SERİ PROGRAM: İslam Dünyasında Siyasi Şiddeti Konuşmak

İSLAM DÜNYASINDA SİYASİ ŞİDDETİ KONUŞMAK

Doç. Dr. Halil AYDINALP

21 Mart, 4- 18 Nisan, 2 Mayıs 2018

Hazar Derneğinde Marmara Üniversitesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil AYDINALP ile İslam Dünyasında Siyasi Şiddeti Konuşmak başlığı altında dört hafta devam edecek olan bir program düzenleyeceğiz

“İslam dünyası fâili olmadığı bir dünyanın içinde yaşamaktadır. Zira takriben son beş yüzyılda dünyayı şekillendiren makro süreçler esasen Batıya ait bir öyküdür.

Halka-halka tüm dünyada etkisini hissettiren Coğrafi Keşifler, Reform, Rönesans, Aydınlanma, Sömürgecilik, Fransız İnkılâbı ve Sanayileşme; Batı lehine askeri sonuçları da olan, bu gün de olmaya da devam eden, ekonomik ve siyasi eşitsiz bir dünya sistemi ortaya çıkarmıştır. Batı merkezci ya da Batı dışından, yapılacak her sosyolojik okuma bu makro süreçleri ve etkilerini tabiatıyla kendine göre anlamlandıracak ve açıklayacaktır; vakıa Batı bu süreçlerden kazançlı çıkan taraf olarak inşa ettiği ilmi ve siyasi söylemlerle temeli iktisadi güce dayanan küresel bir kontrol ve denetim mekanizması oluşturmuştur. Bu gerçek, tarihi olarak kendi sistem, düzen ve kontrol mekanizmalarıyla büyük devletler kurma yetenek ve kültürüne sahip Müslüman dünya için hala atlatılamayan krizler meydana getirmiştir. Her kültür içinde uygun zaman, zemin, imkân ve fırsata sahip olduğunda toplumsal tezahür haline gelen şiddet davranışı, İslam dünyasında da, genel olarak, siyasi ve sosyal şartların ürettiği bir vakıadır. Din bu süreçte özellikle meşruiyet alanı olarak kullanılır.”

Hazar Derneğinde yapacağımız bu derslerimizde, böyle bir sosyal ve tarihî bağlamdan hareketle, içerden ve dışardan faktörlerin etkisi altında, İslam dünyasında şiddet ele alınacak; uçlarda gezinen bir dindarlık telakkisinin terörle ilişkisi masaya yatırılacak ve canlı bomba sosyolojisine girilecektir. Yine din ve dünya ilişkisinde yeni bir model denemesi olan özerk dünyevileşmelerle derslerimiz sona erecektir.

Programımız 21 Mart tarihinde başlayacak, 15 günlük periyotlarla Çarşamba günleri 14.00’da yapılacak ve dört oturumdan oluşacaktır. Ayrıntılı çalışma takvimi aşağıda bilginize sunulmuştur.

Katılım için lütfen kayıt yaptırınız: 0216 3443415/ hazardernegi@gmail.com

İSLAM DÜNYASINDA SİYASİ ŞİDDETİ KONUŞMAK PROGRAMI ÇALIŞMA TAKVİMİ