele Projesi” kapsamında çalışacağımız yeni bir projeye başlıyoruz.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelenin Yeni Adı: WO / MEN FOR WOMEN
Şiddettin her türlüsü hem bu birlikteliğe hem de insanlık onuruna yapılan saldırıdır. Şiddet, uygulayan için zavallılığın ve güçsüzlüğün bir ifadesi, şiddet uygulanan için ise büyük bir yıkım, acı bir dram ve hayal kırıklığıdır.
Belçika’da Gent Sığınmaevi Ziyareti
Kadın hastanelik olduğunda ya da polise müracaat ettiğinde, polis sığınmaevi tavsiyesinde bulunabiliyor. Belçika’da aile içi şiddet meselesi, “eşler arası” şiddet olarak geçiyor. Belçika’da şiddete uğrama bakımından evlilikle, birlikte yaşamak arasında bir fark yok. Erkeklerde şiddete maruz kaldığı için şiddet çift taraflı olarak ele alınıyor.
Belçika’nın Gent İlinde Şiddetle Mücadele
Aile içi şiddet sadece yabancılar için değil, Belçikalılar için de sorun, ancak, Türk kökenlilerde, Faslılarda maalesef kadına uygulanan şiddet biraz daha fazla. Geçen sene burada 3 kadın eşi tarafından öldürüldü, biri de intihar etti.
Belçika’da Polis Eğitim Merkezi İzleme Ziyareti
Polis Eğitim Merkezi İzleme Ziyareti 25 Nisan 2014 Kadına yönelik şiddetle mücadelede Belçika Polis Eğitim Merkezini ziyaret ettik. Polis Eğitim Merkezi şehrin oldukça dışında büyükçe bir alan içinde, yine büyük bir binada hizmet veriyor. Geleceğimizi bilen polis memurları bizi kapıda karşıladı. Önce bina hakkında dışardan bilgi veren memurlar sonra bize binayı gezdirdiler. Dersler sözel ve […]
Belçika Yasalarında Şiddet Olgusu
C. Boşanma sonrası prosedür (Noter veya asliye mahkemesi yetkilidir.)
Mal varlığı paylaşımında, şiddete maruz kalan eş, ortak evleri varsa, diğer eşin payını vermek kaydıyla evi almada önceliklidir.
Boşanmadan sonra çocuk velayeti hem anneye hem babaya veriliyor. Şiddet veya bağımlı olan taraf varsa velayet elinden alınır.
Belçika Milletvekili Mahinur Özdemir İle Görüşme
“Belçika’da kadına yönelik fiziksel, psikolojik, cinsel şiddet türleri yaygın olarak görülmektedir. Şiddetle mücadelede her geçen gün artan ivmeye rağmen kadına yönelik şiddet sosyal bir sorun olarak varlığını korumaktadır. Belçika farklı diller konuşan bölgelerden oluştuğu için ulusal kadın yardım hattı yok.
Belçika’da Kadınlar İçin Savunma Eğitimi
Dernek ayrıca, göçmen kadınlarla da özgüven kazandırma çalışmaları yürütüyor. Farklı kültürlerden 55 yaş üstü kadınlar içerisinde okuma yazma bilmeyenlere, resimli kartlarla hazırlanmış oyunlarla, kendilerini koruma yolları anlatılıyor…
Belçika’da Şiddete Uğrayan Kadınlar Anlatıyor
Şiddet Gören Kadınlar Anlatıyor 23 Nisan 2014 Belçika’da ki üçüncü toplantımızı şiddet mağduru kadınlarla gerçekleştirdik. Bu programda, şiddete uğrayan kadınların ne tür şiddete muhatap olduklarını, bu süreçte neler yaşadıklarını, şiddetle nasıl mücadele ettiklerini öğrenmek üzere bireysel hikâyelerini dinledik. Böylece, mağdurelerin hikâyeleri üzerinden Belçika’da yaşanan şiddetin boyutlarını anlamaya çalıştık. Mağdureler bize kendi hikayelerini şöyle anlattılar: […]
Belçika’da Şiddetle Mücadelede Polisiye Yöntemler
Belçikalı ailelerde şiddet yaşandığında müdahale etmek isteyen polislere önce kadınlar itiraz edip “kocama karışmayın” diyorlar dedi. Belçika’da Erkeklerin de kadınlar kadar olmasa da şiddete uğradığını belirten Mohammed Bey, ancak erkek sığınmaevinin olmadığına da dikkat çekti.
Belçika’da Şiddetle Mücadele Eden STK’lar
Derneğin bir diğer çalışma alanı yabancıların evlilik pratikleri üzerine şekilleniyor. Görücü usulünü de evlilik göçünü de şiddet kapsamı içinde değerlendiren dernek yetkilileri, bu uygulamaların İslam’ın baskıcı karakterinden kaynaklandığını düşünüyor. Bu durum farklı kültürler ve dinler hakkında bilgi sahibi olmadan…
Kadına Yönelik Şiddette Kanaat Önderleri Çalıştayı
Kadına yönelik şiddetin elimine edilmesinde, toplumsal algıların ve kalıplaşmış önyargıların değişiminde anahtar rol oynayan kişilerin farkındalığının artırılması önemli görülmüştür. Bu sebeple, bu iki ilçenin içsel dinamiklerini harekete geçirmek için bu ilçelerde görev yapan öğretmenler, din görevlileri, muhtarlar, yöneticiler ve STK yöneticilerinden oluşacak 200 kişi seçilmesi öngörülmüştür. Böylece bu kişilerin kendi çevrelerindeki ilişki ağlarından yararlanılarak verilecek […]
Wo/men for Women Projesi STK Çalıştayı
Wo/men For Women Projesi kapsamında düzenlenen STK çalıştayı 12 Aralık 2014 Cuma günü gerçekleşti. 34 STK ve 11 kurumun katıldığı çalıştay, kayıt ve çay ikramıyla başladı. Çalıştayın öğleden öncesi sunumlar, öğleden sonrası çalıştaylar ve son oturum da forum olarak tasarlanmıştı. İlk oturumda açılış konuşmasını yapan Hazar Derneği Başkanı Ayla Kerimoğlu Wo/men For Women projesini, amaçlarını […]
Wo/men For Women Kapanış Toplantısı Sunumu
Sayın Başbakanımızın kıymetli eşleri, Sayın bakan yardımcım, Sayın valimiz, Sayın belediye başkanlarımız, Sayın kaymakamlarımız, müdürlerimiz, basın mensupları ve çok kıymetli katılımcılarımız. “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Ulusal ve Yerel STK’ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi” programı kapsamında gerçekleşen WO/MEN FOR WOMEN projesinin kapanış toplantısına hepiniz hoş geldiniz. “Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin dost ve yardımcılarıdırlar. İyiliği emreder kötülükten […]
Şiddete Uğrayan 105 Kadına Eğitim Verdik
Şiddete uğrayan kadınlar kendi hayatlarından örnekler vererek şiddetle nasıl mücadele ettiklerini de anlatmışlardır. Kadınları şiddetle yaşamaya mecbur bırakan en önemli etkenlerin kadınların ekonomik özgürlüklerinin olmayışıdır.
“Eğitici Eğitimi” Raporu Wo/Men For Women
Derneğimiz, Wo/Men For Women projesi kapsamında kadına yönelik travma, çocuğa yönelik travma ve ensest konularında İstanbul’da faaliyet gösteren ŞÖNİM, ilk kabul birimleri ve sığınmaevlerinin meslek uzmanı personelinin kapasitesini geliştirmek ve birikimlerine katkıda bulunmak üzere eğitim çalışmaları düzenlemiştir.
Küllerinden Yeniden Doğmak
Bu kadınlar, fiziksel şiddetin yanı sıra aşağılanma, hakaret, korku içeren sözlerle hırpalanma, tehdit edilme gibi psikolojik şiddete de muhatap olmuşlar. Psikolojik şiddetin, fiziksel şiddete göre daha zor tedavi ediliyor olması mağdurelerin daha uzun yıllar yaşadıklarının gölgesinde bir hayat süreceğine işaret ediyor.
Şiddet Mağduru Kadın Hikayeleri
Dayak yediğimi kendi aileme söyleyemiyordum ama onun ailesine söylüyordum, şikayet ediyordum. Kocam onları da dinlemez “size ne, benim karım” derdi. Dayak atar sonra da, “Ben senin kocanım” deyip konuşup-gülmemi bekler, benimle birlikte olmak isterdi.
2 gün boyunca dayak yedim, babam beni çocuklarımla birlikte kabul etmeyince, polise gittim.
X Sığınmaevini Ziyaret Ettik
Sığınmaevindeki kadınlar, aslında bizi değil şiddet uygulayan erkeklerin buraya kapatılması lazım diyorlar. Sığınmaevi bir yerde kurtarıcı da olsa aslında korku içinde buraya sığınan, ihtiyaç halinde bile dışarı çıkmayan kadınlar için ayrı bir ceza gibi. O yüzden kadınlar, şiddeti önleyici şekilde cezaların artırılması ve mağdurelerin değil şiddet uygulayanların bir yere kapatılması gereğine işaret ediyor.
Aile İçi Şiddet ile Mücadele Projesi Açılış Toplantısı
7 Mayıs 2014 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde yürüttüğümüz Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi‘nin açılış toplantısına katıldık. Toplantı konuyla ilgili çalışma yapan kamu ve sivil toplum mensupları, Bakanlık ve uluslararası temsilcilerin katılımıyla Ankara Marriot Otelde gerçekleşti. Program KSGM Vekili, Gülser Ustaoğlu’nun konuşmasıyla başladı. 2008 yılında 26 ilde yapılan Aile İçi Şiddet Araştırmasının ülke çapındaki […]