Genç Hazar Yaz Stajı 2019

Hazırlayan: 7 yorum Paylaş:

 16 Temmuz-16 Ağustos 2019

Yalnızca toplumumuzun değil ayrıca dünyanın da kanayan yarası olarak gündemde olan cinsiyet eşitsizliği ve göç sorununu temel alan, bu sorunların etkilerini azaltmanın yanında, ortadan kalkması için de politikalar geliştirmeyi ayrıca kendine düstur edinmiş bir dernek olarak, bu uzun soluklu yolun gençlerimizden de geçtiğine inandık. Bu sorunlarla yakından ilişkili olarak İlahiyat, Hukuk, Psikoloji ve Sosyoloji gibi Sosyal bilimlerde okuyan üniversiteli gençlerimizin yer aldığı bir takım oluşturmaya karar verdik. Alanında yetkin kişilerle geçirdiğimiz bir haftalık eğitimin ardından; veri analizi, literatür tarama, medya gözlem gibi çalışmaların yürütüldüğü dört haftalık bir süreçte gençlerimizle staj programı kapsamında bir araya geldik.

Genç Hazar Yaz Stajında genel amacımız Türkiye’deki genç üniversite öğrencilerinin akademideki yönelimlerine yardımcı olurken gönüllülük esaslarını öğrenmelerini sağlamaktır. Türkiye’deki öğrencilerde gönüllülük oranlarına bakıldığında bu eksikliğin giderilmesi hedeflerimizdendi. Öğrencilerin okul döneminden itibaren “aktif vatandaşlık” temelinde kişisel gelişimlerine etki edilmelidir. Bu amaçlarla çıktığımız yolda İstanbul ilinde okuyan, toplumsal cinsiyet ve göç konularına ilgi duyan genç kız öğrencilerde gönüllülük kavramını yerleştirmek, akademik geleceklerinde iyi bir gönüllü olmalarını sağlarken belirlenen çalışma alanlarında verilecek eğitimlerle bilim anlamında da destek almalarını hedefledik.

Stajyerlerin çalışmalarından elde edilen verilerin dijital ortamda raporlaştırılmasını ve programın bir projeyle sonuçlanmasını da istediğimiz 1 aylık staj programı için 5 Temmuz 2019’da online form yoluyla başvuruları almaya başladık. 22 başvuru arasından 8 öğrencinin kabulüne karar verildi ve 16 Temmuz’da staj dönemi başlamış oldu. İlk haftayı çeşitli başlıklarda yoğun eğitim dönemine ayırdık ve alanında uzman kişilerce stajyerler 3’er saatlik eğitim aldılar. Eğitim hocaları ve başlıkları şu şekilde; Elif Cansu Demirci Sosyal Politikalar Alanında Kadın ve Aile Destekleri, Mehmet Fatih Aysan Sosyal Verilerin Toplanma Süreçleri ve Araştırma Bulgularının Kamuyla Paylaşılmasında Öne Çıkan Hususlar, Yasemin Çakırer Özservet Sahada Göçün Konusunu Almak Üzere Saha Deneyimleri, Sahanın Öğrettikleri Üzerine Çalışmalar, Sinay Avşar Toplumsal Cinsiyet Alanında Literatür Tarama ve Alan Çalışması, Nurhayat Kızılkan Toplumsal Cinsiyet, Erkeklik Saha Çalışması ve Medya Okumaları, Gözde Özkurteller 6284 sayılı Kanun ve Uygulanması, Aslı Öztürk İnsan Hakları Alanında Kavramlar ve Uluslararası Sözleşmeler, Emira Sultan Baryaman Hibe ve Projeler, Metehan Tanyıldız Sosyal Medya Kullanımı, Analizleri ve Kurumsal Hesap Yönetimi, Aslı Cingil Çocuk İstismarı.

Yaz stajımızın önümüzdeki dönemlerde daha da verimli gerçekleşebilmesi adına stajyer gençlerimizin bir aylık staj programı ve dernek hakkındaki yorumlarına kulak verdik.

“Hazar’a gelirken gözümün önünde şekillenen bir dernek vardı. Ancak, bu kadar samimi, hiyerarşinin hissedilmediği, çalışanlarına ve gönüllülerine bu denli değer veren bir kuruluş düşünememiştim. Hazar stajı bizi her anlamda geliştiren, vizyonumuzu genişleten, bize farklı bakış açıları kazandıran bir staj programı oldu. Gerek eğitimler, gerekse eğitim sonrasında göç ve toplumsal cinsiyet alanında yaptığımız çalışmalar çok verimliydi. Hazar’da geçirdiğim günleri, çalışmalarımızı özlemeyeceğim çünkü stajımız sonlanmış olsa da gönüllülük bağımızın daima süreceğini, birlikte pek çok çalışma gerçekleştireceğimizi ve Hazar’da geçireceğim daha çok gün olduğunu umuyorum. Ama özleyecek olsan en çok neyi özlerdin diye sorulsa hiç düşünmeden ‘En çok Hazar kahvaltılarını özlerdim.’ derdim. Stajı düzenleyen ve staj sürecimiz boyunca bize destek veren ekibe çok teşekkür ederim. Yeni projelerde görüşmek üzere!”

Şevval Büyükizgi (İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Öğrencisi)

“Merhaba ben Kübra Nalçacı. Sabancı Üniversitesi’nde Psikoloji okuyorum ve Girişimcilik yan dalı yapıyorum. Hazar’da staja başladığım günden itibaren aldığımız eğitimlerin yanı sıra, tanıştığım farklı alanlarda uzmanlaşmış birçok kişinin beni çok geliştirdiğini gördüm. Özellikle Türkiye’de göç ve toplumsal cinsiyet gibi hem mesleki eğitimimi kullanabileceğim hem de sorumlu olduğumu hissettiğim konularda çalışmalar yapma fırsatı buldum. Kendime çok güzel bir tecrübe kattığımın farkında olarak stajımı bitirdim ama daha da önemlisi bilgimi ve enerjimi toplumun yararı için harcadığım ve birçok güzel insanla tanıştığım bir dönem geçirmiş oldum. Biz gençlere bu imkan ve güzellikleri sağladığı için Hazar’a teşekkür ederim.”

Kübra Nalçacı (Sabancı Üniversitesi Psikoloji Öğrencisi)

“Daha önce adını duymamış olduğum için üzüldüğüm ama nasip olup da üniversite eğitimimin başlarında sayılırken karşılaşmış olmaktan dolayı kendimi son derece şanslı hissettiğim Hazar Derneği’nde gönüllü yaz stajında bulunmak çok güzeldi. Eski Fransız okulunda faaliyetlerini sürdüren Hazar Derneği insana kendini evinde gibi hissettiriyor. İlk hafta her biri alanında yetkin kişilerden farklı konularda bilgi sahibi olmak çok kıymetli bir tecrübeydi… Yeni kavramlar, sözleşmeler, uygulama ve projeler duymuş oldum. Benim gibi üniversite öğrencisi olan farklı fakültelerden birbirinden güzel dostlar ve bir o kadar da onların farklı yorumlamalarıyla olaylara daha farklı yaklaşımlarda bulunabilme becerisi edindim. Birlikte bir şeyleri hazırlamak, toparlamak, muhabbet etmek; kimsenin kimseye bir üstünlük sağlama gayesinde olmaması, bir diğerinin derdiyle dertlenmek, tatlı heyecanlarına ortak olmak. Hani derler ya mecazen; Herkesin kafasını dinleyebileceği bir arka bahçesi olmalı; işte günün yorgunluğunu, şehrin gürültüsünü Hazar’ın arka bahçesinde unuttuk her sabah… Ben çok güzel bir ay geçirdim, Hazar’la yolum iyi ki kesişmiş!♥”

Şevval Çakar (İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Öğrencisi)

