Yaşlanmak hayattan zevk almaya engel midir? Sağlıklı yaşlanmak nedir? Yaş almanın değeri ve kıymetini nasıl biliriz? Yakınımızdakilere bu konuda doğru rehberliği nasıl yaparız? Yaşlanma karşıtı bir dönemde anti-aging bakım ürünleriyle yaşlılığın izlerini ötelemek için çaba sarf ederken ruhumuza ve zihnimize ne kadar özen gösteriyoruz? Bunlar ve benzeri sorulara cevap aramak için üç seminerlik bir program gerçekleştirdik.
Seminerlerimizde yaşlanmayla gelişen beyin fonksiyonlarında yavaşlama, duygusal çöküş, ilişkilerde güçlük gibi zorlukların üstesinden gelmenin yollarını da işledik.
İlk hafta konumuz “İhtiyaçlar ve Hassasiyetler Doğrultusunda Yaşlılık ve Validasyon” idi. Zeynep Elibol’dan yaşlıların ihtiyaçları ve nasıl karşılanması gerektiği, demans belirtileri gösteren ve demans olan yaşlılara nasıl davranılması gerektiği gibi soruların cevaplarını dinledik.
İkinci hafta konumuz Emine Akay ile “Aile Danışmanlığı Uygulamalarında Üretken Yaşlılık” idi. “Sağlıklı yaşlanma”, “Yıllara yaşam katma” ifadelerini konuştuk. Biyo-psiko-zihinsel, ruhsal, ekonomik ve sosyal açıdan sağlıklı, güçlü ve üretken olarak yaş almak için gerekli yetenekleri kullanabilme yaşam becerilerini kazanmak ve kullanmanın önemine değindik.
Son hafta ise Yasemin Şipka Kurtulmuş ‘tan “Yaşlanmayla Ortaya Çıkan Kronik Beyin Hastalıklarına Yaklaşım” konusunu dinledik. Yasemin Şipka Kurtulmuş yaşlanmayla ortaya çıkan kronik beyin hastalıklarının tanısı, belirtileri, korunma yollarını, hasta yakınlarının bu dönemde yapması ya da uzak durması gereken davranışları anlattı.