Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalıştayı Düzenledik

9 Şubat 2007

“Toplumsal cinsiyet eşitliği”ni sağlamaya yönelik uygulama ve politikaların toplumsal yapıda ne tür faydalar ya da hasarlar doğuracağına dair bir beyin fırtınası oluşturmak, konu üzerinde tartışmak ve farkındalık oluşturmak üzere Hazar Derneği’nde pek çok sivil toplum kuruluşunun katıldığı bir çalıştay düzenlenmiştir.

Bugün “kadın hakları” mücadelesi, yalnızca “toplumsal hayatın her alanında erkeklerle eşit olmak” talebinin dışında; Cinsiyetin fıtri ve doğal bir temele dayanmadığı, cinsiyet ve cinsler arası ilişkilerin kültürel, yani kurgulanabilir olduğu,  kadın-erkek rollerinin geleneksel anlayışın aksine yeniden düzenlenmesi gerektiğini ileri sürülen bir söyleme dönüşmüştür.

Bu bağlamda kadın-erkek arasında cinsiyet ayırımına yol açan anlayış, uygulama ve sembollerin değiştirilmesi, “erkek egemen” dünyanın kadın lehine dönüştürülmesi talepleri, “toplumsal cinsiyet eşitliği” ( gender equality) kavramı üzerinden dile getirilmektedir.

“Toplumsal cinsiyet” kavramının yalnızca “kadın-erkek eşitliği” anlamında kullanılmadığı, aksine “cinsler arasındaki farklılıkların tümüyle kaldırılması” söyleminin bir anlamda cinsiyetsiz bir toplum talebini de içerdiği ne yazık ki, gözden kaçmaktadır.  Cinsiyetin bir tercihten ibaret olduğu iddiasına dönüşen bu talep, eşcinselliğin meşrulaştırılmasına da hizmet etme tehlikesi taşımaktadır.

Ülkemizde ve dünyada tüm politikaları etkileyen bir söylem olarak “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün ana hedefleri arasında yer almaktadır.
Hazar Derneği’nde gerçekleştirilen bu çalışma Öz Grup üyelerinde Ayşe Sözen, Fatma Ekinci, Fatma Bayram, Gülsen Ataseven, Ayla Kerimoğlu, Havva Sözen, Münevver G.Yüksek, Sare Davutoğlu, Şafak Sarı tarafından gerçekleştirilmiştir.

TGTV Müslüman Alimler Birliği Toplantısına Katıldık

5. Uluslararası Ruhsal Travma Günlerine Katıldık