HAZAR – ZİHİN OKULU İŞ BİRLİĞİ İLE
Psk. Dyt. Hatice Kübra Işıldar
5-12-19-26 Aralık 2019
Pek çok insan daha sağlıklı yeme alışkanlıkları edinmek istediğini söyler. Kilo vermek isteyen herkes diyet yapması gerektiğini bilir ve bazı yöntemler dener. Hayatının bir kısmında bu yöntemler işe yararken diyeti bıraktığında ya da uzun zaman geçtiğinde eski kilosuna geri döner. Yapılan çalışmalar, diyetle kilo veren insanların %95inin, 5 yıl içinde; verdikleri kiloyu, hatta daha fazlasını geri aldığını göstermektedir. Her gün televizyonlarda, gazetelerde, çok satan kitaplarda veya internette beslenme ile ilgili çok çeşitli bilgiye maruz kalıyoruz. Her birimiz kilo vermek için ya da sağlıklı beslenmek için yapılması gerekenleri biliyoruz; daha az yemeli, daha çok harcamalıyız… Fakat uygulamada durum biraz zorlaşıyor. Daha fazla su içmek, daha az karbonhidrat tüketmek gibi basit görünen yeme alışkanlıklarını değiştirmek hiç de kolay olmuyor. Pazartesi başlanan diyetler hafta sonuna varmadan bitiyor. Yılbaşında alınan sağlıklı yeme kararları en fazla birkaç hafta devam ediyor… Böylece diyet yapmak, son birkaç kiloyu vermek, daha sağlıklı yeme alışkanlıkları edinmek; başlanması gereken bir iş olarak bekliyor.
Yeme davranışı, tıpkı diğer davranışlarımız gibi duygularımızdan ve düşüncelerimizden etkilenir. Çok küçük yaşta edinilmeye başlayan yeme alışkanlığının pek çok sebebi ve işlevi olabilir. Yani fizyolojik bir ihtiyaç olan yeme eylemi ruhsal durumumuzdan ayrı ele alınamaz.
Biz de 4 haftalık bu atölyede Hatice Kübra Işıldar öncülüğünde yeme davranışımıza yönelik farkındalık kazanmaya, davranışın işlevini keşfetmeye, yerine sağlıklı alternatif davranışı koymanın yöntemlerini yaşam boyu sürdürecek şekilde öğrenmeye çalıştık. Yüz yüze buluşmalarımızda konuyla ilgili anlatım, uygulamalar ve egzersizler, değerlendirmeler ve tartışmalarla ilerlerken atölyemizin whatsapp grubu aracılığıyla da online destek almaya, yeme ilkelerine uygun alternatif tarifler paylaşmaya devam ettik.