Kadın Barış ve Güvenlik

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:


“KADIN BARIŞ VE GÜVENLİK”

23-24 Şubat 2016

Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu’nun (HLPF) Bakanlar düzeyindeki üçüncü toplantısında yan etkinlik olarak düzenlenen “Kadın, Barış ve Güvenlik” başlıklı toplantı Türkiye Cumhuriyeti ve Somali First Leydilerinin katılımıyla İstanbul, Conrad Otel’de gerçekleşti.
Toplantıya Somali Başbakan Yardımcısı Mohamed Omar Arteh, Kadın ve İnsan Hakları Bakanı Zahra Mohamed Ali, İçişleri ve Federal İşler Bakanı Abdirahman Mohamed Hussein Danimarka, Norveç, İsveç ve İngiltere Dışişleri Bakanlıklarından Bakan Yardımcısı/Müsteşar düzeyinde konuşmacılar katıldı. Az sayıda STK temsilcilerinin de davet edildiği toplantıda Somalili kadınların güçlenmesi ve karar alama mekanizmalarına katılımı için neler yapılabileceği istişare edildi.

Programda dile getirilen görüşler şöyleydi:

Artık değişim zamanı, barış ve istikrar için kadınlara ihtiyacımız var.

20-25 yıl boyunca Somali’de yaşanan iç savaş nedeniyle kadınlar ailelerini bir arada tutmak için çok çaba gösterdi. Kadınların iç savaş yıllarında biriktirdiği tecrübe ve bilgiyi kullanabilmeleri için karar alma mekanizmalarında olmaları lazım. Kadınlar ailelerini yönetebildikleri gibi başka kurumları da yönetebilirler. Artık kendilerini ispatladılar, ülkenin kalkınmasına da katılmalı karar alma mekanizmalarında var olmalılar. Bunun için bu seçimlerde kadınlar için %30 kota koyuyoruz. Eğer kadınlar bu oranda siyasete girmezse o koltuklar boş bırakılmalı.
Kadının hayata, siyasete, ekonomiye katılımı somut fark yaratıyor. Somali’de çok önemli dönüşümün eşiğindeyiz. %30’luk kota bu dönüşümün çok önemli ayağını oluşturacaktır. Somali yeniden ayağa kalkarken genç- yaşlı, kadın-erkek herkese ihtiyacı var.

Araştırmalar, kadınların barış sürecine katılmasının sürecin başarısını % 25 oranında artırdığını gösteriyor. Bu yüzden kadınların müzakere süreçlerine katılması lazım. Barışı kadınlar erkeklerden daha çok istiyor. Süreçten kadınlar dışlanırsa erkekler barışı getirmede başarılı olamazlar.

Kadına yönelik şiddetle mücadele ve cinsel şiddete karşı ulusal eylem planı acilen  hazırlanmalı. Kadın sünneti kadın bütünlüğünü korumak açısından ele alınmalı. Kadınların rol ve katılımcılığı artarsa şiddet uygulaması da azalacaktır.
Kadınlar için istihdam ve eğitim imkanları yaygınlaştırılmalı. Kadınların ekonomiye katılması kalkınma için de önemli. Kadınların güvenliğe ve adalete erişimi kolaylaştırılmalı,
kadına karşı işlenen suçlarda “cezasızlık kültürü” ortadan kaldırılmalı.

Yerleşik sistem ve gelenekler kadınlara  bu hakları vermiyor. Kabile reisleri bu gelişime engel oluyor, bunun için onları ve toplumu ikna etmeliyiz.

CEDAW sözleşmesini imzalayarak sözleşmeye uygun hukuki düzenlemeleri de yapmalıyız.

Toplantıda olması beklenmeyen Somali Devlet Başkanı bir ara salona girerek şunları söyledi; Somali iç savaş boyunca kadınların gayretiyle ayakta kaldı. Size söz veriyorum, bu kadınlar için elimden gelen her şeyi yapacağım. Ne kadar gerçekleştirebilirim bilmiyorum ama bunun için çalışacağıma söz veriyorum. Barış ve istikrar için kadının varlığı önemli çünkü kadın yıkan değil yapandır. Burada mesele sadece kadın hakları meselesi de değildir. Değişim istiyorsak bunu ancak kadınlar mümkün kılacaktır.

 

Önceki Yazı

Kadın Hayattır – STK Buluşmaları’na katıldık.

Sonraki Yazı

Göç Kadın ve Dayanışma

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir