Women For Women Projesi kapsamında Belçika’da yürüttüğümüz görüşmelerde, ziyaret ettiğimiz Grance Derneği, genç kızlara ve kadınlara, şiddete karşı önlem alma ve kendilerini savunma eğitimleri veriyor. 5 çalışanı ve 14 tane üyesi olan dernek, yılda yaklaşık 700 kadına ulaşıyor.
2000 yılında kurulan Grance Derneği, kuruluşunun ilk 5 yılını gönüllü olarak çalışıyor. 2005 yılından itibaren ise devlet desteğiyle daha profesyonel bir yapı kazanıyor.
Derneğin kurulduğu yıllarda kamuoyunda mobbing (işyerlerinde taciz, şiddet, yıldırma ) tartışma konusuymuş. Mobbing’e karşı mücadele için, kadınların bilgilenme ve eğitim ihtiyacı artınca bu alanda hizmet vermeye başlayan dernek zamanla konu üzerinde uzmanlaşmış.
Kendilerine başvuranlar arasında hiç şiddet yaşamamış, sadece kendilerini daha güçlü hissetmek için gelen kadınların da olduğunu öğreniyoruz. Aile içi şiddet’e uğramış kadınlar, çocuklarından şiddet gören anne-babalar, komşudan, çevreden şiddet gören kişiler, mobbing gibi her türlü şiddete maruz kalmış insanlar da eğitime ilgi gösteriyorlar. Bu faaliyetlerine, sığınma evlerinden de çok talep oluyor. Sığınma evlerinde kalan kadınlar, özgüvenlerini geliştirme ve kendilerini koruma konusunda dernekten eğitim alıyorlar.
Görüşme esnasında derneğin faaliyet yöntemlerini de öğreniyoruz. Eğitimlerine katılan kadınlarla, örnek bir vaka üzerinden beyin fırtınası yapıyorlar. Örnek vakaya verilen farklı tepkiler değerlendirilip hangisinin daha doğru ve güvenli sonuç vereceği tartışılıyor ve yaşanan tecrübeler üzerinden öğrenme gerçekleşiyor.
Belçika’da her 3 kişiden biri yalnız yaşıyor. Yalnız yaşayanların birçoğunun kadın olması ve bu kadınların kendilerini daha az güvende hissetmeleri sebebiyle, 2007 yılında dernek kampanya başlatıyor ve kadınlara grup aktiviteleri düzenliyor. Yalnız yaşayan kadınlar, genelde göçmen kadınlardan hizmet alıyor. Ancak bu insanlarla aralarındaki güven bunalımını aşmaya yardımcı olmak adına, farklı kültürlerden gelen kadınlar arasında tanışma toplantıları düzenliyor.
Dernek ayrıca, göçmen kadınlarla da özgüven kazandırma çalışmaları yürütüyor. Farklı kültürlerden 55 yaş üstü kadınlar içerisinde okuma yazma bilmeyenlere, resimli kartlarla hazırlanmış oyunlarla, kendilerini koruma yolları anlatılıyor, tehlikeli olabilecek durum ve yerler hakkında bilgi veriliyor.
Derneğe yapılan en önemli eleştiri ise; kadınlara savunma eğitimlerinin verilmesinin cinsiyet savaşlarına yol açacağı, kadınların erkekleşmesine neden olacağı, bunun da toplum için tehlikeli olacağı yönünde. Dernek kurucusu İrene Zeilinger ise; “bu bir yıldırma politikası ve biz bu zihniyetle de mücadele ediyoruz”, diyor.