Doç. Dr. Enis Doko ile Kötülük ve Tanrı – 6 Şubat 2024

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:

Kötülük problemi esas itibariyle en eski felsefi ve evrensel problemlerden biri. Hangi kültüre gidersek gidelim karşımıza ‘Kötülük neden var ve Tanrıyla nasıl bir ilişkisi var?’ sorusu çıkar.

Doç. Dr. Enis Doko kötülük problemini beş iddia üzerinden ele aldı: 

  1. “Tanrı mutlak iyi ve merhametli. İnsanları çok seviyor.” İslam geleneğinde genelde merhamet veya mutlak iyi üzerinden düşünüyoruz bunu. Hıristiyanlıkta “All loving” insanları çok seven bir Tanrı tasavvuru üzerinden düşünülüyor. Sonuç itibariyle Allah’ın merhametli, adil ve çeşitli ahlaki sıfatlara maksimum derecede sahip olduğu düşünülüyor. 
  1. “Tanrı, Allah her şeye kadirdir, her şeyi yapabilir.” Çoğu gelenek bu cümleyi Tanrı’nın mantık yasalarıyla çelişmeyen, çelişkiye gitmeyen her şeyi yapabileceği şeklinde anlıyor. İslam geleneğinde ve Hıristiyanlıkta da böyledir.  
  1. “Allah her şeyi bilir.” Allah dünyada ne olduğunu, ne olacağını insanların ne hissettiğini, hangi durumlarda acı çektiğini, hangi durumlarda mutlu olduğunu bilir, insanlarla ilgilenir. 
  1. “Tanrı’nın karşısında durabilecek hiçbir varlık yoktur.” Tanrı mutlak otoritedir. Tanrı’nın, Allah’ın karşısında durup onunla mücadele edebilecek, onu zorlayabilecek bir varlık yoktur. 
  1. “Dünyada kötülük ve acı vardır.”

 

Programın tamamını youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

 

 

 



 

Önceki Yazı

Dr. Handan Kılınç ile Dijital Ebeveynlik ve Bilinçli Ekran Yönetimi – 24 Şubat

Sonraki Yazı

Dr. Zeynep Şehidoğlu ile Dijitalleşmenin Tanımı, Gelişimi ve Ekonomi Politik Boyutu – Dijital Yaşamla Başetme Yolları – 10 Şubat 2024

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir