Bu Kategoriyle ilgili Yazılar

Cumhurbaşkanlığı STK İstişare Toplantısına katıldık
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, STK temsilcileri, akademisyenler ve konuya ilişkin sorumluluğu olan milletvekillerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda kadın sorunlarıyla ilgili önemli başlıkların altı çizildi.

Türkiye’nin Örtülü Gerçeği Başörtüsü Ayrımcılığı Anketi
Türkiye’nin Örtülü Gerçeği Başörtüsü Ayrımcılığı Anketi, başörtüsü yasakları üzerine bugüne kadar yapılmış en kapsamlı araştırma olan Türkiye’nin Örtülü Gerçeği projesinin (2007) ikinci ayağıdır.

TBMM KEFEK ( Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği komisyonu) Toplantısına katıldık
Toplantının amacı; ‘İstanbul sözleşmesi’ ile ilgili toplumda ‘Doğru bilinen yanlışlar” ve ‘KEFEK çalışmaları’ ile ilgili konuları masaya yatırmak ve bu konularla ilgili beyin fırtınası yapmaktı.

İKADDER Toplumsal Cinsiyet Çalıştayı’na katıldık
İKADDER’in Haseki Kadın Vakfı ev sahipliğinde düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Çalıştayı’na katıldık. Toplantıda 6284 no’lu kanun ve İstanbul Sözleşmesi üzerine istişareler yapıldı.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısına katıldık
Toplantının genel amaçları kadına yönelik şiddetle ilgili farkındalık oluşturmak, KADES uygulamasını tanıtmak, kurumlar arası işbirliği sağlamaktı.

Film Okumaları / Cesur Filmi
Hazar Kadın Çalışmaları Komisyonu olarak Ramazan Bayramı’nın 3. gününde Brave /Cesur filmini izleyip zoom üzerinden film kritiği gerçekleştirdik.

İstanbul Sözleşmesi Bağlamında Aile Tartışmaları
Son zamanlarda, “aileyi yıkan kanun” olarak sıkça tartışmaların odağında olan İstanbul Sözleşmesini aile ve kadın bağlamında Kurucu ve Onursal Başkanımız Ayla Kerimoğlu sunumu ile dinledik.

Eğitim-Bir-Sen “Ailemiz ve Geleceğimiz Paneli
Hazar Derneği Onursal Başkanı Ayla Kerimoğlu Eğitim-Bir-Sen’in düzenlediği “Ailemiz ve Geleceğimiz” konulu panelde sunum yaptı.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun ve Uygulanması
6284 sayılı kanun olarak andığımız Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu tüm ayrıntılarıyla Av. Gözde Özkurteller’den dinledik.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı “Mercan Seferberliği”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından organize edilen “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” programına katıldık.
Akademik Çalışma Yapan Annelere Sosyal Destek Politikaları
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çalışan annelere maddi destek vermeye başlamasından sonra biz de destek noktasında akademisyen annelere yönelmek istedik.

Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komite Toplantısı’na katıldık
Kamu kurum ve kuruluşları, STK ve üniversitelerden 60 temsilcinin katıldığı oturumda, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3.Ulusal Eylem Planı 2016-2020” çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler ve ileriye dönük planlamalar değerlendirildi.

Kadın Gündemi Tartışmaları
Kendi gündemimizi kendi hızımızda gözden geçirmeye, sizleri beyin fırtınasına davet ediyoruz. İki haftada bir Cuma günleri öğleden sonraları gerçekleştireceğimiz kadın gündemi tartışmalarında kendini itikatta-amelde ya da gönülde Hazarlı hisseden herkesi bekleriz.

Kürt Kadın Hareketi: Üçüncü Dalga Kadın Hareketine Türkiye’den Bir Örnek
Kürt kadın hareketini geliştiren “Politik ve militansı kadınlar”, büyük ölçüde 1970’lerde sol hareket içinde yetişmiştir. 1970’lerde sol hareket, büyük ölçüde Kürt hareketi üzerinden gelişen bir seyir izlemiştir.

Osmanlı’da Kadın Hareketleri
Uzun zaman Osmanlı kadınına ‘Oryantalist’ bir gözle baktık. Bu oryantalist okuma biçimi bize, ‘Batı’da kadınlar özgürlüğünü elde etmişken, Osmanlı’da kadınlar harem hayatına mahkûm edilmiştir. Kadınlar ikinci plandadır.’ diyor.

Cumhuriyet Türkiye’sinde Kadın: Kemalist Kadın Kimliği ve Kadına İlişkin Resmi Politikalar
Bu hafta Cumhuriyet dönemi kadın politikalarına bakacağız. Ana hatları ile nasıl bir kadın kimliği tasavvuru söz konusu olmuştur. Bunun üzerinde duracağız. Öncelikle Cumhuriyet’in temel modernleşme anlayışı üzerinde biraz durmak lazım.

İslami Kadın Hareketi: Özel Yaşam Alanından Kamusal Alana Müslüman Kadın
Türkiye’de İslami kadın hareketinin iki zemini var. Bunlardan bir tanesi, başörtüsü mücadelesidir. 1960’dan itibaren, kamusal alanda Müslüman kadının tesettürüyle boy göstermesiyle başlayan mücadele zemini ve o mücadele zemini üzerinde kadının kendini var etme çabası var.

1980 Sonrası Kadın Hareketi: : Kemalist Kadın Kimliğinden Kopuşların Seküler Temeli
1985’ten sonra feminist hareketler içerisinde belirgin bir şekilde üç tane farklı söylem gelişiyor: Eşitlikçi feminizm, radikal feminizm ve sosyalist feminizm. Eşitlikçi feministlerin her birisi, bizim daha önce gördüğümüz Batı’daki feminist taleplerinin benzerini dile getiriyorlar

Modern Siyaset Düşüncesinde Kadın ve Sivil Toplum
Kadın erkek eşitsizliği modern zamanların ortaya çıkardı bir sorundur. Bugün, ana hatlarıyla batıda kadın hareketi nasıl ortaya çıktı, bunu sağlayan tarihi koşullar nasıldır, bu hareketin söylemleri nelerdir konuları üzerinde duracağız.

Kadın Gündemi Tartışmaları: Toplumsal Cinsiyet Rolleri Açısından Türkiye’de Erkeklik İnşası
Kadın ve erkek kimliği, ilk insanın yaratılmasından itibaren üzerinde çokça konuşulan konular arasındadır. Dünyaya gözlerimizi açtığımız andan itibaren bir cinsiyet kategorisi ile karşılaşırız.