Sığınmacı Kadınlara Yönelik Türkçe Dersleri

Ekim 2014-Ekim 2015

Belli zorunluluklar dolayısıyla her şeylerini geride bırakıp ülkemize sığınan insanların dramına yakından tanıklık etmek, aynı zamanda bir takım sorumlulukları da beraberinde getirmekte.

Bu insanlar bütün birikimlerinin; eğitim, sermaye, imkan, prestij, eş-dost, akraba, hatıra her ne varsa bir anda sıfırlanmasının yanı sıra gelecek kaygısı ve yalnızlık duygusuyla da baş etmek zorundalar. Bütün bu zorluklarla beraber farklı bir ülkede yaşamanın en temel zorluğu o ülkenin dilini bilmemekten kaynaklanan sorunlardır.
Biz de Hazar Derneği olarak durumdan vazife çıkarıp sığınmacı kadınlara dil dersleri vermek için harekete geçtik.

2014 Ekim ayında Suriyeli kardeşlerimizle başladığımız Türkçe öğretim dersleri 2015 yılının Haziran ayına kadar devam etti. Suriyeli hanım kardeşlerimizden oluşan sınıfımızda kimi zaman öğrencilerimizin çocuklarını kimi zaman annelerini misafir settik. Memleketini acı ve keder içinde bırakmış ve her daim özlemle yad eden kardeşlerimizle hem hal olmak bizler için de oldukça öğretici bir süreçti. Yabancı bir diyarda tutunabilmenin temel şartının oranın dilini ve kültürünü kavramak olduğu misyonuyla başladığımız derslerimiz hedeflediğimizin çok ötesine geçti. Acılarımızı, sevinçlerimizi birlikte yaşar olduk. Yardım eli uzattığımız kardeşlerimiz sayesinde sonsuz samimiyet ve gerçek uhuvveti tattık. Derneğimizi şenlendiren ve bereketlendiren bu faaliyeti bütün Hazar mensuplarının gönülden katkılarıyla gerçekleştirdik.

Kursumuzda Türkçe okuma-yazma; tanışma, alışveriş, hastane, gezi gibi temel diyalog kurma becerilerini kazandırma hedeflerine ulaştık. Dernek ortamında öğrencilerimizin pratik yapmalarına, dil konusundaki ürkekliklerini gidermelerine bütün mensuplarımız ellerinden gelen katkıyı sundular. Yıl içerisinde Alperen bebeğimiz dünyaya geldi ve bebek mevlidini dernekte yapma imkanını bulduk. Derneğin düzenlediği Ağva gezisini öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirdik. Böylece onların bir taraftan sosyalleşmelerine katkı sunarken diğer taraftan da yaşam zorluklarıyla mücadelelerinde nefes almalarını kolaylaştırıcı etkinlikler gerçekleştirmiş olduk.

Suriye Şam üniversitesindeki eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalmış Ayşe ve Reem kardeşlerimiz dernekte gönüllü çalışmalarda bulundular. Belizeli yabancı gelinimiz Maria derslerimize güler yüzü ve farklı kültürüyle renk kattı. Şahane tilavetleri, hurmalı kurabiyeleri, kakuleli kahveleri, parmak yakan lezzetleriyle çok yakınımızda olmalarına rağmen bir türlü buluşamadığımız, doyasıya sarılamadığımız kardeşlerimizin sıcaklığını bir yıl boyunca içimize doldurduk.

Dil öğretimini hizmet bilinciyle gerçekleştiren ve çok daha ötesini yapmak için gayret edip dil öğretimi derslerinin anlamını genişleterek bir dostluk ortamı oluşturan Aslı Öztürk arkadaşımıza da bu vesileyle teşekkür ederiz.

Hazar’dan Mültecilere Moral Ziyareti

Göç Hikayeleri; Suriye