Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı “Kadın Alanında Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İstişare Toplantısı” başlığı altında kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin kapsamlı bir istişare toplantısı düzenledi.
Bakan Mahinur Özdemir’in başkanlığında gerçekleşen bu toplantıya Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) müdürü, bakanlık personeli ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. HAZAR’dan Kadın Federasyonlarına, AYSİT’ten Mor Çatı’ya, Cumhuriyet Kadınları’ndan KADEM’e bir çok STK’nın katıldığı toplantıda, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, 6284 sayılı yasanın uygulanmasındaki eksiklikler ve toplumsal cinsiyet eşitliği konuları derinlemesine ele alındı.
Toplantı son günlerde yaşanan kadın cinayetleri ve tecavüzlerine duyulan üzüntü ve ortak çalışmalarla yapılacak çalışmaların gücüne dikkat çekerek başladı ve kadın sorununun siyaset üstü ele alınmasının gereği dile getirildi.
Katılımcılar şiddetle mücadelede bakanlıklar arası koordinasyonun güçlendirilmesinin zorunlu olduğunu vurgularken, kadınların güçlendirilmesi, şiddetin önlenmesi ve eğitici faaliyetlerin yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdiler. Bakan Özdemir, kadınların korunmasına yönelik çalışmaların etkinliğini artırmak için tüm paydaşların işbirliğinin önemine dikkat çekerek, bu alandaki farkındalık kampanyalarının toplum geneline yayılması gerektiğini belirtti.
Katılımcılar ekonomik yoksunluk, eğitimsizlik, kadına yönelik şiddetle ilgili kökleşmiş zihniyet sorunları ve kültürel normların, kadına yönelik şiddeti artıran başlıca etmenler olduğunu belirttiler. Kadınların işgücüne katılımını teşvik etmek için mesleki eğitim programlarının yaygınlaştırılması ve kadın girişimcilere yönelik mikro kredi imkanlarının sağlanması gerektiği belirtildi.
Toplantıda önleyici ve koruyucu tedbirlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde uygulanabilmesi için İçişleri, Adalet, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile etkili bir koordinasyon mekanizmasının oluşturulmasının önemi vurgulandı. Bu doğrultuda, ilgili bakanlıkların ve yerel yönetimlerin ortak projeler geliştirmesi gerektiği ifade edildi.
Kadınların şiddet döngüsünden kurtulabilmesi için sosyo-ekonomik olarak güçlendirilmesi gerektiği belirtilirken, kadınların istihdamda daha fazla yer almasını sağlayacak teşviklerin artırılması ve kreş hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, şiddet mağduru kadınlara yönelik sığınma evlerinin kapasitesinin artırılması ve genç kızlar ile kadınların şiddetten korunmasına yönelik daha etkili destek mekanizmalarının oluşturulması gerektiği üzerinde duruldu.
Şiddetle mücadelede uygulamada yaşanan somut aksaklıklar üzerinde de duruldu.
Kadınların şiddetle mücadele mekanizmalarını yeterince iyi bilmemelerinden kaynaklı sorunlara da dikkat çekildi.
Toplantının sonunda şiddetle mücadele çalışmalarının düzenli olarak gözden geçirilmesi amacıyla programın iki aylık periyotlarla devam etmesi kararlaştırıldı. Bu toplantıların, kadına yönelik şiddetin önlenmesi adına daha etkin politikalar üretilmesi ve uygulanmasında kritik bir rol oynayacağı belirtildi.