Nefsin Melekeleri ve Psikoloji İle İlişkisi

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:
Doç. Dr. Lütfü HANOĞLU
“GELENEĞİN PSİKOLOJİSİ; İlm’un-nefs” adlı okuma programının dördüncü haftası olan 15 Ocak 2011 tarihinde İstanbul Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfü HANOĞLU ile “Nefsin Melekeleri ve Bugünkü Psikoloji-Davranış Bilimleri ile İlişkisi” konulu seminerimizi  gerçekleştirdik.
Hocamız, günümüz psikolojisi ve sinir bilimlerinin insan zihninin temelini beynin oluşturduğu temel argümanı üzerine kurulduğunu, beyin hasarlı hastaların incelenmesi vb. bir takım özel yöntemler ve görüntüleme teknikleri ile zihnin incelenmekte olduğunu anlattı. Zannedildiği gibi günümüzde yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular geleneğin psikolojisinden çok farklı bir noktada mıdır?  İlm’un-nefs teorisinin insan zihni üzerine yoğunlaştığı problem alanları ve kavramsal önerileri bu günün zihin bilimleri için yol açıcı bir kaynak olabilir mi? gibi sorular üzerinde durarak açıklamalarda bulundu.
Ayrıca seminerde:
•    Geleneğin Psikolojisinin paradigması;
•    Günümüz Psikolojisi ve Nörobiliminin paradigması, bu paradigmanın oluşumuna etki eden tarihsel süreç ve teoriler;
•    Freud ve “ruhsal determinizm”;
•    İki sistem arasındaki olası ilişkiler Chomsky’nin dil gelişimi kuramı; Piaget’nin gelişim evreleri; erken işlemleme / bağlanma sorunu ve Default mode örnekleri üzerinden tartışıldı.
Önceki Yazı

Özbekistan Seyahati

Sonraki Yazı

SERİ PROGRAM: Geleneğin Psikolojisi; İlm’un Nefs

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir