Uluslararası Soroptimist Derneği, Almanya Şubesi Üyeleri HAZAR’daydı

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:

3 Kasım 2012

HAZAR Derneği’ni Uluslararası Soroptimist Derneği’nin Almanya şubesi üyelerinden bir grup –Soroptimist International, Deutschland- ve gazeteci Nathalie Ritzmann ziyaret etti. Alman ve Fransız kadın üyelerden oluşan grupla karşılıklı tanışma konuşmalarıyla başlayan toplantı her iki derneğin yaptığı faaliyetlerin ve çalışmaların aktarılmasıyla devam etti.

Soroptimist International, Deutschland üyeleri, kadınlara toplumsal yaşamda karşılaştıkları olaylarda toplumu değiştirme gücüne ilişkin bilinç ve farkındalık kazandırmak, kadının sesini duyurmak, günlük yaşama dair paylaşımlarla kadınlar arasındaki dostluk ve beraberlik duygusunu, müzakere ve işbirliğini geliştirmek amacıyla faaliyetlerde bulunduklarını; özellikle yaşadıkları bölgelerde bulunan Türk kadınlarla iletişimin güçlendirilmesi ve onların topluma daha kolay entegrasyon sağlayabilmeleri  için projeler ürettiklerini anlattılar. Türk ailelerinde kadınların ve henüz okula başlamamış çocukların Almanca öğrenmeleri için gerçekleştirdikleri “Sırt Çantası Projesi” ve yine iletişimi güçlendirme ve Almanca öğrenerek kadının toplum içindeki statüsünü yükseltme amaçlı “Konuşma Kafe Projesi” hakkında bilgi verdiler. Bu projelerde verimi arttırmak için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği, karşılaştıkları sorunların çözümüne ilişkin sorular sordular; ayrıca HAZAR Derneği’nin faaliyetleri hakkında bilgi almak istediler.

HAZAR Derneği başkanı Ayla Kerimoğlu, bahsi geçen projelerde Türk kadınların topluma “entegrasyonu” amaçlı faaliyetlerin orada Türklerin “asimilasyonu” için yapılan faaliyetler olarak algılanma durumundan bahsetti. Bu algı farkının ve Türklerin karşılaştıkları “ötekileştirilme” ve ikinci sınıf muamele görme sorunlarının karşılıklı güven ve hoşgörü ortamının sağlanması ve pekiştirilmesi ile ancak değişebileceğini, kültürel farklılıkları öğrenme ve kabul görme sürecinin her iki taraf için de işlevsel olması gerektiğini, günlük yaşama dair pratiklerin aktarımının ve paylaşılmasının önemini belirtti. Almanya’da yaşayan Türkiyeli vatandaşlara kendi kültür, kimlik ve değerlerini muhafaza ederek entegre olabileceklerine ikna etmek ve buna uygun davranmak gereğine dikkat çekti. HAZAR Derneği’nin kadının toplum içinde güçlenmesi ve bilgiyle donanıp saygın bir yer edinmesi, yasalar karşısında eksik gördüğü alanlarda hak taleplerinde bulunabilmesi, geleneğin bazı alanlarda kadına tahakkümü ve haksız engellemeleri hakkında bilinçlendirilmesi, dünyadaki kadın gündemini takip etmesi, şiddet ve haksızlıklar gibi konularda farkındalık oluşturmasına ilişkin eğitim faaliyetlerinde bulunduğunu aktardı. Ayrıca HAZAR Derneği’nin eğitim faaliyetlerinde meseleleri sadece kadın sorunları açısından ele almadığını, okuma programlarında tarih, felsefe, sosyoloji, psikoloji, din, siyaset, sağlık, Batı ve Doğu düşünce sistemleri, sanat, sinema,  gibi geniş perspektifle bir yaklaşım ürettiğini, kadınlara dini ve ahlaki değerleri, toplum içindeki rolleri bağlamında  eşit mesafeden yaklaştığını, üstten bir bakış açısı oluşturmadığını belirten Ayla Kerimoğlu, HAZAR Derneği’nin içinde bulunduğu projelerden ve yardım faaliyetlerinden örnekler vererek İslam kültürünün vermek üzerine kurulu olduğunu insanları yoksula, yolda kalmışa, hastaya, ihtiyaçlı kişiye yardım etmeye yönlendirdiğini söyleyerek bu bağlamda zekat ve sadaka müessesesini anlattı.

Toplantı, Türk- Alman halklarının birbirlerine karşı önyargılarını kırmak için sivil toplum örgütlerinin çabalarının değerli olduğu, küçük ama iyi niyetli temasların insanların hayatlarını değiştirebileceği öngörüsüyle karşılıklı müzakerelerin devam etmesi temennileriyle sona erdi.

Hazırlayan: Lütfiye Göktaş
Önceki Yazı

Kayseri’de Kadın İstihdamı Nasıl Artırılır?

Sonraki Yazı

Gökkuşağı Kadın Platformu (GİKAP)- T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstişare Toplantısı

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir