09.05.2018
9 Mayıs 2018 Çarşamba günü İstanbul Aydın Üniversitesi’nde yapılan “Türkiye’de Bulunan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler Çalıştayı”na Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’ni temsilen Emine Akay ve Aslı Cingil katıldı.
Prof. Dr. Saim Yeprem’in moderatörlüğünde yapılan çalıştayda Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Murat Erdoğan, İstanbul Göç İdaresi Müdürü ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya gelerek 2011 yılında Suriye’de yaşanan savaş sonrasında ülkemize sığınan Suriyeliler hakkında görüşler bildirildi.
Prof. Dr. Murat Erdoğan sunduğu kapsamlı araştırmasında Türkiye’nin her türlü göç türüne alışkın bir ülke olduğunu ancak Suriyeli mülteciler meselesinde ‘etnik ve sayısal’ olarak bu tip bir kitlesel göç hareketliliğinin karşılaşmadığımız bir durum olduğunu ifade etti. Erdoğan, Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin sadece yüzde 5’inin kamplarda yaşayan kişilerden oluştuğunu, geriye kalan mültecilerin tamamının beraber yaşadığımız kent mültecisi kişiler olduğunu vurguladı.
Niceliksel verilere göre kayıtlı olarak geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeliler en çok İstanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Mersin’de bulunuyor. Öte yandan, yayımlanan verilerde 2012 yılında 14.237 olan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısının 2018 yılı itibariyle 3 milyonu geçtiği görülüyor. Resmi olmayan rakamların bu sayının çok üzerinde ve Göç İdaresi tarafından kayıt altına alınmak için ülke genelinde tespit çalışmaları yapılmakta olduğu belirtildi.
Çalıştay süresince söz alan saha çalışanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri kitlesel göç sonrası ortaya çıkan tablonun hukuk, eğitim, sağlık alanlarındaki boyutlarına değindiler.
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım ise, Türkiye’de göç konusunda uzmanlaşmış, bu konuda planı ve programı olan bir yapının olmamasının büyük bir problem olduğunu belirtti.
Çalıştayda ayrıca 110 binden fazla Suriyeli bebeğin 2017 yılında dünyaya gelmiş olmasının, hızla artan Suriyeli nüfusa dair çarpıcı bir bilgi olarak paylaşılmasının ardından beraberinde yaşanan zorlukların neler olduğu hakkında görüşler ve çözüme dair öneriler paylaşıldı.
Hazırlayan: Aslı CİNGİL