Gökkuşağı Kadın Platformu (GİKAP)- T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstişare Toplantısı

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:
10 Ekim 2012
HAZAR DERNEĞİ olarak, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Gökkuşağı İstanbul Kadın Platformunun işbirliğinde gerçekleşen aile odaklı çalışmalar istişare toplantısına katıldık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin başkanlığında gerçekleşen toplantıya konuyla ilgili bakanlık yetkilileri, Gökkuşağı İstanbul Kadın Platformu (GİKAP ) / İstanbul Kadın ve Kadın Kuruluşları Derneği ( İKADDER) temsilcileri iştirak etti. Bakan Fatma Şahin’in açılış konuşması sonrasında bakanlığın, aile değerlerinin korunmasında medyanın etkisi konulu araştırma sonuçları açıklandı, elde edilen veriler değerlendirildi ve bu konuda gerçekleştirilecek eylem planı sunuldu.
Teknoloji ve bilginin hızla devindiği bu çağda bu gelişmelerin hem olumlu hem olumsuz etkileri olduğu ifade eden Fatma Şahin bakanlığın, aile kurumunun ve bireylerin sağlıklı değişimi adına aile değerlerini koruyucu çeşitli tedbirler aldığını belirtti, medya, bilgi ve teknoloji üzerinden düşünürken, halkın kendi gücünü kullanarak, bu alandaki farkındalığı artırmak üzere sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldiklerini söyledi.
Bakanlığın “Aile Değerlerinin Korunmasında Medyanın Rolü 2013-2017 Eylem Planı” na dair sunumu gerçekleştiren bakan yardımcısı Ayşe Keşir, televizyonun ve özellikle dizilerin aile üzerindeki etkisine dikkat çekti, medyanın kamuoyu düşüncesini yönlendirebilme gücünden, din, dil, tarih, kültür, ve sanat gibi toplumsal yapı unsurlarının medya ve propaganda yolu ile milli manevi değerleri bozucu etkisinden bahsetti. Verilere göre Türk toplumunun %55’inin ortalama günde 1-3 saat arası televizyon izlediğinin ve televizyonun önemli bir sosyal öğrenme aracı olduğunun altını çizen Ayşe Keşir, TV yoluyla kadının metalaştırılmasına, aile birliğinin bozulmasına, çocukların sağlıklı gelişiminin engellenmesine karşı alınacak tedbirlerin halkın bilinçlendirilmesi yoluyla gerçekleşeceğini belirtti ve özellikle reklam- reyting ilişkisinin farkında olan bilinçli tüketicilerin bu konudaki yaptırım gücüne dikkat çekti.
Bakanlığın eylem planı dahilinde belirlediği beş eksen ve bunlar üzerinden yapılandırdığı çalışmalar  kısaca şunlardı;
1.)Eğitim Ekseni: KSGÜ’nün Bakanlıkla işbirliği içerisinde gerçekleştireceği çalışmalar
  • Toplumda rol model olan yazar, sanatçı, fikir adamı vs. kişiler ile interaktif toplantıların yapılması
  • RTÜK ve MEB işbirliğinde medya okuryazarlığı düşüncesinin içeriğinin genişletilmesi
  • Sosyal medya ve internette içeriğe uygun işlemlerin gerçekleşmesi, etik eğitimi, farkındalık çalışmaları

2.)İletişim Ekseni: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve ilgili STK’larla bir araya gelerek 

  • iletişim ve medya politikaları oluşturmak
  • Gönüllü medya izleme
  • Web üzerinden “Bugün ne izlesem?” yorumu
  • Ulusal medya eğitim stratejisini pekiştirme çalışmaları

3.)Kültür Sanat Ekseni: Kültür sanat faaliyetlerinde destekleyici yaklaşımların benimsenmesi

  • Aile ilişkilerini konu alan diziler teşvik edilecek, bu dizilere “ Aile Dostu” sertifikaları verilecek
  • Bu tür çalışmalara yapım desteği verilecek
  • Ailelere yönelik sertifika programları hazırlanacak
  • Festivaller öne çıkarılacak
  • İletişim fakültelerinde medya üzerinden aile konulu yüksek lisans ve doktora çalışmaları desteklenecek

4.)İnsan Kaynaklarının ve Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Ekseni

  • Etkin koordinasyon stratejilerinin geliştirilmesi
  • Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık eğitimleri
  • Bu alanda çalışanlara özel eğitimler verilmesi

 5.) Hukuki Alan Ekseni: Medya ve iletişim alanındaki hukuki hakların,  kullanıcı ve uygulayıcıların yasal haklarının tekrar denetimden geçmesi.
Toplantının son kısmında, Türkiye’nin ilk sivil toplum kuruluşları aile platformu olan Türkiye Aile Platformu (TÜRAP) temsilcisi söz aldı,  Aile Odaklı Medya İzleme çalışmalarını tanıttı, ilgili kuruluşlarla veri tabanı oluşturduklarını, sosyal medyada, facebook’ta grup yapılaşmasına gidildiğini belirtti, eğitmen eğitimlerinin önemine dikkat çekti ve ayrıca bu konuda hukuk komisyonu kurulmasına duyulan ihtiyacı dile getirdi.  Yine katılımcılardan Zahit Akman medya okuryazarlığı eğitimine olan ihtiyaca dikkat çekti.

Bakanlığın bu konudaki koordinasyonunun sosyal medya üzerinden de yeniden yapılandırıldığını ifade eden Bakan Fatma Şahin, katılımcı STK’ların çalışmaları ve destekleri sayesinde  önemli mesafelerin kat edileceğine olan inancını belirterek toplantıyı noktaladı.{jcomments on}

Hazırlayan: Fatma Topçu

 

Önceki Yazı

Uluslararası Soroptimist Derneği, Almanya Şubesi Üyeleri HAZAR’daydı

Sonraki Yazı

ABD’den Prof. Richard Falk ve Prof. Hilal Elver derneğimizi ziyaret etti

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir