Bu Kategoriyle ilgili Yazılar

Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komite Toplantısı’na katıldık
Kamu kurum ve kuruluşları, STK ve üniversitelerden 60 temsilcinin katıldığı oturumda, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3.Ulusal Eylem Planı 2016-2020” çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler ve ileriye dönük planlamalar değerlendirildi.

Kadın Gündemi Tartışmaları
Kendi gündemimizi kendi hızımızda gözden geçirmeye, sizleri beyin fırtınasına davet ediyoruz. İki haftada bir Cuma günleri öğleden sonraları gerçekleştireceğimiz kadın gündemi tartışmalarında kendini itikatta-amelde ya da gönülde Hazarlı hisseden herkesi bekleriz.

Kürt Kadın Hareketi: Üçüncü Dalga Kadın Hareketine Türkiye’den Bir Örnek
Kürt kadın hareketini geliştiren “Politik ve militansı kadınlar”, büyük ölçüde 1970’lerde sol hareket içinde yetişmiştir. 1970’lerde sol hareket, büyük ölçüde Kürt hareketi üzerinden gelişen bir seyir izlemiştir.

Osmanlı’da Kadın Hareketleri
Uzun zaman Osmanlı kadınına ‘Oryantalist’ bir gözle baktık. Bu oryantalist okuma biçimi bize, ‘Batı’da kadınlar özgürlüğünü elde etmişken, Osmanlı’da kadınlar harem hayatına mahkûm edilmiştir. Kadınlar ikinci plandadır.’ diyor.

Cumhuriyet Türkiye’sinde Kadın: Kemalist Kadın Kimliği ve Kadına İlişkin Resmi Politikalar
Bu hafta Cumhuriyet dönemi kadın politikalarına bakacağız. Ana hatları ile nasıl bir kadın kimliği tasavvuru söz konusu olmuştur. Bunun üzerinde duracağız. Öncelikle Cumhuriyet’in temel modernleşme anlayışı üzerinde biraz durmak lazım.

İslami Kadın Hareketi: Özel Yaşam Alanından Kamusal Alana Müslüman Kadın
Türkiye’de İslami kadın hareketinin iki zemini var. Bunlardan bir tanesi, başörtüsü mücadelesidir. 1960’dan itibaren, kamusal alanda Müslüman kadının tesettürüyle boy göstermesiyle başlayan mücadele zemini ve o mücadele zemini üzerinde kadının kendini var etme çabası var.

1980 Sonrası Kadın Hareketi: : Kemalist Kadın Kimliğinden Kopuşların Seküler Temeli
1985’ten sonra feminist hareketler içerisinde belirgin bir şekilde üç tane farklı söylem gelişiyor: Eşitlikçi feminizm, radikal feminizm ve sosyalist feminizm. Eşitlikçi feministlerin her birisi, bizim daha önce gördüğümüz Batı’daki feminist taleplerinin benzerini dile getiriyorlar

Modern Siyaset Düşüncesinde Kadın ve Sivil Toplum
Kadın erkek eşitsizliği modern zamanların ortaya çıkardı bir sorundur. Bugün, ana hatlarıyla batıda kadın hareketi nasıl ortaya çıktı, bunu sağlayan tarihi koşullar nasıldır, bu hareketin söylemleri nelerdir konuları üzerinde duracağız.

Kadın Gündemi Tartışmaları: Toplumsal Cinsiyet Rolleri Açısından Türkiye’de Erkeklik İnşası
Kadın ve erkek kimliği, ilk insanın yaratılmasından itibaren üzerinde çokça konuşulan konular arasındadır. Dünyaya gözlerimizi açtığımız andan itibaren bir cinsiyet kategorisi ile karşılaşırız.

