Derneğimiz ev sahipliğinde “Kardeşlik İftarı ve İstişare Toplantısı” gerçekleştirildi. Ramazan’ın manevi atmosferinden de faydalanılarak gerçekleştirilen Kardeşlik İftarına, Türkiye’de yaşayan yabancı devlet görevlileri, sivil toplum temsilcileri, milletvekilleri, Hazar Derneği mensupları ve diğer önemli isimler katıldı.
Programın açılışında konuşan Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Kerimoğlu: “Biz programımızın adını ‘Kardeşlik İftarı’ koyduk çünkü nicedir İslam Dünyası olarak kardeşlik duygusunun çok uzağına düşmüş durumdayız. ‘Toptan Allah’ın ipine sarılın’ ayeti gönül dünyamızdan çekileli çok oldu. İslami doktrinde ayrımcılığın ve ötekileştirmenin yeri olmamasına rağmen insanlar ırk, cinsiyet, milliyet, mezhep gibi özelliklerinden dolayı ayrımcılığa uğruyor. İslami değerlerin benimsenme oranına göre yapılan sıralamada İslam ülkelerinin Dünya genelinde ilk 50’ye bile girememesi Müslüman toplumların değerlerinden hızla uzaklaştığına işaret ediyor, ne yazık ki.
Çıkarların öncelik kazandığı ve bundan doğan çıkar çatışmalarının ümmet bilincini zedelediği şu dönemde birlik ve beraberlik içinde olan bir İslam dünyasından bahsetmek artık imkânsız görünüyor. İslam dünyasının bu hale gelmesinde Batının oryantalist yaklaşımının, sömürgeciliğinin, işgallerinin, kültür emperyalizminin etkisi elbette çok fazla fakat buradan hareketle sadece suçlayıp, kendimizi rahatlatacak söylemler üretmemiz zihin konforumuza iyi gelirken bizleri ancak zalimin işbirlikçisi yapar.
‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ mantığı ile pozisyon alan ve politikalar üreten İslam dünyasının bu bölük pörçük halinin bedelini; dün Afganistan, Irak, Suriye, Yemen, Arakan gibi ülkeler ödedi, bugün ise bu bedeli Gazzeliler canlarıyla ödemeye devam ediyor. Bizler de Müslüman olmanın haysiyetini kaybederek ödüyoruz bu bedeli. Zira birlikte bir güç oluşturarak zalime karşı mazlumun yanında olabilecekken, bugün uluslararası toplumdan yardım istemek ve yarın ölecek Gazzelilere sıcak yemek göndermekten başka bir şey yapamıyoruz. Bu düzen yerine, adalet ve merhamet ekseninde oluşturulacak yeni bir dünya için hep birlikte, dünyaya halife olarak gönderilen kadın ve erkekler olarak, çalışmalıyız” diyerek Hazar Derneği’nde bu kapsamda yapılan çalışmaları anlattı.
Oturum başkanlığını üstlenen USİM Onursal Başkanı Musa Serdar Çelebi, giderek artan yabancı düşmanlığının kasıtlı olarak çıkartıldığını belirtti ve Türkiye’nin bu düşmanlığın ötesinde olduğunu vurgulayarak, misafirlerimize “Sizler bizim kardeşlerimizsiniz” dedi.
Programa Kuzey Suriye’den katılan misafir, Türkiye’nin İslam dünyasındaki önemine vurgu yaparak, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulan güvenli tampon bölge için Türkiye’nin katkısını minnetle andı. Seçim heyecanı içinde olan katılımcılara hitaben, kendi ülkelerinde bu tür bir heyecanı yaşayamamaktan duyduğu üzüntüyü dile getirerek demokrasinin önemine dikkat çekti. Dünya genelinde ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanlara karşı artan ayrımcılık ve nefret söylemleri karşısında, katılımcıların dayanışma içinde olmasının büyük bir değer taşıdığını vurgulayarak, “Yarın Allah’ın yanında bizler de size şahitlik edeceğiz,” ifadesini kullandı.
Mısırdan gelen misafirler, Türkiye’nin önemine dikkat çeken konuşmaların ardından ilk kez eşli davet aldıklarını belirterek, Türkiye’deki Mısırlı kadınlarla Hazar Derneği’nin iş birliği yapmalarından memnuniyet duyacaklarını ifade etti.
Sudanlı misafir, Türklerle Sudanlıların köklü tarihi geçmişlerinin olduğunu, Türkiye’nin bu tarihi mirasla hem güçlendiğini hem de İslam dünyasına karşı bir sorumluluk yüklendiğinin altını çizdi. Türkiye’yi zayıflatmak isteyenlerin son 200 yıldır bu bağları koparmak için yoğun çaba sarf ettiğine dikkat çekerek, toplumlar arasındaki sosyal uyumu güçlendirecek çalışmalar yapılmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca Sudan’daki savaşın kadınların gelişimini nasıl etkilediğini bir kadın derneği olarak Hazar’la paylaşmak ve beraber çalışma yapmak temennisinde bulundu.
Tunus’tan katılan misafir, Türkiye’nin tarih boyunca oluşan merkezi rolüne dikkat çekerek “Bizler 500 sene boyunca birlikteydik. Birlikte uzun yıllar boyunca saygın ve başka ülkelere endişe veren güçlü bir imparatorluk olduk” diyerek, yeniden bir araya gelinmesi dileğinde bulundu.
Afganistan uyruklu misafir, İslam dünyasındaki ortak acılar için birlikte çalışmanın önemine değindikten sonra Türkiye’de kadınların toplumsal hayattaki güçlü rolüne dikkat çekti. Afganistan’da kadınların bu türden istişarelere katılabileceği bir ortamın olmamasına dair üzüntüsünü dile getirdi ve bunun dini değil kültürel bir uygulama olduğunun altını çizdi. Türkiye’de bulunan STK’larla bu konunun çözümü için birlikte çalışma yapmak istediklerini belirterek, Afganistan’dan gelen, çok sayıdaki doktor, öğretmen, mühendis ya da STK gönüllüsü Afgan kadınlarıyla, kadın hakları alanında çalışmalar yapılmasını talep etti. Ayrıca, Türkiye’de gerçekleşecek mahalli seçim sonuçlarını kimsenin bilmeyişinin ne kadar kıymetli olduğunu ifade ederek demokrasinin önemine vurgu yapan bir diğer isim oldu.
İstanbul Milletvekili Tuğba Ercan, müstesna insanların bir araya geldiği bu toplantıda bulunmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, ulusal ve uluslararası düzeyde birlikte hareket edebilecek projeleri dinlemeye ve katkı vermeye hazır olduğunu belirtti.
Saliha Demirer, Türkiye’deki kadın haklarının diğer ülkelerde de tanınmasını temenni ederek, Türkiye’deki kadınların diğer Müslüman coğrafyalara örnek olabileceğini vurguladı.
1952’de Türkiye’ye göç eden Doğu Türkistanlı Kazak Türklerinden Reşide Yüksel, Türkiye’nin mazlumlara kucak açan yapısını vurgulayarak, Türkiye’ye karşı vefa borcu hissettiğini ve bu nedenle yoğun şekilde çalıştığını belirtti.
Bu kardeşlik toplantısıyla, Türkiye’nin İslam dünyasındaki rolüne ve yabancı düşmanlığına karşı mücadelede birlik olmanın gerekliliğine dair önemli bir farkındalık oluşturuldu. Katılımcılar, bir arada hareket ederek bu tür zorlukların üstesinden gelebilecekleri inancını dile getirdiler.
Toplantıda Türkiye’nin iç ve dış politikada daha güçlü bir konumda olmasına katkı sağlayacak iş birliği ve dayanışma mesajları güçlü bir biçimde dile getirildi.
Program, katılımcıların Derneğimize teşekkürleri ve tekrar bir araya gelme temennileriyle son buldu.