Avrupa’da Türk Kadını

Hazar Avrupa’da yaşayan Türk kadınlarının oluşturduğu UETD yetkilileri ile bir araya geldi.

18 Eylül 2014

AK Parti Kadın Kollarının konuğu olarak Türkiye’ye gelen UETD (Avrupalı Türk Demokratlar Birliği) kadın kolları temsilcileriyle AK Parti İstanbul İl binasında  gerçekleştirilen toplantıya katıldık.
Avrupa’da yaşayan Türk kadınlarının siyaset ve sivil toplum arenasındaki varlığını sürdürmeye çalıştıkları UETD’i yakından tanıma,  faaliyetleri hakkında bilgi alma fırsatı bulduğumuz toplantıda hem Avrupa’da yaşayan Türk  kadınının ve ailelerin hem de Türkiye’deki kadının toplumsal yaşamı-ailelerin ve gençlerin  sorunlarına dair fikir teatisinde bulunduk.Toplantının başında  AK Parti İstanbul İli Kadın Kolları İl Yürütme Kurulundan Çigdem Tuncel katılımcıları tanıtarak kadın kollarının yapısından ve faaliyetlerinden bahsetti, ardından Yürütme kurulunun Dış ilişkiler sorumlusu Zeynep Kandur fotograflar eşliğinde kadın kolları faaliyetlerinden örnekler verdi.

UETD Kadın Kolları başkanı Nejla Kara UETD’in misyonu ve çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. 1950’ lerde işçi olarak Avrupa’ya göç eden Türk insanlarının nesilleri olarak artık eğitimli, kariyer ve ilim sahibi bir topluluk olduklarını ve gerek siyaset gerekse sosyal alanda her yerde temsil vasfına kavuştuklarını söyledi. UETD Kadın Kollarının yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Nejla Kara Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları ile toplumsal projelerde ortak çalışma isteğinde olduklarını belirtti. Toplantıya katılan İSTEV-UKADER-MERİDYEN-KADEM derneği temsilcileri söz alarak konukları selamlayıp kuruluşlarının yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.Toplantıya katılan HAZAR Derneği başkanı Ayla Kerimoğlu da  Avrupadaki vatandaşlarımızın toplum adına yaptığı faaliyetlerin bizim Türkiye’de yaptığımız faaliyetlerden çok daha kıymetli olduğunu belirterek katılımcıları selamladı. Konuşmasına Hazar Derneğinin kuruluş yılları ve karşılaşılan zorlukları anlatarak devam eden Ayla Kerimoğlu “Hazar’ın gelişimi Türkiye’nin toplumsal gelişimi ile eş zamanlı ilerlemiştir.Hazar olarak eğitimlerimize ilk başladığımız zaman kendimize sorduğumuz “biz neden müslümanız?” sorusuna Kültürel Müslüman olmak istemiyoruz cevabını verip inancımız konusunda eğitimler alıp bununla beraber dünyadaki çeşitli inançlar ve dinler konusunda eğitimler düzenleyip toplumları ve yaşadığımız çağı daha yakından tanımaya çalıştık.Başörtülü kadının eğitimini devlet kurumlarında sürdürememesi üzerine  kendi okulumuzu kendimiz açarız-kendi eğitimimizi kendi imkanlarımızla yaparız düşüncesiyle bir araya geldiğimiz derneğimizde her türlü toplumsal konu, dini inanış ve ilmi konularda eğitim programları düzenleyip kadının entelektüel gelişimine katkıda bulunarak toplumdaki yerinin güçlenmesi için çaba sarfettik ve etmekteyiz,”dedi. Son olarak bu yıl yapılması planlanan çalışmalardan bahseden Kerimoğlu,  AB projesi kapsamında yapılan aile içi şiddeti konu alan Wo/men For Women projesinin içeriğini anlattığı konuşmasında artık kadına yönelik şiddete susamayız dedi. Ülkemizin sınırında yaşanan olaylara da dikkat çeken Kerimoğlu, Suriyeli kadınlar için yapılan yardım çalışmalarının yanı sıra Yezidi kadın ve çocuklar için de çalışma yapılması gereğinden bahsetti. Mazlumun dini, dili, ırkı farketmez onlar bizden eman isteyen biçare insanlar, onların sesine ses vermek üzere yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz, dedi.

Hazırlayan: Emir Sultan Baryaman

Ortak İdealler Derneği Hazar’da