Kadın Gündemi Tartışmaları: Glass Ceiling (Cam Tavan)
14 Aralık’ta Kadın Gündemi Tartışmaları başlıklı programımızda Fatma Dişli’yi misafir ettik. Aynı zamanda Hazar üyesi de olan Fatma Dişli bizlere yüksek lisans tezi olan Cam Tavan’ı sundu.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon Toplantısı
2017 Yılı İkinci Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu İzleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantısına katıldık.

Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı
“Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi”nin bu yılki toplantısı Bakanımız Sayın Dr. Fatma Betül SAYAN KAYA’nın başkanlığında gerçekleştirildi.

Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi
…şiddet sorunu kadınla birlikte aileyi, çocuğu, engelli ve yaşlıları da içine alan bir insanlık sorunudur. Hak ve adalet yerine gücü esas alan her ilişki biçimi kaçınılmaz olarak şiddete varan sonuçlar doğuruyor. Şiddet, kadının yaşama, kendini güvende hissetme, eğitim, iş ve sosyal hayata katılma gibi haklarını ve aktivitelerini elinden alan bir olgu.

Müslüman Kadınlar Zirvesi Malezya
Adil olmayan ekonomik paylaşım, emperyal güçlerin işgali ve zulmü, insan hakları ve kadın hakları ihlalleri, çevre sorunları gibi pek çok alanda alternatif söylemlere ihtiyaç var. Müslüman kadınlar bunun için bir umut olabilir, alternatif söylemleriyle dünyanın yeni aktörleri haline gelebilirler. Parçalanmış islam dünyasını ve dünya müslümanlarını bir araya getirecek politikalar…

Avrupa’da Kadın Olmak; Riskler, Fırsatlar, Kazanımlar
Aydınlanma çağıyla kilise baskısından bağımsızlaşma idealiyle yola çıkan batılı insan aklın merkezde olduğu bir dünyanın bunu sağlayacağına inandı. Dünya cennetti olsa olsa bu anlayışın oluşturduğu evrende gerçekleşebilirdi. Batıda başlayan modernleşme süreci biraz küreselleşmenin etkisi biraz kültür emperyalizmi sayesinde bütün dünyaya yayıldı. Artık modern olmak bir tercih değil zorunlu bir süreçti. Büyük bir heyecanla başlayan bu […]

Cinsel İstismar Önergesi
Önerge hakkında her STK’nın kendi endişelerini ve önerilerini dile getirdiği toplantıda Sayın Bakan önergenin ortaya çıkış nedeni, önergenin kapsamı ve bundan faydalanacak olanların kimliği hakkında bilgi verdi. Görüşmeye giden STK’lar olarak ilk talebimiz önergenin geri çekilmesi ya da yeni bir düzenleme yapılması idi.

ŞÖNİM Ziyareti
Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik olarak, şiddete maruz kalan ya da şiddete maruz kalma riski bulunan kişilerin başvurabileceği, danışmanlık, rehberlik ve yönlendirme…

Kalkınmada Kadınların Rolü
Panelistler kadın eğitimi, istihdam, kadına yönelik ayrımcılık, şiddet, fırsat eşitliği, finansal kaynaklara erişim, kadın güvenliği ve karar alma mekanizmalarında kadınların daha çok yeralması vb. konular üzerinde durdu. Kadın ve erkeğin bir kuşun kanatları gibi olduğu kanadı eksik olan kuşun uçamayacağı anaforu üzerinden kadın…

Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Çalıştayı
Konukevlerinin iyileştirilmesi, uzman kadrolarının genişletilmesi, İBB’nin de risk grubunda olmayan kadınlar için bir konukevi açması, yeni danışma merkezlerinin açılması planda yerini aldı. Konukevlerinde kalamayan 60 yaş üstü için özel ilk kabul birimlerinin açılması…

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Ziyareti
Komisyon sözcüsü Ali İhsan Yavuz, KEFEK’in misyonunun; kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik olarak ülkemizde ve uluslararası alandaki gelişmeleri izlemek, bu gelişmeler konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bilgilendirmek üzere 24 Mart 2009 tarihinde kurulduğunu…