Mülteci Kadınlar Paneli

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:

“Dünya’da Her gün 42.500 Kişi Mülteci Konumuna Düşüyor.”

15 Kasım 2015

G20 zirvesinin açılım gruplarından İş 20- Kadın 20 ortak çalışması olarak hazırlanan ve Antalya Belek’te gerçekleşen Mülteci Kadınlar Paneline katıldık. Panel Suriye’den Türkiye’ye sığınmış Aya Sultan Abdurrahman’ın konuşmasıyla açıldı. Suriye’deyken yaşadıklarını ve nasıl Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldığını anlatan Aya Sultan, “Türk hükümetine ve halkına minnettarız” dedi.

Panelin açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise; Suriyeli sığınmacı akınının İkinci Dünya Şavaşından bu yana yaşanan en büyük göç olduğunu, bu savaş sırasında 300 bin Suriyelinin hayatını kaybettiğini ve milyonlarca insanın da belirsiz bir geleceğe göç etmek zorunda bırakıldığını, söyledi.
Panelin protokol konuşmasını yapan Emine Erdoğan, sözlerine Paris’te yaşanan terörü lanetleyerek başladı. Suriye’de yaşanan trajediden en çok kadın ve çocukların etkilendiğini söyleyen Erdoğan, “çocukların küçük bedenleri, cinsel istismara maruz kalan kadınlar, yerinden yurdundan edilen insanlar bu yükü nasıl taşıyacaklar?” diye sordu. “Türkiye olarak biz elimizden geleni yapıyor, insan onuruna yakışacak şekilde sığınmacıları misafir etmeye çalışıyoruz” diyen Erdoğan, gelişmiş ülke olmanın temel şartının insanlık değerlerini yere düşürmemek olduğunu ifade etti. Konuşmasında Aylan bebeğin ölümüne de dikkat çeken Erdoğan, “Akdeniz’i ölüm denizi olmaktan çıkarıp barış ve medeniyet havzası haline getirelim” dedi.
Mülteci Panelinin ilk konuşmacısı olan Uluslararası Mülteci Derneği Temsilcisi Muaz Yanılmaz; Dünyada elli milyon yerinden edilmiş insan olduğunu, insanı topraksız toprağı insansız bırakmanın “yeni gelenin” musallat olmasından kaynaklandığını, bunun da  yeni sömürgecilik mantığının eseri olduğunu söyledi.
Panelde konuşan AFAD Başkanı Fuad Oktay ise, Türkiye’de 2.500 sığınmacı bulunduğunu, 25 çadır kentte 300 bin sığınmacının yaşadığını ve bazı şehirlerdeki sığınmacı sayısının yerel popülasyondan fazla olduğunu, İstanbul’da 300 binin üzerinde sığınmacı yaşadığını söyledi.
Sığınmacılar için verilen hizmetlerde 7.6 milyar dolar harcandığının altını çizen Oktay,  buna mukabil, Avrupa da toplam sığınmacı sayısının İstanbul’daki sığınmacı sayısından bile az olduğunu ve Avrupa’nın sığınmacılar için yaptığı harcamaların ise toplamda sadece 400 milyon dolar olduğunu söyledi.

BM Mülteciler Yüksel Komiserliği Türkiye Temsilcisi Pascale Moreau konuşmasında sığınmacılar için Türkiye’nin inanılmaz bir destek sağladığını ancak batılı güçlerce yalnız bırakıldığını ifade etti. Mülteciliğin uluslararası bir sorun olduğunu, Dünya’da her gün 42.500 kişinin mülteci konumuna düştüğünü söyleyen Pascal; “kaynaklar zaten yetersiz ama diğer taraftan mevcut durumdan ne kadar fazla olursa olsun yine de yetmeyecek gibi duruyor” dedi.
Panelin son konuşmacısı olan Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin kendi şehrinde sığınmacılar için verilen hizmetlerden bahsettikten sonra “BM ne işe yarıyor!” diye sordu.
Panelin bitiminde söz alan AFAD Başkanı, Türkiye eğer yalnız bırakılırsa bu sorunun kısa zamanda Avrupa’nın da sorunu olacağının altını çizdi.  Oktay; “öncelikle Suriye içinde güvenli bölgeler oluşturulmalı ve bu insanlar kendi topraklarında yaşamalı, ayrıca BM, üye ülkelere çağrı yaparak uluslararası şirketleri Türkiye’deki kampların bulunduğu şehirlerde yatırım yapmaya davet etmeli” dedi.

Paris’te aynı anda 6-7 yerde patlayan ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan terör olaylarını İŞID’in üstlenmesi, artık Avrupa’nın da en azından kendi güvenliği için soruna duyarsız kalamayacağının işareti gibiydi.
Paris saldırılarının gölgesinde gerçekleşen G20 zirvesinde, Suriyelileri ve mültecileri konu alan toplantılar vesilesiyle yapılan çağrılar, belki de bu sefer bir karşılık bulur umudu ile panel sona erdi.

 

Hazırlayan: Ayla KERİMOĞLU
Önceki Yazı

Göç Hikayeleri; Kuzey ve Avrupa Ülkeleri

Sonraki Yazı

Belçika’da Şiddetle Mücadele Eden STK’lar

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir