KSGM’nin davetlisi olarak “Kadına Yönelik Şiddet Ulusal Eylem Planı” istişare toplantısına katıldık.
6 Ocak 2016
Kadına yönelik şiddetin her türlü yasal önlem ve tedbirlere rağmen devam ediyor olması devletin bir çok birimini alarme etmiş durumda.
Sorunun önemine binaen konuyla ilgili çalışan gerek resmi gerek sivil gruplarla mücadele alanı genişletiliyor.
Bir süredir kadına yönelik şiddet, sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın uhdesinde olmaktan çıkmış durumda.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bünyesinde hazırlanan ve 2016-2019 yıllarını kapsayacak olan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı”nda sorumluluğu paylaşan bakanlıkların sayısı artırıldı. Buna göre Sağlık Bakanlığı’ndan, Milli Eğitime, Milli Savunma Bakanlığı’ndan Maliye Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’ndan Diyanet İşleri Başkanlığı’na, üniversitelerden, yerel yönetimlere ve hatta STK’lara kadar bir çok resmi ve sivil kurum, mücadele alanına dahil edildi.
Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi geniş yelpaze içinde ele alan “Ulusal Eylem Planı”nın maddeleri üzerinde istişareyi içeren toplantı, KSGM’nin davetiyle Genel Müdürlük binasında gerçekleşti. Toplantıda üzerinde durulan konulardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Zihniyet problemlerinin giderilmesine dönük toplumsal cinsiyet ve farkındalık eğitimleri yaygınlaştırılacak. Kadına yönelik şiddetle mücadele eden tüm kurumların kapasite ve verimliliği artırılacak. Erken yaşta ve/veya zorla evlendirmelerin önlenmesi için çalışmalar yapılacak. Şiddet önleme ve izleme merkezleri yaygınlaştırılacak. Şiddetle mücadeleyi zayıflatan mevzuat eksiklikleri giderilecek. Kurumlar arası entegrasyon sağlanarak hizmetteki aksamalar engellenecek. Şiddet mağduru kadınlara verilecek hizmetin kapsamı genişletilerek sığınmaevinden ayrıldıktan sonra da desteklenmeleri için model oluşturulacak. Sığınmaevleri çeşitlendirilerek can güvenliği olan kadınlarla barınma ihtiyacı olan kadınlara farklı hizmetler verilecek…
Ulusal Eylem Planı şiddet mağduru çocukları ve ülkemizde misafir ettiğimiz sığınmacı kadınların sorunlarını da kapsamı içine almış durumda.
Hazırlanan Eylem Planının faaliyet adımları, başka bir toplantının konusu olacak şekilde çalışma gruplarına bırakıldı. Böylece sivil toplum temsilcileri, üniversitelerin kadın birimleri ve KSGM yetkililerinin ortak çalışması olarak uygulamaya geçecek ve uygulama aşamaları da takip edilecek.
Hedef; kadınların şiddetle anılmadığı günleri inşa edebilmek.
Hazırlayan: Ayla Kerimoğlu