Şanghay Kadın Platformu ile Görüşme

Şanghay Kadın Federasyonunun Çin ve Türkiye’deki kadın sorunlarının istişareye açılacağı toplantı davetine derneğimizi temsilen Songül Ertem ve Olcay Aydemir katıldı.

Haseki Kadın Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı kişisel ve kurumsal tanışma ile başladı.
Tanışma esnasında söz alan Şanghay Kadın Federasyon Başkanı Sayın Shu, Federasyonun bünyesinde 20’den fazla derneğin bulunduğunu, bu derneklerin desteğiyle kadın ve çocukların eğitimi için çalıştıklarını, Federasyon’un en önemli amacının kadın erkek eşitliğini sağlamak olduğunu belirtti. Konuşmasında kadınlara öz değerlerini kazandırarak özgür bir birey olmalarına destek vermeye çalıştıklarını bunları yaparken kadın, çocuk ve aile haklarını göz önünde bulundurduklarını ifade etti. Kadın sağlığı ile de yakından ilgilendiklerinin altını çizen Sayın Shu, kadınlara yönelik yılda bir kez sağlık kontrolünden geçme hizmeti verdiklerini, meme kanseri sağlık taramalarının masraflarının devlet tarafından karşılandığını belirtti. Erkeklerin de ailenin bir parçası olduğu gerçeğinden yola çıkarak onları da hedef kitlelerine dâhil ettiklerini; bu nedenle de onlara “İyi baba nasıl olunur?”, “Çocuklar nasıl iyi yetiştirilir?” gibi konularda eğitim verdiklerini anlattı.
Sayın Shu, ailede karı-kocanın aynı şekilde çalışma hakkına sahip olduğunu, bu yüzden Çin’de eşlerin ekonomik olarak eşit statülerde bulunduğunu belirttikten sonra sorulan bir soru üzerine bilindiğinin aksine Çin Hükümeti tarafından eşlerin çocuk sahibi olmasına sınır getirilmediğini söyledi.Şanghay Kadın Federasyonu çatısı altında yer alan bir birim olan Kadın Çocuk Hizmet Merkezinin 10 bin metrekare kapalı alana sahip 10 katlı bir binada hizmet verdiğini, kadın ve çocukların her çeşit ihtiyaçlarının burada karşılanabildiğini dile getiren Merkez Başkanı, çocukların eğitimi için binada 73 sınıf olduğunu ve bu sınıflarda öğrencilere hat da dahil olmak üzere pek çok kültür-sanat dersleri verildiğini söyledi. Merkezde eğitim gören günlük çocuk sayısının 1500 olduğunu belirten Başkan, yılda 200 bin kadına eğitim ve psikolojik destek verdiklerini ifade etti.

Şanghay Federasyonunun ülkenin pek çok yerinde faaliyet gösterdiğini yapılan bütün etkinliklerin devlet tarafından desteklendiğini ancak devletin bir uzantısı gibi çalışmadıklarının altını çizdi.
Sayın Shu, sorulan bir soru üzerine Çin’de eşcinselliğin yaygın olmadığını dolayısıyla konuya ilişkin ciddi bir sorun yaşanmadığını, ortaya çıkan bu türden yaklaşımların da anlayışla karşılanması gerektiğini düşündüklerini söyledi.
Şanghay Federasyonu üyelerinin geliş amaçlarına uygun olarak Türkiye’deki kadınla ilgili merak edilen konular üzerinden gerçekleşen ikinci bölümde, kadının çalışması, kadın-erkek eşitliği, okullaşma oranı, kadınların sosyal hayatta neler yaptıkları gibi meseleler hakkında toplantıya katılan Türkiyeli STK temsilcilerinden bilgi aldılar.
Program dilek ve temennilerin belirtildiği ve hediye takdimlerinin yapıldığı bölümle sona erdi.GİKAP ve Şanghay Kadın Platformu İstişare Toplantısına Katılan STK’lar:
Şanghay Kadın Federasyonu, Gökkuşağı İstanbul Kadın Kuruluşlar Platformu (GİKAP), Haseki Kadın Vakfı, Erdem Kültür Ahlak ve Dayanışma Derneği (ERDEMDER), Gülen Çocuk ve Gençlik Derneği (GÜLDER), İnsani Değerler Platformu (İDEP), İslam Dünyası STK’lar Birliği (İDSB), Hanımlar İlim Kültür Derneği (HİKDE), Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), İstanbul Kadın ve Kadın Kuruluşları Derneği (İKADDER), Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (HAZAR), Türkiye Gençler Arası İletişim Platformu (TÜGAP), Ev Kadınları Derneği (EVKAD), Haseki Eğitim ve Kültür Vakfı (HEKVA), Özlenen Çocuk Derneği (ÖZLENDER), Türkiye Aile Platformu (TÜRAP), Türkiye STK’ları Çocuk ve Genç Platformu (TSTK-ÇOGEP){jcomments on}

Hazırlayan:Ayla Kerimoğlu

Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun İftarına katıldık