Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdür’ünü Ziyaret Ettik

12 Mart 2013

Hazar Derneği olarak, son yıllarda yaptıkları restorasyon çalışmalarıyla İstanbul’un eşsiz silüetini canlı bir tuvale dönüştüren T.C Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ortak mirasımıza yaptığı katkılardan dolayı tebrik ve teşekkürlerimizi sunmak üzere Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü Sayın İbrahim Özekinci’yi makamında ziyaret ettik.
Sayın Özekinci, 1990 yılında müfettiş olarak çalışmaya başladığı Vakıflar’ın imkansızlıklardan bugüne nasıl geldiğini anlattı.Bir zamanlar Vakıflar’a ayrılan bütçe kurumun ancak kırtasiye giderlerini karşılıyorken ve maalesef sadece bazı büyük otellere kiralanmış vakıf binalarına önem veriliyorken  bugün tamamen bambaşka bir vizyona sahip bir kurumun idarecisi olduğunu belirtti.
Tamamlanmış restorasyon çalışmalarının yanında 100 tane onaylanmış yeni restorasyon projesi, 10 000 öğrenciye burs imkanı, eski eserlerin tüm bilgilerinin arşivlenmesi, çeşitli yayınlar gibi alanlarda gece gündüz hiç durmadan çalıştıklarını ifade eden Özekinci özellikle arşivleme hususunda çok dikkatli çalıştıklarını, yedeklerinin Belediye ve Anıtlar kurulunda da bulunduğunu söyledi. Gayenin yenilemek değil, yaşatmak olduğunun altını çizen Özekinci orjinalini muhafaza etmenin yolunun ancak aslına uygun belge ve görselleri arşivlemekle mümkün olduğunu ifade etti. Şu an Sultanahmet Camii’nde mevcut 20 binin üzerindeki çiniden her birinin arşivlenmiş olduğunu belirtti.
Coğrafyayı vatan yapan eserdir düsturuyla Anadolu topraklarındaki 1000 yıllık medeniyetimizin izlerinin eserler olduğunu vurgulayan Sayın Özekinci Balkanlar’a kadar uzanan bu eserlerin ecdadımızın gittiği yerleri abad ettiğinin delili olduğunu belirtti. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı kıymetli işler sayesinde  bilinirliğinin son yıllarda arttığını belirten Sayın Özekinci Azınlık ve Cemaat vakıflarının da taleplerini değerlendirdiklerini, Edirnekapı’da bir kilise restorasyonunu projelendirdiklerini belirtti.
Hazırlayan: Aslı Öztürk

Türk Arap İlişkileri Merkezi Yöneticileri HAZAR’da