İl Koordinasyon Toplantısına Katıldık

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonu  2016 Yılı İkinci Toplantısına katıldık.
İstanbul Valiliği Aile ve sosyal Politikalar il Müdürlüğü Şiddet Önleme ve izleme Merkezi Toplantısı, 12/01/2017 tarihinde Vali Yardımcısı Nihat Nalbant’ın Başkanlığında İstanbul Valiliği AFAD Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği  olarak toplantıya Yönetim kurulu üyemiz Emine akay katıldı. Açılış Konuşmasını Vali Yardımcısı Nihat Nalbant’ın yaptığı toplantı  Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı  İl  müdürü (ASPİM) Selim Çelenk Bey’in mevcut durum bilgilendirme sunumuyla devam etti. Verdiği bilgilere göre ASPİM’e bağlı toplam 216 kapasiteli sekiz kadın konukevi ve 12 kapasiteli bir erkek konukevi bulunuyor. Avrupa yakasında bir, Anadolu yakasında da bir tane 80 kapasiteli ilk kabul birimi bulunmaktadır. ŞÖNİM ‘de Bakırköydedir. Ayrıca dokuz ilçe belediyesi ve bir STK kadın konukevi/sığınmaevi 190 kapasite ile hizmet verildiği, İstanbul’da kadına yönelik şiddet ile mücadele il koordinasyon  izleme ve değerlendirme komisyonu kurulduğu, nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğu ilimizde daha fazla sayıda birimle hizmet sağlaması ve bu kurumların birbirleriyle irtibat halinde çalışması gerektiğini vurgulandı. Bu bağlamda 10 Cumhuriyet Başsavcılığı (İstanbul, İstanbul Anadolu, Bakırköy, Beykoz, Büyükçekmece, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Silivri, Şile)bünyesinde aile şiddet suçları soryuşturma bürosu yer almakta, 36 Aile Mahkemesi ve Altı Kamu Hastaneleri Birliği  genel sekreterliği ilde hizmet vermektedir. İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro amirliği ve İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde çocuk ve kadın kısım amirliği mevcut olduğu bilgisi verildi. İstanbul Barosu bünyesinde Kadın Hakları Merkezi bulunmaktadır. Dokuz üniversitede kadın alanında çalışma yapan birim ve merkezler vardır.

Aile ve Sosyal Politikalar  İl Müdür Yardımcısı Arzu Gür Hanımefendi 2017 -2020 yılları arasında İstanbulda uygulanacak “KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İSTANBUL İL EYLEM PLANI hakkında bilgiler verdi.
Eylem Planı hedefleri olarak ;
Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele konularında yerel düzenlemelerin ilgili mevzuatla uyumlaştırılması,
Kadına yönelik şiddeti doğuran ve pekiştiren olumsuz tutum ve davranışların ortadan kaldırılması amacıyla, toplumsal farkındalık, duyarlılık, bilinç kazandırmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine hizmet edecek zihniyet dönüşümünü sağlamak,
Koruyucu ve önleyici hizmet sunumunun geliştirilmesi ve şiddete maruz kalan kadınların güçlenmesi,
İl genelinde etkin bir işbirliğinin çok sektörlü yaklaşım çerçevesinde güçlendirilmesi ve sürdürülmesi,
doğrultusunda öncelikle kamu kurum ve kuruluşları, yerel birimler, STK’lar ve özek kurum ve kuruluşlarla birlikte uygulamak istediklerinin altını çizdi. Eylem Planının başarılı olabilmesi için yıl içinde yapılacak faaliyet planlarının taslağını hazırlamak üzere üç ayda bir toplanması planlanan TEKNİK KURUL oluşturulacaktır. Teknik kurul için kurumlardan bir temsilci katılması beklenmektedir.

Hazar Derneği Eğitim BİR-SEN’in Düzenlediği 4. Kadın Buluşmasındaydı

Mekke’ye Giden Yol Belgesel Gösteriminin ardından…