Türk Kızılayı; Afrika Sunumu

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:

14.07.2017

Türk Kızılayı Yetkilileri Yardım Platformu üyesi STK Temsilcilerini Afrika’da Gerçekleştirdikleri Çalışmalar Hakkında Bilgilendirdiler

14 Temmuz Cuma günü Hazar Derneği’nin ev sahipliğinde Yardım Platformu üyesi kuruluşlardan Bakap, Biseg-Der Gönüllüler, Hazar Derneği, İgetev, Neyad, Türk Kızılayı ve Ukte-Der temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıda Kızılay İstanbul Müdürlüğü Bağış Yönetimi Biriminden Yunus Yazıcı ve Fırat Özdemir, Afrika’da gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.

Yunus Yazıcı ve Fırat Özdemir yaptıkları sunumla, Türk Kızılayı’nın Afrika’da bugüne kadar yaptığı ve bundan sonra yapmayı planladıkları çalışmaları şöyle özetlediler.

1968’den 2017 yılına kadar yardımlarını 138 ülkeye ulaştırmış olan  Türk Kızılayı yaklaşık 100 yıldır Afrika’da bulunuyor. Yardımların soğuk savaş döneminde bile durmadığını söyleyen Özdemir, “Türk olduğunuzu söylediğiniz zaman o bölgelerde rahatlıkla gezebiliyor, yardım çalışmalarınızı yapabiliyorsunuz. Kurum olarak Cumhurbaşkanlığı himayesinde olduğumuz için de çalışmalarımızı resmi düzeyde de rahatlıkla sürdürüyoruz” dedi.

Kızılay Afrika’daki ilk operasyonunu 1911’de Libya’da yapmış. Bu çalışmada 3 bina ve 4 sahra hastanesi yapılıyor ve 60.000 sivile yardım ediliyor..

Türk Kızılayı kuruluşundan itibaren Afrika’daki pek çok ülkeye barınma, beslenme, ilaç, tıbbi malzeme, hijyen malzemesi vb. yardımların yanı sıra nakdi yardım da ulaştırmış.

– Etiyopya, Puntland ve Somaliland’a un, şeker ve bebek bezi sevkiyatı yapılmış.

– Moritanya, Senegal ve Nijer’e un ve şeker sevkiyatı yapılmış.

– Çad Kızılayı ile ortaklaşa bir Türk Kızılayı Eczanesi kurulmuş.

– Kenya’da Najah Yetimhanesinin restorasyon çalışmaları tamamlanmış ve yetimhanedeki çocukların bir yıllık eğitim ihtiyaçları karşılanmış.

Türk Kızılayı, 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başlatmış olduğu “Umudu Ol” kampanyası dahilinde Güney Sudan, Yemen, Somali, Uganda, Kenya ve Etiyopya’da insani yardım faaliyetleri yürütmeyi planlamakta.

Sayın Yazıcı, Afrika’da yaptıkları çalışmaları anlattıktan sonra Somali’de yaptıkları çalışmalardan da ayrıntılı olarak bahsetti.

Somali 1960 yılında bağımsızlığını kazanmış. 1969 yılında yapılan darbeyle iktidara gelen Mohamed Siad Barre rejiminin 1991 yılında yıkılmasının ardından bölgede aşiret kavgaları başlıyor ve kargaşa ortamı ülkeye hakim oluyor. 1 milyondan fazla insan evsiz kalıyor. Kuraklık ve seller gibi doğal afetler sonucu artan salgın hastalıklar, yetersiz beslenme ve ekonomik geçim kaybı nedeniyle, toplam 10 milyon olan Somali nüfusunun %75’i bu durumdan olumsuz etkileniyor..

Kuzey Bakool ve Aşağı Shabelle bölgelerinin BM tarafından kıtlık bölgesi ilan edilmesiyle Somali’ye yönelik İnsani Yardım Operasyonunu başlatılıyor. Bu kapsamda 2011 tarihinde Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk Kızılayı Somali Delegasyon Başkanlığı kuruluyor. Delegasyonun kurulmasının ardından da kalıcı ekip kuruluyor.

2011 yılında “Afrika Açlık Çekiyor Türk Kızılayı Yardım Eli Uzatıyor” sloganıyla bir kampanya düzenleniyor. Bu kampanya kapsamında Somali’ye 2011- 2017 yılları arasında havayolu ve denizyolu ile toplam 22 sevkiyat yapılarak yaklaşık 83.000 ton yardım malzemesi sevk edilmiş.

