Hoşgörünün 500. Yılı

500. Yıl Vakfı Genel Koordinatörü

Nedim YAHYA

“500. Yıl Vakfı 1492’de İspanya İmparatorluğu’ nun “ya Hıristiyan olun ya da burayı terk edin” diyen fermanından sonra, Osmanlı’ya sığınan Musevilerin 1992 yılında 500. yıllarını doldurmaları nedeniyle kurdukları vakıftır.

Vakfın amacı; yıllar boyu zulme uğrayan, kovulan, öldürülen insanlarımıza kucak açan Türkler’ in bu engin hoşgörüsünü dünyaya anlatarak şükranlarımızı göstermektir.

Türklerin Yahudiler ile ilk karşılaşması 1324 yılında Orhan Bey’ in Bursa’ yı fethi ile olmuştur.

Avrupa’da daimi ve sistemli olarak Museviler öldürülürken Osmanlı da bir tek Musevi öldürülmemiş, bilakis onlara sahip çıkılmıştır.

Türkler iyi niyetini bütün zulüm altında yaşayanlara kapılarını açarak göstermiştir. Hoşgörünün “h” sini bile bilmeyen Avrupa’ ya hoşgörüyü öğretmişlerdir.”

Not: Programın özeti, deşifre üzerinden hazırlanmıştır.

Hazırlayan: Emine Akay

Farklı Bir Bakış Açısıyla; İslam Medeniyetine Dair