“Hayatta bazen tesadüflerin insanın hayatını çok fazla değiştirdiğini ben Hazar’ı tesadüfi şekilde tanıyarak yaşadım bu güzelliği elhamdülillah. Üniversite hayatımın daha başında tanığım Hazar maddi manevi her konuda destekçim oldu bununla beraber tüm eğitim faaliyetlerine vaktim yettiği kadar katılmaya çalıştım üniversite yıllarımda heybemi Hazar’la doldurdum diyebilirim. Bu yaz döneminde de yaz staj programında bulunma fırsatına sahip oldum yaz staj programında alanında uzman eğitimciler tarafından bir hem iş hayatım hem de eğitimimi kullanabileceğim aynı zamanda sorumlu olduğum konularda çalışmalar yapma fırsatı buldum. Bu güzel proje için HAZAR ekibine çok teşekkürü bir borç bilirim. Sevgilerimle…”

Aysun Ölmez (Sakarya Üniversitesi İlahiyat Öğrencisi)

“Boğaziçi Üniversitesi’nde Psikolojik Danışmanlık bölümü öğrencisiyim. Hazar’ı sosyal medyadan tanıdım ve ilk kez stajla birlikte tanıştım. Staj eğitimimiz çok güzel geçti gerçekten çok değerliydi benim için. Çünkü aslında çok içinde olduğumuz ama eksik olduğumuz konularda eğitim aldık. Buraya avukat da geldi, Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan çalışan biri de geldi. Çok şey öğrendik burada. Çok güzel aktif bir eğitimden geçtik, çalışmalar da çok güzel ilerledi. Bir aylık bir staj süreciydi ama bana çok şey kattığını düşünüyorum. Ve burada olmaya devam etmek istiyorum. Ben Sosyal Hizmetler’de çalışmak istediğime burada karar verdim. Neler olduğunu ve neler yapabileceğimizi aslında bana gösterdi. O yüzden şuan çok mutluyum burayı tanıdığım için. İyi ki Hazar var!”

Elif Sima Önder (Boğaziçi Üniversitesi PDR Öğrencisi)

“İstanbul Üniversitesi’nde sosyoloji bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Göç konusuna son bir yıldır çok ilgiliydim ve bu konuda da bir sivil toplum kuruluşunda bir staj yapmak istiyordum. Hazar Derneği’ni de zaten göç vasıtasıyla tanıdım Suriyeli meselesiyle alakalı olarak. Bence bu staj programının en önemli kısmı eğitim kısmıydı. Genellikle üniversiteli öğrenciler bir staj programına gittiğinde ‘’ayak işleri’’ ile tabir edebileceğimiz şeyleri yapıyor. Ama burada gerçekten Hazar Derneği bize bir şeyler katmaya çok odaklandı. Yani bizim akademik açıdan bilgi edinebilmemiz için gerçekten bize çok önemli fırsatlar sundular. Aldığımız eğitimlerde hukukçular, sosyologlar, psikologlar, bakanlıkta çalışan bir sürü kişi tanıma fırsatımız oldu. Bu bizim için çok önemliydi. Ayrıyeten onun dışında da çok güzel bir samimiyet ortamı oluştu aramızda. Hem arkadaş olarak hem de Hazar Derneği’nde çalışanlarla aramızda çok güzel bir diyalog oluştu. Hatta bu projeler oluşturmaya doğru evrildi. Yani bizim şuanda staj programı bitti gibi bir şey olmadı. Aramızda güzel bir diyalog oluştu ve bunu güzel projelere dönüştürmeyi düşünüyoruz. Hazar’ı çok sevdim.”

Zeynep Elif Giray (İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğrencisi)

“Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden bu yıl mezun oldum. Bitirme tezimi üçüncü cinsiyet üzerine yazdım ve uzun zamandır da bu konuyla ilgileniyorum. Hazar’ın staj programını Genç Hazar’da gördüm ve orada toplumsal cinsiyet üzerine araştırma yapacak bir grubu aradıklarını fark ettiğimde bunun üzerine bir staj yapılacağını fark ettiğimde başvurmak istedim. Program bir aylık bir program ve ilk başta bir hafta boyunca yoğun bir şekilde dersler aldık. Benim için çok keyifliydi. Aile ve Sosyal Politikalardan gelen bir uzman, akademik camiada böyle şeyler yapan insanlar, tez yazanlar, dernekler kuranlar, işte endüstri mühendisleri…

Hazar’da olmaktan dolayı çok mutluyum çünkü herkesin çok farklı alanları var ve herkes kendi alanında işleri pratiğe dökmeye çalışan insanlar. Herkes hem pratikte çok iyi hem de teoride bir şekilde kendini geliştirmeye çalışıyor. Bu yüzden burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Bugün staj programımın son günü ve Hazar’a çok teşekkür ederim.”

