7 Mayıs 2014
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde yürüttüğümüz Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi‘nin açılış toplantısına katıldık. Toplantı konuyla ilgili çalışma yapan kamu ve sivil toplum mensupları, Bakanlık ve uluslararası temsilcilerin katılımıyla Ankara Marriot Otelde gerçekleşti.
Program KSGM Vekili, Gülser Ustaoğlu’nun konuşmasıyla başladı. 2008 yılında 26 ilde yapılan Aile İçi Şiddet Araştırmasının ülke çapındaki en kapsamlı araştırma olduğunu, bu araştırmanın 2014 yılı itibariyle yenileneceğini, böylece 2008 yılından sonra alınan önlemler ve geliştirilen politikaların etki analizini yapabileceklerini söyledi.
Daha sonra gösterilen kısa filmde, yaralı bir kuş metaforu ile, sığınma evinde kalan kadınların tekrar hayat dönme serüvenleri etkili bir dille anlatıldı. Kuşun iyileşip uçmasıyla sığınma evinde kalan kadınların hayata adaptasyonu simgeleştirildi.
“Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Başkan Yrd. Bela Szombati, kadın haklarının insan hakkı olduğunu ve konunun ülkelerdeki demokratik işleyişle ilgili bir boyutu olduğuna dikkat çekti.
126 projeden 19’unun hibe almaya hak kazandığı aile içi şiddetle mücadele projesi, resmi anlamda 27 Aralık 2013 tarihinde başlamış oldu. 36 yıl sürecek olan projenin amacı aile içi şiddete dikkat çekmek, konuyla ilgili farkındalığı artırmak, konuyla ilgili hizmet sağlayıcılara eğitim vererek kapasitelerini artırmak, sığınma evlerinin kalite ve verimliliğini artırmak olarak belirlenmiş. Projenin hedefi, 26 ilde şiddete/aile içi şiddete maruz kalan kadınlar için destek hizmetleri oluşturarak ve mevcut hizmetleri geliştirerek kadınların şiddete karşı yeterli korunmaya sahip olmalarını sağlamaktır. Projenin uygulandığı illerde kadınlara yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının iyileştirilmesi için merkezi ve yerel idari makamlar ile yerel STK’lar arasında işbirliğinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Dolayısıyla, proje, bir kapasite geliştirme, eğitim ve işbirliği projesidir. Çalışmanın yapılacağı iller Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Nevşehir, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Van olarak belirlenmiştir.
Projenin tanıtılmasından sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam yaptığı konuşmada “disiplinlerarası mücadele”nin önemine dikkat çekti ve bunun başarılı olabilmesi için, yasal düzenlemeler ve kurumsal mekanizmalar yanında bilinç ve duyarlılığın artırılması, toplumsal farkındalık sağlanması ve eylem gerekiyor dedi.
”Aile İçi Şiddetle Mücadele İçin Kadın Konukevleri” projesinin toplam bütçesinin 10 milyon 150 bin avro ile Teknik destek bileşeni açısından, Türkiye’de uygulanan en büyük bütçeli proje olduğunu söyledi. Projeyle yaklaşık 35 bin sağlık, 140 bin emniyet personeline eğitim verilmesinin öngörüldüğünü, şiddetle mücadele için önleme çalışmaları, koruyucu hizmetler, caydırıcı düzenlemeler ve kapsamlı politikalar gerektiğini söyledi. ”Çocuk ve Kadına Yönelik Şiddet Hareketleri ile Töre ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi için Alınacak Tedbirler” konulu Başbakanlık Genelgesi’ni hatırlatarak şiddetle mücadelenin bir devlet politikası olarak kabul edildiğini anlattı. {jcomments on}