“Umudu Ol” kampanyası kapsamında 2017 Mayıs ayından itibaren Somali’ye çeşitli ilaç ve tıbbi malzeme sevk edilmiş, 13.000 ton gıda ulaştırılmış ve halen ulaştırılmaya devam ediliyor.

Türk Kızılayı tarafından 2011 yılından itibaren Somali’de; acil insani yardım dağıtımı, çadır kent hizmetleri, belediyecilik (çöp toplama, yol yapımı, atık suların ıslahı, yıkıntı ve moloz kaldırma), günlük sıcak yemek dağıtımı, günlük ekmek dağıtımı, sağlık destek projeleri, camii, yetimhane ve hastanelerin restorasyon çalışmaları, meslek lisesi projesi gibi birçok farklı ihtiyaca cevap verecek nitelikte projeler ve faaliyetler yürütülmüş.

Mobil Mutfak ve Mobil Fırın Projeleri kapsamında her gün yaklaşık 4.150 ekmek ve haftanın altı günü yaklaşık 7.500 kişiye yemek dağıtımı yapılmış. Haziran 2017’de faaliyetlere yeniden başlanmış.

Hayvan Atığı İmha Merkezi ve Türk Kızılayı Stadyumu projesi gerçekleştirilmiş. Mogadishu’da yaklaşık 10 dönümlük arazi hastalık yayan hayvan kemiklerinden arındırılarak Türk Kızılayı Stadyumuna dönüştürülmüş. Bu arazide gerçekleştirilen rehabilitasyon çalışmalarıyla temizlenen alana toprak futbol sahası yapılmış.

Endüstri Meslek Lisesi Projesi ve Sağlık Projeleri kapsamında;

  • Endüstri Meslek Lisesi Sağlık Bilimleri ve Hemşirelik Meslek Okulu,
  • Şifa Hastanesi Projesi Yeryüzü Doktorları ile birlikte gerçekleştirilmiş.

Mikro Hastaneler Projesi kapsamında;

Puntland – Garoowe bölgesinde ve Bay – Baydoa bölgesinde birer adet hastane inşa edilmesi planlanmış olup, Beletweyn General Hospital Hastanesine anne ve çocuk sağlığı ilaçları, sıtma ilaçları, enjeksiyon ilaçları ve teşhis testleri olmak üzere toplam 54 kalem tıbbi malzemenin teslimatı yapılmış.

Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında;

  • Parke Taşı ve Bordür Üretim Tesisi (İBB)
  • Çöp Toplama ve Badana Projesi (İBB)
  • Yıkıntı ve Moloz Kaldırma Projesi (İBB)
  • Osmanlı Bahriyeleri Camii Restorasyonu
  • Yol ve Köprü Temizliği Projesi (Katar Kızılayı ile)
  • Atık Su ve Yağmur Suyu Toplama Projesi (İBB ile)

Gerçekleştirilmiş.

Devam etmesi planlanan projelere ve ihtiyaçlara gelecek olursak;

Türk Kızılayı Somali’deki Yetimhanelere Yardım Projesi kapsamında daha önce faaliyette bulunulan 40 yetimhanede insani yardım faaliyetlerine devam etmeyi amaçlamakta.

Yetimhanelerin tamamına, öğrencilerin okul malzemelerini karşılamaya yönelik eğitim setleri gönderilmeye devam edilmesi, yemek ve ekmek yardımlarının fon sağlandığı takdirde artırılarak devam ettirilmesi planlanmakta.

Yetimhanelerin çalışma salonları eğitime uygun olmayıp, kütüphaneleri bulunmamakta. Ayrıca bu yetimhanelerin yatak odalarının badanalanması, zemininin tamir edilmesi, mobilya ve iç tefrişatlarının, tuvalet ve banyolarının yenilenmesine ihtiyaç duyulmakta.

Kısacası Türk Kızılayı emperyalist niyetlerle sömürü amaçlı gerçekleştirilen sözde yardım çalışmalarına nazire yaparcasına, sadece bölge insanının ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapmakta. Böylece Türkiye ile ihtiyaç sahibi insanlar ve ülkeler arasında kardeşlik köprüleri kurmaya devam etmektedir.

Hazırlayan: Züleyha ÖZTÜRK

 

Önceki Yazı

SERİ PROGRAM: Geleneğin Psikolojisi; İlm’un Nefs

Sonraki Yazı

Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadelede Eylem Planı Toplantısı

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir