Türkiye’de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu

Kadına Yönelik Şiddeti Bu kez Mardin’de Konuştuk

8 Mart 2015

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Mardin’de düzenlediği programda Hazar Derneği Başkanı Ayla Kerimoğlu’da bir konuşma yaptı. Moderatörlüğünü Belkıs Kılıçkaya’nın yaptığı panelin diğer konuşmacıları  Av. Kezban Hatemi ve Prof. Dr. Erol Göka idi. Panel sonunda aile ve sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam moderatör ve panelistlere fidan sertifikalarını takdim etti.
Ardından kürsüye çıkan Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, kadına yönelik şiddetle mücadele eylem planını açıkladığı konuşmasında şunları söyledi:
Bizim kültürümüz kadına saygı üzerine kurulmuştur. Kadim kültürümüzü benimseyen herkes bilir ki biz de kadına olan saygı, kadına olan ihtiram inancımızın gereğidir. Bizim inancımızda kadına şiddet yoktur. Bütün kadınlar izzet ve şerefle muameleye layıktır.
Mersin’de öldürülen Özgecan kızımızın katledilmesi sonrasında, onunla birlikte Anadolu irfanını yansıtan babası Mehmet Aslan’da bir simge oldu. Mehmet Arslan’ın bu acı içinde hiçbir intikam duygusu yaşamadan herkesi merhamete, düşünmeye, tefekküre çağıran o gür sesi var ya, işte o bu toprakların sesidir. Bu çerçevede, Özgecan’ın şehit edilmesinin hemen sonrasında açıkladığım seferberliği bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Mardin’den başlattığımızı ilan ediyorum. 2016-2019 yıllarını kapsayacak şekilde düzenlenen yeni eylem planı 6 ana düzenlemeden oluşuyor;
1- Yasal düzenlemeler,
2- Farkındalık oluşturma ve zihniyet dönüşümünün sağlanması,
3- Koruyucu hizmet sunumu ve şiddet mağdurlarının güçlendirilmesi,
4- Sağlık hizmetlerinin sunumu,
5- Kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyon
6- Şiddet uygulayana yönelik çalışmalar.
  • Kadına yönelik şiddetle ilgili eğer herhangi bir tehdit söz konusuysa mağdur veya potansiyel tehdit teşkil edecek faili takip etmek üzere elektronik takip sistemini devreye sokacağız. Sistemin ilk pilot uygulaması bugün Ankara ve İzmir’de başlatıldı.
  • 6284 sayılı kanunun etki analizi çalışmaları bitmek üzere, bu kapsamda kadına yönelik şiddet ve benzeri konularda, özel yetiştirilmiş hakimlerin olduğu ‘ihtisas hakimliği’ kuracağız.
  • Zihniyet değişikliği için geniş kapsamlı eğitim ve bilinçlendirme faaliyetine girilecek. Ne tedbir alırsanız alın, eğer zihniyeti dönüştürememişseniz, bu konuda bir farkındalık oluşturmamışsanız, yasal tedbirler yetersiz kalabilir. Şu ana kadar medya çalışanları, kamu personeli ve üniversite öğrencilerinin bulunduğu 650 bin kişiye eğitim verdik. 140 bin emniyet personeli ve 35 bin sağlık çalışanını kısa bir süre içinde eğitime alacağız. Şiddetle mücadelede kanaat önderlerinin rehberliğine önem vereceğiz, şehirlerde bu kişilerin öne çıkması ve bu kişiler üzerinden toplumda bilinçlendirmenin gerçekleştirilmesine çalışacağız.
  • Son Özgecan olayından sonra medyamız bir taraftan toplumsal bilinçlendirme konusunda çaba verdi ama diğer taraftan şiddet haberi o kadar detaylı verildi ki benzer potansiyeli taşıyanlara ilham verecek bir kamuoyu kirlenmesi yaşandı. Medyamızdan açıkladığımız eylem planına güçlü destek bekliyoruz. Bu konuda, özellikle, reklam, dizi, film, kitap gibi iyi örnek teşkil eden eserler ödüllendirilecek ve bu eserlere destekler verilecek.
  • ‘İhtisaslaşmış Kadın Konukevleri’ modeline geçeceğiz. Şiddet mağdurlarının, konuk evi desteğinden sonra geliştireceğimiz yeni bir modelle mağdurelere sosyal hayatta da destek vereceğiz.
  • ALO 183 Danışma Hattı, Türkçe dışında, Kürtçe, Arapça, işaret dili ve SMS ile hizmet yurt içi gibi yurt dışına da hizmet verecek.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından ortak bilgi sistemi kurulacak. Kadına karşı şiddeti izleme komitesi kurulacak. Aile şiddetini önlemek için yerel bazda eylem planları hazırlanacak. Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi kapsamında STK’lar ve kamu kurumlarıyla çalışılarak il eylem planları oluşturulacak
  • Bakanlıklar arasında yapılan işbirliği ve eş güdümlü çalışmalar sayesinde, şiddet mağduru kadınlara yönelik sağlık hizmetlerinin çeşitliliği ve kalitesi artacak.
  • Hangi tür şartlarda, ne tür şiddetlere eğilimli kişilik yapıları çıkıyor, bunların etüt çalışması tamamlanarak gerekli adımlar atılacak. Şiddet uygulayan ve uygulamayan erkeklerin farklılaştığı noktalar ortaya çıkartılacak. Özellikle ölümle noktalanan vakalar derinlemesine analiz edilerek tedbirler tespit edilecek. Faillerin rehabilitasyonu bağlamında çok kapsamlı adımlar atılacak.{jcomments on}
Hazırlayan: Züleyha Öztürk

Cumhurbaşkanlığı Sofrasının Misafiri Olduk