Türkiye’nin Örtülü Gerçeği II Lansmanı

2 Ekim 2021

Türkiye’nin Örtülü Gerçeği II Araştırmasının lansmanı, 2 Ekim Cumartesi günü derneğimiz binasında yapıldı. Lansman Kurucu Başkanımız Ayla Kerimoğlu ve Genç Hazar Çalışma Ekibi Koordinatörü Sena Namlu’nun Türkiye’nin Örtülü Gerçeği’nin hikayesini anlatan konuşmalarıyla  başladı. Konuşmalarda 2007 yılında yapılan araştırmanın verileri, amacı, hikayesi ve önemi vurgulandı.

Sonrasında Emel Topçu ve Tülin Tezel, Türkiye’deki başörtüsü ayrımcılığını, başörtüsüne dair mitler, korkular ve inanışlar çerçevesinde ele aldı. Yasemin Darbaz Karaca ve Sümeyye Ceylan’la ise sanatın, başörtüsü yasağı ve buna bağlı gelişen toplumsal baskılar, ayrımcılıkların yarattığı tramvaları aşma ve iyileşme yönündeki etkiler konuşuldu. Konuşmalarda özellikle ‘’Hepimiz biriz’’ düşüncesi vurgulandı.

Konuşmalardan sonra Felsefe ve Sanat Atölyesi olmak üzere iki atölye gerçekleştirildi. Doç. Dr. Yaylagül Ceran Karataş önderliğinde düzenlenen Felsefe Atölyesi’nde kendini bilme ve tanıma kavramları ‘’örtünme, örtü, örtülü gerçek’’ bağlamında ele alındı. Katılımcılar, atölyede kendini bilme olgusunu Theseus’un Gemisi paradoksu ile beraber düşündüler.

Sanat Atölyesi ise ilhamını Anka Kuşu’ndan aldı. Sanatçı Mine Gür’ün koordinatörlüğünde gerçekleşen atölye, eşitsizliğe maruz kalıp küllerinden doğan kadınların duygu ve düşüncelerinin sanat ile dışavurumuydu. Atölyede bireysel yapılan çalışmaların bir araya gelmesiyle ayrı bir resim ortaya çıktı. Ayrı ayrı resimlerden tek bir resmin oluşması, bireyden bir olmaya uzanan yolculuğu temsil etmiş oldu.

Lansmanı gerçekleştirilen Türkiye’nin Örtülü Gerçeği araştırması www.turkiyeninortulugercegi.com adresinde yürütülecek. İçeriğinde bugüne kadar yaşanan yasak, ayrımcılık ve mahrumiyet hikâyeleri bulunacak, böylece kapsamlı bir ihlal arşivi oluşturulacak. Türkiye’nin Örtülü Gerçeği internet sitesindeki ankete ayrımcılığa uğrayan tüm başörtülü kadınlar katılabilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın düzenlediği Sivil Toplum Buluşmaları’na katıldık.

Hazar’da Açıkhava Sineması