Aile ici Şiddetle Mücadele Projesi Kapanış Toplantısı
24 Kasım 2016
Türkiye ve Avrupa Birliği’nin ortak gerçekleştirdiği “Aile Bakanlığı- CFCU Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK’ların Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Hibe Programı”nın kapanış toplantısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Avrupa Birliği Büyükelçisi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger’in katılımıyla Ankara The Green Park Otel’de düzenlendi.
2013- 2016 yılları arasında, 11 ilden 19 STK’nın hibe almaya hak kazandığı proje çalışmaları toplamda 26 ilde gerçekleştirildi. Kapanış toplantısında hibe almaya hak kazanan 19 STK yaptıkları çalışmalar sonucu elde ettiği bulgularını ve çalışma dokümanlarını açılan stantlarda sergilediler. Veri paylaşımının da yapıldığı programa; STK temsilcileri, akademisyenler ve bürokratlar katıldı.
Proje kapsamında Wo/men For Women projesini yürüten Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği temsilcileri olarak biz de kapanış toplantısına katıldık.
Toplantıda, proje kapsamında yapılan çalışmalar anlatıldı.
Buna gore; 26 ilde mevcut durum analizleriyle, eğitim ihtiyacı analizleri çıkarılmış 3. Ulusal Eylem Planı’yla uyumlu il eylem planları tamamlanmıştır.
Koordinasyon görevinin yerel düzeyde etkin bir biçimde yapılması için 81 ilde 6 ayda bir toplanan İzleme ve Değerlendirme Komisyonları kurulmuştur.
İlgili bakanlıklarla yapılan protokoller kapsamında bugüne kadar 71 bin polis, 65 bin sağlık personeli, 47 bin 600 din görevlisine eğitim verilmiş, 326 aile mahkemesi hakimi ve cumhuriyet savcısının katılımıyla seminerler düzenlenmiştir. 34 bin Türk Silahlı Kuvvetleri personeliyle 464 bin er ve erbaşa eğitim verilmiştir.”
Toplantıda konuşma yapan Bakan Kaya şunları söyledi;
“Bir insan hakkı ihlali olan kadına karşı şiddet, kadın-erkek arasında adil olmayan güç ilişkilerinin bir yansıması olarak bütün dünyada varlığını sürdürüyor. Farklı düzeylerde yaşanıyor olsa da şiddet, ağır bir toplumsal sorun olarak bütün dünyanın gündeminde. Geniş bir çerçevede bakıldığında şiddet sorunu kadınla birlikte aileyi, çocuğu, engelli ve yaşlıları da içine alan bir insanlık sorunudur. Hak ve adalet yerine gücü esas alan her ilişki biçimi kaçınılmaz olarak şiddete varan sonuçlar doğuruyor. Şiddet, kadının yaşama, kendini güvende hissetme, eğitim, iş ve sosyal hayata katılma gibi haklarını ve aktivitelerini elinden alan bir olgu. Hiç şüphesiz güçlü toplum, kadının aile içinde ve toplum hayatında baskıya uğramadığı bir toplumdur.
Bugün sıklıkla karşılaştığımız şiddet türü ne yazık ki kadının yakın çevresinden yani aile fertlerinden gördüğü şiddettir. Şiddeti önlemek konusundaki stratejimizin aile kurumuna odaklanmasının sebebi de budur.
Son 14 yıl içinde kadına yönelik şiddetle mücadelede hukuki iyileştirmeler, farkındalık çalışmaları, ekonomik destek politikalarıyla önemli mesafeler katedildi. Toplumların ekonomik açıdan gelişmiş olması tek başına şiddeti ortadan kaldıran bir sonuç doğurmuyor. Bunun en iyi örneği Avrupa Birliği ülkelerindeki istatistiklerdir. AB üyesi 28 ülkede yapılan araştırmalar, her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığını göstermekte. Maalesef bizde de durum farklı değil. Ülkemizdeki kadınların haklarının korunmasına katkı sağlamayı amaçlayan proje, eğitim ağırlıklı,meseleye yerinde çözüm olanakları arayan ve STK’lar başta olmak üzere konunun tüm paydaşlarıyla birlikte yürütülen bir proje oldu.
Aile içi şiddete karşı verdiğimiz mücadelede önemli bir dönüm noktası, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanundur.
2015 yılında yaptığımız etki analiziyle uygulamada karşılaşılan sorunları tespit ettik. Etki analizi çalışmasının uygulamada görülen aksaklıkların giderilmesinde rehberlik edeceğine inanıyoruz. Şiddetle mücadelede teknik araç ve yöntemlerin kullanılması ve mağdurların etkin bir şekilde korunması hayati önem arz etmektedir. Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulu elektronik izleme ve elektronik kelepçe cihazlarının kullanıldığı sistem, şiddet uygulayanla şiddet mağdurunun birlikte izlenmesine olanak tanıyor. Adalet Bakanlığı ve Bakanlığımızın işbirliği yaptığı konulardan biri de kadınların adalete erişimini güçlendirmektir. Proje kapsamında her sektör için ayrı olmak üzere eğitim materyali oluşturuldu. Bu kapsamda Bakanlığımız personeliyle emniyet, sağlık ve adliye çalışanlarına eğitim modülleri doğrultusunda eğitimler verilmiştir”.