Ön Saflarda Kadın Hakları

13 şubat 2014

Hazar Derneği adına Ayla Kerimoğlu ve Yıldız Ramazanoğlu İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün kadın Hakları başkanı Liesl Gerntholtz’un Asya Afrika ve OrtaDoğu’da kadınlara yönelik hak ihlalleri üzerine verdiği konferansa katıldı.

Hilton Otelde gerçekleşen toplantıya ev sahipliği yapan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı açış konuşmasında kadına yönelik çalışmaları başlatma nedenlerini anlattı. Önceleri çok uzaklardaki haberler gibi görünen kadına yönelik şiddeti, yayılması ve yoğunluğu karşısında artık doğrudan kendilerine değen dokunan bir insanlık krizi olarak gördüklerini söyledi.

Daha sonra Gerntholtz’un çalışmalarına ve saha araştırmalarına dair kısa bir film gösterimi ardından Ön Saflarda Kadın Hakları başlıklı konferans gerçekleşti.

Liesl Gerntholtz, İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne 2008 yılının Mayıs ayında katıldı. Kendilerini cinsiyet eşitliğine adamış kuruluşlar için avukatlık yaparak ve Güney Afrika AIDS Yasası Projesinde çalışarak geçirdiği yılların ardından Johannesburg’da Kadına Karşı Şiddeti Sonlandırmak İçin Tshwaranang Yasal Savunma Merkezi’nde Yönetici Müdür olarak görev aldı. Burada, Güney Afrika parlamentosuna düzenli aralıklarla brifingler verdi. Güney Afrika’da tecavüz tanımının değiştirilmesini sağlayan başarılı bir davanın da içinde olduğu, büyük etkiler yaratan stratejik davalara katıldı.

Konuşmasında özellikle de İslam dünyasında yerel şiddetin sebeplerine eğildi. Kadının ikinci sınıf görülüşünün burada etkili olduğunu ve geniş bir insan hakları mücadelesi verilmesi gerektiğini söyledi. İslam aslında kadına yönelik şiddeti öngörmese de yorumlanırken buna yol açıyor ve İslam dünyasının ruhanileri güçlü bir tepki vermiyor dedi. Kitle iletişim araçlarında mesela televizyonlarda çıkıp İslam adına, yaşanan fiziksel psikolojik şiddeti reddetseler ve bunun dine zarar verdiğini açıklasalar büyük ölçüde azalacağını düşündüğünü belirtti.

Y. Ramazanoğlu’nun bu bölgelere yönelik emperyal saldırıların İslam fundamentalizmini,  dolayısıyla şiddeti artırdığına dikkat çekmesi üzerine, Gerntholtz, Batılı devletlerden gelen şiddetin yol açtığı travmaları bildiklerini ancak daha çok yerel şiddete odaklandıklarını söyledi.{jcomments on}

Daha fazla bilgi için : www.hrw.org/en/node/95629

Kadın Konukevi Çalıştayına katıldık