CEDAW Gölge Rapor Çalışmasına Katıldık

12 Nisan 2008

Birleşmiş Milletler’in temel ilkeleri arasında cinsiyete dayalı eşitlik anlayışının yer almasını takip eden süreçte(1948)  kadın sorunlarını konu edinmek ve kadın hakları konusunda politik katkı sağlamak amacıyla çeşitli komisyonlar kurulmuştu. Komisyonların uzun ve zorlu çalışmaları, kadın haklarının evrensel hukuk beyannamesi olan Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW)’nin 1981 yılında yürürlüğe girmesi ile neticelenmişti.

Bugün Türkiye CEDAW’a  üye olan 170 ülke arasında yer alıyor. CEDAW’a taraf olan devletler aynı zamanda her dört yılda bir CEDAW’ın ilkelerine uyumlu politikalarını Komiteye raporlamak zorundadır. Ancak hükümet raporlarının dışında, hükümet politikalarının uygulanması için baskı kurabilecek sivil toplum kuruluşlarının ortak hazırlayacağı gölge raporlar, CEDAW Uzmanlar Komitesi için ayrıca önemlidir.

Türkiye’nin 1986 yılında kabul ettiği sözleşme, kadınlara karşı herhangi bir sebeple yapılan ayırımcılıkların raporlanması anlamına geldiği halde Türkiye’de başörtüsü yasakları neticesinde var olan ayırımcılıklar raporda yer almamıştır. Bu sebeple CEDAW’a bir gölge rapor sunmak üzere bir kısım STK’ların bir araya gelmesi planlandı.  12 Nisan 2008 tarihinde, Zeynep Göknil Piyade’nin 2005 Newyork BM Cedaw Komitesi tecrübelerini ve Av. Fatma Benli’nin alternatif/gölge rapor taslağını sunduğu toplantı Ankara’da gerçekleştirildi ve  başörtüsü yasakları üzerine  yazılacak raporun imkanları tartışıldı.

Başkent Kadın Platformu, KASAD-D, Akder, İlkder, Mazlumder, Memursen gibi sivil toplum kuruluşlarının katıldığı toplantıya Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği adına Dernek Başkanımız Ayla Kerimoğlu katıldı.

CEDAW Sonuçlarını Değerlendirme Toplantısına Katıldık

TGTV Müslüman Alimler Birliği Toplantısına Katıldık