Tut Elimi Halep Organizasyonu

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:

5 Ocak 2017

“Tut elimi Halep” isimli organizasyonumuz Başbakanımızın kıymetli kızları ve Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi de olan Sayın Büşra Yıldırım Köylübay, Üsküdar Belediye Başkanı Sayın Hilmi Türkmen, Kızılay Genel Müdürü Sayın Mehmet Güllüoğlu, Halep’in sesi olarak tanınan Bana Alabed, Fatma Alabed’in katılımıyla gerçekleşti.

Program, Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin çağrısı ve 14 STK’nın katkısıyla Üsküdar Kızkulesi restoranda gerçekleşti. Halep’i konuşmak ve Haleplilerin yaralarını sarmak adına yapılan bu program sayesinde toplanan bağışlar Kızılay kanalıyla ihtiyaç sahibi Haleplilere ulaştırılmıştır.

Programın açılış konuşmasını yapan Hazar Eğitim Kültür Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Şafak Sarı, bu hafta içinde ziyaret ettiği İdlib kamplarındaki gözlemlerini paylaştı. Sarı “Dün gece İdlib’deydik. İki gün içerisinde gelen insanlara kamplar oluşturulmuş. Hava çok soğuktu ve çok çocuk vardı. Kayalık bir arazi temizlenmiş ve balçık gibi çamur çıkmış. Bu çamurun üzerine çadırlar yerleştirilmiş. Elektrik yok, su yok, tuvalet yok. Çocukların ayaklarında terlik var. 8 yaşında bir çocuğun 3 aylık hasta kardeşini kucağında soğuk havada sağlık görevlisine götürmesine şahit olduk. Esed şimdi Şam kırsalını da vurmaya başladı. Şam’ın yakınlarında 2000 yıllık su havzası var. Şu ana kadar tarihte hiç kimse bu suya zarar vermemiş. Esed bu su kaynağını dahi bombalamış. Bu Suriye rejiminin ayakta durmak için kendi ayağına sıkması demektir” dedi.

Program konuşmasını yapan Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu Suriye krizinin başlangıcından şu ana kadar olan süreci özetledi. Kızılay’ın tahliye sürecinde ve sonrasında oynadığı rolü anlatan Güllüoğlu “Kamp kurulumlarını yaptık. Soğuk hava şartları hala devam ediyor. İdlib’in kasabalarına gelen ilk Suriyeliler buradaki evlere yerleşmişler. Küçük bir eve girdiğinizde 10, 20 ailenin aynı evde ikamet ettiğini görüyorsunuz. Bir evin içerisinde 30 çocuk görebiliyorsunuz.” Güllüoğlu, Türkiye’nin diğer İslam ülkelerine yardım alanında örnek teşkil ettiğini söyledi. Daha önce yalnızca gözlemci olarak bulunan Katar, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinden temsilcilerin artık sahada yardım alanında daha aktif rol almak istediklerini söyledi. Güllüoğlu, Türkiye’nin bu temsilcilere insani yardım alanında bir öncü rol oynadığının altını çizdi.

Program konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Türklerin 15 Temmuz tecrübesinin Suriyelilerle savaş ve terör düzleminde empati kurmasını sağladığını söyledi. Türkmen “Biz daha önceden savaşı ve çatışmayı tarih kitaplarından okuyorduk. 15 Temmuz’da direnmenin ötesinde hain ve kanlı bir savaş yaşadık.” dedi.  Türkmen Suriyeliler için “Gönül kardeşlerimizin bizden başka sığınacak limanı yoktur. Suriye’ye derman olmaya çalışan bir Türkiye var. Bizim derman olma yolumuz da budur. Yardım yapmaktır. Organizasyon yapmaktır” diye ekledi.

Halep’in sesi olarak tanınan küçük Bana Alabed ise Suriye’de yaşananları bir çocuk gözünden anlattı. Evinin iki kez bombalandığını, annesiyle birlikte sığınağa kaçtığını, okulunun bombalandığını ve sınıf arkadaşı Yasemin’i kaybettiğini anlattı. Bana’nın annesi Fatema Alabed ise Halep’teki son durumu bizlerle paylaştı. 15 gün önce Halep’ten geldiğini söyleyen Fatma hanım “Eğer kalsaydık, benim ve çocuklarımın öleceğini anladım. Çıkmak zorundaydık.” dedi. Halep içerisinde abluka halindeyken gelen tek yardımların Türk kurumları ve Türk hükümetinin yardımları olduğunu söyleyen Fatma hanım “Bebek mamaları, yiyecek paketleri, kıyafet… Bunların hepsinin elimize geçtiğini söylemek istiyorum ve teşekkür ediyorum” dedi.

Son olarak Suriyeli bir öğretmen olan Fatma Hüseyin hanım konuştu. Fatma Hüseyin konuşmasında Suriye’nin sadece Suriyelilerin değil bütün Müslümanların derdi olması gerektiğini vurguladı. Suriyeli gençlerin eğitimine önem verilmesi ve bunun üzerine çalışılması gerektiğini söyledi.

Önceki Yazı

Genç Hazar ile Hasbihal

Sonraki Yazı

Halep’te İnsanlık Ölüyor

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir