Suyun Serüveni Gezisi

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:

06 Temmuz 2019

Kanuni Sultan Süleyman döneminde başgösteren su sıkıntısını çözmek adına görevlendirilen Koca Sinan, şehre uzak bölgelerdeki ormanlık alanlarda bulunan temiz suyu lüleler ile ölçmüş ve suyun yeterli miktarda olduğunu düşünmesinin ardından çeşitli raporlar hazırlayarak sarayın onayına sunmuştur. Belgrad Ormanları ve Kağıthane taraflarından Sur içine getirilecek suyun oldukça pahalı bir finansman gerektirecek olduğunu da Sultan’a bildiren Koca Sinan, olumlu cevap aldıktan sonra hemen işe koyulmuş ve temiz suyu 55 kilometrelik bir hat boyunca optimum bir eğimle kendi cazibesiyle akıtarak Dersaadet’e getirmeyi başarmıştır. İnşa edildiği dönemde günde 10900 m³ su taşınmasına imkân sağlayan Kırkçeşme Su Tesisleri’nin maliyeti 54.000.000 akçeyi bulmuş ve bu hâliyle Koca Sinan’ın en yüksek bütçeli projesi olmuştur (Süleymaniye Külliyesi 52.000.000 Akçe, Şehzade Mehmet Camii 15.100.000 akçe, Büyükçekmece Köprüsü 11.400.000 akçe). Üzerinde irili ufaklı 33 adet kemer bulunan Kırkçeşme Su Tesisleri ile şehre taşınan su, Sinan döneminde yapılmış 300’ün üzerinde çeşme ile halka dağıtılmış ve Osmanlı Devleti başkenti şenlendirilmiştir.

Biz de Koca Sinan’ın dahiyane eserlerini görmek, yaşadığımız şehri besleyen suyun serüvenini öğrenmek için bir gezi düzenledik. Sarıyer-Bahçeköy, Sarıyer-Belgrad Ormanları, Eyüpsultan-Kemerburgaz, Sultangazi-Alibey Barajı civarında gezip, Sultan Mahmut Bendi, Valide Bendi, Büyük Bent, Çifte Havuz, Paşa Kemeri, Eğri Kemer, Uzun Kemer, Başhavuz, Mağlova Kemeri gibi eserleri gördük.

Bütün kemerlerin doğayla uyumlu mimarisi bir yana Mağlova Kemeri, heybeti ve zerafetiyle Koca Sinan’ın başyapıtı olma hususunda Selimiye’yle yarışıyordu. Saklı cennet Mağlova’dan ayrılmayı hiç istemesek de burayı dünya gözüyle görmüş olmanın sevinciyle ve bir daha ziyaret etme niyetiyle bu muhteşem dinginliği hafızalarımıza nakşedip Koca Sinan’ın ruhuna dualarla buradan ayrıldık.

Gezi boyunca Mimar Sinan’ın inşa ettiği Kırkçeşme Su Yolu eserlerinin yanı sıra aynı havzadan beslenen Taksim Su Yolu eserlerini de tanımış olduk ve bir piknik eşliğinde gezimizi sonlandırdık.

Hazırlayan :Zeynep Sena

Önceki Yazı

Genç Hazar’la İlk Fikir Atölyemizi Düzenledik.

Sonraki Yazı

Adım Adım Üsküdar Gezisi II

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir