Türk Arap İlişkileri Merkezi Yöneticileri HAZAR’da

19 Mart 2013

Türk-Arap İlişkileri Merkezi bünyesinde yer alan Türk-Arap Kadın Platformu olarak Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret ettik.
Merkez olarak genelde tüm sivil toplum kurumlarını ziyaret ediyor olmakla beraber, özellikle ülkemiz ve dünyamızda varlığı ile varlığa yön veren kadınların faaliyet yaptığı kadın STK’larını Türk-Arap Kadın Platformu adına ziyarete devam ediyoruz.
Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, adında taşıdığı tüm tanımları harfiyen taşıyan ve uygulayan bir kurum olarak gerçekten yaptıkları faaliyetler ile büyük bir boşluğu dolduran bir dernek olarak karşımıza çıktı.
Bu ziyaretimizde ortak gönül birliği içinde olduğumuz alanların ne kadar fazla olduğunu görme imkânına sahip olduk.
Özellikle eğitimsel çalışmaların yanı sıra, kavramsal ve fikirsel zenginliklerinin bu kadar derin ve ufuk açıcı olması bizleri oldukça etkiledi.
Ziyaretimiz esnasında Türk-Arap İlişkileri Merkezi ve Hazar Derneği olarak eğitim, kültür, sanat ve icraatlar anlamında birlikte yapabileceklerimiz üzerinde düşündük.
Yakın gelecekte gerçekleşecek İslam Dünyasında ”Kadın” başlıklı çalıştay için istişare ettik ve kendilerini bu çalıştaya davet ettik.
Bu sene sonlarına doğru gerçekleşmesini umut ettiğimiz, başlığı ”Kadın” olan tüm dünya Müslüman ülkeleri kadınlarıyla alakalı bir konferans hazırlığı içinde olduğumuz bilgisini kendileriyle paylaştık ve şifahen destek sözü aldık.
Türk-Arap Kadın Platformu olarak, yapılan çalışmaların, Türkiye’de sivil toplum örgütlerindeki kadın gönüllülerden destek gelmesi halinde ayrı bir platform olarak çalışmaya devam edilebileceği konusunda fikir alış verişinde bulunduk.
Filistin ve Kudüs’ün bağımsızlığı için nasıl ortak çalışmalarda yer alabiliriz sorusunu birbirimize yönelttik.
Ayrıca, Hazar Derneği bünyesinde gerçekleşen toplantılara istenirse Ortadoğu bölgesinden konuşmacı davet etme konusunda yardımcı olabileceğimiz teklifinde bulunduk.
Talep edilmesi halinde merkezimiz aracılığı ile özel olarak Arapça öğrenmek isteyen gruplar için Arapça öğretmeni temin edebileceğimizi söyledik.Kısaca ziyaretimiz, Hazar Derneği Kurucusu ve başkanı olan Sayın Ayla Kerimoğlu ve Türk-Arap Kadın Platformu Başkanı Sayın Sihem Gamal’in  güzel bir tanışma ve konular üzerinden istişare yapmasına vesile oldu. Sıcak misafirperverliği ve gönülden hissederek paylaştığı derin düşünceleri ve hisleri için kendisine müteşekkir olduğumuzu dile getiriyor ve kendisi ile en yakın zamanda verimli programlarda bir arada olmayı umut ediyoruz.
Sihem Gamal
Türk-Arap Kadın Platformu Başkanı

Türk -Arap ilişkileri Merkezi

2011 yılında kurulmuş olan merkezin öncelikli hedeflerinin Türk STK’lar tarafından tanınmak ve böylece işbirliği imkânlarını araştırmak. Arap Baharı sonrası oluşan merkez Arap ülkeden pek çok kişinin katılımıyla gerçekleşmektedir.

Merkezin amacı Türk ve Arap âlemi arasında geçmişten gelen ortak kültür, tarih ve medeniyetin bizlere miras bıraktığı değer ve sorumlulukları son zamanlarda değişen ve gelişen süreçlerle birlikte yeniden düşünmek, canlandırmak ve yeni iş birliği imkânlarını oluşturmak. Ayrıca zamanla oluşmuş farklı tanım ve yargıları doğru olanlar ile değiştirmek ve yerine inşa edilecek ilişkilerde de hayrı, doğruyu, güzelliği ve iyiliği baz almak ve yaygınlaştırmak. Bu meyanda sivil toplum çalışmaları kapsamında karşılıklı iyi örnekleri paylaşmak ve ortak bir geleceğe doğru adım atmak.

Hindistan – Nepal Gezisi

Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdür’ünü Ziyaret Ettik