Bu Kategoriyle ilgili Yazılar
Dünya Mülteciler Günü Programı – 20-21 Haziran 2023
Dünyada yükselen ırkçılığın esintilerinin ülkemizde faşizan söylem ve nefret suçlarına doğru evrilmesi zaten bir güvercin tedirginliğinde yaşayan sığınmacılarda daha fazla korku ve paniğe neden olmakta. Hepimizin mülteci adayı olduğumuz bu dünyada kendinden menkul bir kibirle sığınmacılara gösterilen tepki insani değerlerin neresinde durduğumuzu gösteren bir turnusol kâğıdı gibi ahvalimizi ortaya koymakta. Sorumlusu olmadıkları bir savaşın mağdurları […]
Kardeşlik Şenliği
Ülkemizde son günlerde giderek artan mülteci düşmanlığı karşısında kendilerini tehdit altında hisseden Suriyeli mültecilerin yanında olmak, onları bayramlarında bir nebze de olsa evlerinde hissettirebilmek adına Hazar Derneği ve Suriye Forum olarak 7 Mayıs 2022 günü bir “Kardeşlik Şenliği” düzenledik. Suriyeli ve Türk aileler bahçemizde gerçekleşen şenlikte bayramlaşma fırsatı bulurlarken çocuklar da gün boyu eğlendiler. Hülya […]
Yetenekli Göçmenler/Yüksek Nitelikler ve Ekonomik Kalkınma Çalıştayı
Uluslararası Göç ve Mülteciler Derneği (IMRA)’nin ve İstanbul Üniversitesi’nin ortaklığıyla düzenlenen “Yetenekli Göçmenler/Yüksek Nitelikler ve Ekonomik Kalkınma Çalıştayı”na katıldık. Çalıştayda ülkemizde yaşayan göçmen ve mültecilerin yeteneklerinin keşfi, ekonomik kalkınmadaki rolleri ve istihdama katılımları değerlendirildi. İmra Derneği Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın ve İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’nın açılış […]
İl Göç İdaresi Çalıştayına katıldık.
Derneğimiz 13 Temmuz 2021 tarihinde, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Unicef sponsorluğunda yapmış olduğu “ Kadın Buluşmaları” toplantısına katıldı.
İstanbul Üniversitesi UYGAR ve IMRA’nın düzenlediği Mülteciler ve Sivil Toplum Çalıştayı’na katıldık.
İstanbul Üniversitesi UYGAR ve IMRA’nın (International Migration and Refugee Association) düzenlediği Mülteciler ve Sivil Toplum Çalıştayı’na katıldık.
İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen 8. Yılında Suriyeliler Atölyesine katıldık.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen 8. Yılında Suriyeliler Atölyesine katıldık.
Hazar Sınırların da Ötesinde
Ve filmler… Filmlerin hikayesi insan’ın hikayesiydi… Yurtlarından sürülmüş mazlumların yaşarken fark edemediğimiz, dinlemediğimiz için anlayamadığımız, yargıladığımız için konuşamadığımız, bakmadığımız için göremediğimiz hayatlarının hikayesiydi…
Türkiye’de Bulunan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler Çalıştayına katıldık
9 Mayıs 2018 Çarşamba günü İstanbul Aydın Üniversitesi’nde yapılan “Türkiye’de Bulunan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler Çalıştayı”na Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’ni temsilen Emine Akay ve Aslı Cingil katıldı.
Katılım Belgesi Töreni ve Suriyeliler
Katılım sertifikalarını aldıkları gün bizi öğrenme kabiliyetlerine hayran bırakan öğrencilerimiz, konuşmaları ve duygularını ifade etme becerileri ile yüreğimize dokunmayı başardılar. Herkes aynı şeyi söylüyordu: “Bize umut oldunuz, ışık oldunuz, dost ve aile oldunuz…”
Mültecilere Yönelik Türkçe Dersi
Genellikle göçmen ve sığınmacı ailelerde, çalışma hayatına atılması gereken erkekler ve okula giden çocuklar ile gençlere Türkçe eğitimi açısından öncelik veriliyor ama ev hanımlarının Türkçe öğrenimi için kısıtlı bütçelerden para ayırılamıyor. Daima kendilerini en son düşünen ve ne yazık ki hep en son düşünülen bu kadınlara biz öncelik vermek istedik.
Avrupa’nın Mültecilerle İmtihanı
İzlediğimiz Avrupa’nın Mültecilerle İmtihanı belgeseli Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya olan zorlu yolculuğunu konu alıyor. Aylan Kurdi bebeğin cesedinin Bodrum’da sahile vurduğu yerden başlayan çekimler Avrupa ülkelerinin sınırlarında bekleyişte olan mültecilere kadar ilerliyor.
Kalbimizde Kanayan Yara; Halep
Savaştan önceki nüfusu dört milyon olan Halep için önce 300.000 kişi kaldı dendi. Sonra katliamlar her gün dünyanın gözü önünde devam ederken kaçabilenler kaçtı, yüzlercesi binlercesi de hayatını kaybetti. Nihayet Türkiye’nin bitmek tükenmek bilmeyen girişimleri netice verdi ve ateşkes ilan edildi. Zaten artık Halep’te öldürülücek insan da kalmamıştı…
Halep’te İnsanlık Ölüyor
Suriye Politika Araştırma Merkezi’nin (SCPR), The Guardian gazetesinde yayınlanan raporuna göre, ülkede yaşanan savaş boyunca hayatını kaybedenlerin sayısı 470 bini aşmış durumda. Pek çoğunu sivillerin oluşturduğu bu rakamın 400 bini savaş esnasında, geri kalan 70 bin kişinin ölümünün ise, yetersiz sağlık hizmetleri, ilaç eksiği, yetersiz beslenme, barınma, hijyen v.b…
Hatay Mülteci Yetimhane Ziyareti
Bütün bu yokluk içinden çıkıp gelen bu çocuklar için nasıl bir gelecek inşa edilecek. Peki ya bu kadar ruhları örselenmiş bu çocukların yaşadığı kinin, düşmanlığın dünyaya maliyeti ne olacak. Henüz konu üzerinde yapılmış bir çalışma olmasa da bu çocukların sayısının arttığı oranda hepimizi etkileyecek karanlık bir geleceğin dünyayı beklediğini tahmin etmek hiç de zor değil.
Göç Hikayeleri; Özbekler
1991 Yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte bağımsızlığını referandumla ilan eden Özbekistan, son günlerde çoğunluğu oluşturan Müslüman nüfusa sert ve katı muamele etmesiyle, dini yaşam konusunda getirilen kısıtlamalar ile gündeme gelmekte. Kamusal alanda ve yaşam alanlarında kanuni düzenlemelerle getirilen başörtüsü yasakları, cemaat namazlarının, toplu iftar davetlerinin yasaklanması, çarşıda pazarda seccade başörtüsü gibi ürünlerin satışının engellenmesi haberleri […]
Göç Kadın ve Dayanışma
Ancak teoride her ne kadar mülteci kavramının kapsamı geniş tutulsa ve birtakım gerekliliklerin taraf ülkelerin sorumluluğunda olduğu ifade edilse de, Avrupa’nın Hıristiyan demografik yapısını bozmak istememesi nedeniyle Suriyeli Mültecilerin en temel haklarına ulaşmada engellendiklerine dikkat çekti.
Göç Hikayeleri; Bayırbucak Türkmenleri
Bizler Türkmen olmamıza rağmen çocuklarımıza Türk ismi veremezdik. Bizleri asimile etmek için çocuklarımıza Arap adı vermemizi mecbur tutuyorlardı. Böylece nüfusta Arap, yaşantıda Türk isimleri taşıyan çocuklarımız oldu.
Göç Hikayeleri; Kuzey ve Avrupa Ülkeleri
Görünen şu ki yabancı olarak yaşamak, Türkiye’de de dünyanın başka yerinde de zordur. Konuklarımızın anlatımlarından, okumuş da olsanız, yabancı ve üstelik kayıt dışı olduğunuzda yardım almanızın kolay olmadığını anlıyoruz.
Mülteci Kadınlar Paneli
BM Mülteciler Yüksel Komiserliği Türkiye Temsilcisi Pascale Moreau konuşmasında sığınmacılar için Türkiye’nin inanılmaz bir destek sağladığını ancak batılı güçlerce yalnız bırakıldığını ifade etti.
Fatma Şahin ise, “BM’ler ne işe yarıyor” diye sordu.
Göç Hikayeleri; Afrika
Ebola son günlerin en büyük sebebi Afrika’dan kaçış için. Ailesinin tamamını bile kaybedenler ya da bir kardeşiyle kalanlar var eboladan. Fakirlik ve Afrika’daki iç savaşlar sebep olarak anılmayacak derecede kanıksanmış durumda artık.