Ayşe Sönmez (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğrencisi)

Hazar Derneği olarak bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz, gençlerimize olaylara farklı pencerelerden bakabilme becerisini kazandırmanın yanında, STK bilincini de kazandırma ve içselleştirmelerinde yardımcı olduğumuza inanarak bu dönemi tamamladık. 16 Temmuz – 23 Ağustos 2019 staj döneminin çıktısı Genç Hazar Fikir Atölyesi’nin kurulmasıdır. Stajyer gençler dönem sonunda her biri farklı temalardan oluşan Atölyeler programlamak üzere bir proje geliştirdiler. Fikir Atölyelerinin ilki “Türk ve Suriyeli Gençler Buluşuyor” başlığıyla gerçekleşti.

Hazırlayan: Güzin Çolak

Önceki Yazı

“Kadın Olmanın Günahı” Belgesel Söyleşisi

Sonraki Yazı

Çocuklarda ve Ergenlerde Cinsel Kimlik Gelişimi

Bunlar da ilginizi çekebilir

7 yorum

  1. Böyle ufuk açıcı, yol gösterici, topluma hizmeti esas alan çalışmalar yapan stk’larımızın olduğunu bilmek bizleri rahatlattığı gibi bu çalışmaların önemini farkedip gönüllülük esasıyla katılan, zihni açık, gönlü zengin gençlerimiz olduğunu görmek de ayrıca mutlu ediyor. Var olun Gençler.

  2. Gençlerin Hazar’ın sıcak, samimi, bereketli, bilgi ve tecrübe dolu ortamından bu staj programı ile istifade etmiş olmaları ne güzel. Yorumları çok anlamlı mesajlar içeriyor. Olaylara çok yönlü bakabilen, merak duyguları güçlü gençlerin tekrar Hazar çatısı altında toplanması temennisiyle…

  3. Sivil toplumun önemini kavrayan, çalışkan, akıllı, vicdanlı gençlerle çalışmak bizim için çok verimli ve eğlenceli bir süreçti. Bu kadar kısa sürede hazırladıkları araştırma dosyaları, genç fikir atölyesi oluşumu ve derneğe kattıkları sinerji için hepsine teşekkür ediyoruz. Geleceğe dair umutlarımızı tazelediler. Her birini sivil toplumda öncü projelerde görmek istiyoruz.

  4. Gençlerle 1 ay birlikteydik. Stajları bitince gidebilirlerdi. Ama öyle yapmadılar. Zekâlarını, birikimlerini, burada almış oldukları eğitimi, yüreklerindeki samimiyet ve iyi insan olma, iyilik üretme, fayda üretme arzusuyla birleştirip ” Fikir Atölyesini” kurdular. İlk çalışmalarının meyvelerini de hep birlikte gördük. Suriyeli ve Türk gençleri, Hazar çatısı altında kardeşlikte buluşturdular. Onların sinerjisi, çalışkanlığı, iyi niyeti bizlere geleceğe dair umut verdi. Herbirine ayrı ayrı teşekkür ve “İyi ki varlar” diyerek Allah’a şükür? ediyoruz.

  5. Gençlik için ümidini yitirdiğini söyleyenler, insanlığın geleceği hakkında kaygı duyanlar! Sizi yukarıda yazılanları okumaya davet ederim.
    Böylesi kalbi ve zihni uyanık, iyiliğin tesisi için canla başla çalışmaya aday gençlerimiz olduğu sürece ümit var demektir.

  6. Toplumun gerçekçi problemlerini dert edinen ve arka planda çözüm amacıyla neler yapılabileceğine kafa yoran gençler bize de enerji veriyor. Asıl mutluluk bu olsa gerek..
    Hazar’a da teşekkürler…

  7. Gerek okul hayatında gerekse sonraki çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Her biriniz ayrı bir değersiniz. Güzel işler çıkaracaksınız inşaallah.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir