Tam Demokrasi İçin Elele Sivil Anayasa Sempozyumuna Katıldık

09 Kasım 2007
Hazırlayan: Sema Emek

Ak Parti Kadın Kolları tarafından Ankara’da AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen “Tam Demokrasi İçin Elele Sivil Anayasa Sempozyumu’nun açılış ve protokol konuşmalarından sonra ilk olarak  “Nasıl Bir Demokrasi”  konulu oturum yapıldı.

Bu oturumda; Prof. Dr. Binnaz TOPRAK; anayasasın kalıcılığının toplumsal sorunları halletmesi sonucunda mümkün olabileceğini, Fransa’nın 12 kez anayasa değişikliğine gitmesinin sebebinin monarşi ile cumhuriyet arasında gidip gelmelerden kaynaklandığını söyledi.

Prof. Dr. Fuat KEYMAN; Türkiye’de bir Anayasa değişikliğinin gerektiğini, ancak hazırlanan Anayasa Taslağı’nın günümüz Türkiye’sinin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olmadığını ifade etti. Bu kapsamda Taslak, toplumsal ihtiyaçları karşılama amacına uygun olarak, ulusal ve uluslararası değişimi dikkate alan ve Devlet ile toplum ilişkilerini belirleme özelliğine sahip olmalı dedi.

İkinci oturum; “Sivil Anayasa Sivil Perspektif” başlığı altında konuşan

Hülya GÜLBAHAR; kadınlar olarak eşitlik değerleri üzerinde gelişen pozitif ayrımcılık istediklerini ifade ettikten sonra Anayasa Taslağında kadının eşit temsil hakkından söz edilmediğini ve toplumun yarısını eve kapatarak gerçek demokrasiden söz etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Sema KENDİRCİ ise Taslağın hazırlanma sürecinde sivil toplum örgütleri olarak kadın kuruluşlarının görüşlerinin alınmadığını, kadınların eşit hak yanında eşit sorumluluk istediğini, demokrasinin ancak eşit hakkın sağlandığı ortamda mümkün olduğunun altını çizdi.

Fatma BENLİ; başörtüsü mağduriyetine değinerek sorunun çözümü için çaba gösterilmesini istedi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Atölye Çalışmasına Katıldık

TBMM’nin Açılışının 85. yılında Türkiye’de Kadın Hakları