Erayim Derneği Yetkilileri Derneğimizi Ziyaret Etti

17 Nisan 2008

Kırgızistandan “Erayim” derneği Başkanı Rakhila Zhusupova ve dernek saymanı 17. Nisan 2008’de derneğimizi ziyaret etti.

Dernek yetkilileri Türkiye ziyaretlerini kendi çalışmalarını zenginleştirmek üzere Türkiye’deki sivil toplum örgütleri yetkililerinden bilgi almak olduğunu ifade ettiler.
Kırgızistan’ın pek çok bölümünde örgütlü olan Erayim Derneği’nin üye sayısı 5100 imiş. Kırgızistan ekonomisinin kötü olması nedeniyle kadınlara iş imkanları oluşturabilecek meslek eğitimleri vermeye yönelik çalışmalar yaptığını anlatan dernek yetkilileri imkanları ölçüsünde öğrencilere burs verdiklerini anlattılar. Kırgızistan da erkeklerin çok içki içtiğinden dolayı çoğu kez ev yükünün kadınların üzerine kaldığını belirten yetkililer bu yüzden hayat mücadelesini yürüten bu kadınlara yardım etmek, onlara ekmeğini kazanacak imkânları sağlamak için çaba sarf ettiklerini söylediler.
Ülkelerinin %80’inin Müslüman olmasına rağmen dini bilgilerinin çok zayıf olduğunu ve din eğitimi verme noktasında yeterli din hizmeti verecek elemanlarının olmadığını ifade ettiler. Az sayıdaki din  hizmetlisinin arasında bayan hoca sayısı ise neredeyse hiç olmaması kadınların bu hizmetten yeterince faydalanmalarına imkan vermediğinin altını çizdiler. Önceden kominist idare altında dinlerini yaşayamadıklarını şimdilerde ise dini bilmedikleri için dini yaşama noktasında sıkıntı çektiklerini daha acısı ekonomik sıkıntı içinde olan halkın kolayca misyonerlerin tuzağına düşerek din değiştirdiklerini vurguladılar. Kendi dinlerine sahip çıkmak için Türkiye ve Mısır’a öğrenci gönderdiklerini ancak bir kısmından daha sonra haber alamadıklarını söylediler.
Kırgızistan ve Türkiye halklarının kardeş olduğunu tarihte zor zamanlarda birbirlerine yardım ettiklerini söyleyen yetkililer bu kardeşliği artırmanın önemine değindiler. Halkların birbirlerini yeniden keşfetmeleri için üzerlerine düşeni yaptıklarını ifade ettikten sonra 5 Mayıs’ta Şişli Belediyesinin Kırgızlara verdiği bir büroda kültürel tanıtım faaliyetlerini gerçekleştireceklerini söylediler. Dernek hakkında bilgi almak isteyenler www.erayim.org sitesine müracaat edebilirler.

Feministler Uyumuyor; Farklılıklarımızı Anlama Çabası

Uluslararası STK Fuarına Katıldık