Bağımlılıkla Mücadele Çalışması

Çok Geç Olmadan; Anne Tut Elimden Projesi Değerlendirmesi
2014-2015
Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği olarak, son yıllarda ülkemiz çocuklarını, gençliğini ve nihayetinde geleceğimizi tehdit eden “madde bağımlılığı” sorununa toplumsal duyarlılığı olan bir dernek olarak kayıtsız kalamadık ve bu konuda çalışma başlattık. “ Çok Geç Olmadan” “ Anne Tut Elimden” ismini verdiğimiz projemizin çözüm ortakları Üsküdar Belediyesi ve Yeşilay’dı. 2014-2015 okul dönemini kapsayan, hedef kitlesi aileler olan bir sosyal sorumluluk projesiydi.
Amacımız; Derneğimizin de bulunduğu Üsküdar ilini pilot bölge olarak seçmek ve Üsküdar’daki ortaokullarda aileleri bilinçlendirici ve onlarda farkındalık oluşmasına katkıda bulunacak çalışmalar yapmaktı. Farkındalık oluşturmak istediğimiz hususlar; çocuklarını madde bağımlılığından nasıl koruyabilecekleri, nelerden şüphe etmeleri gerektiği, aile içi problemlerin nasıl madde kullanmaya sevk ettiği, arkadaşların etkisi gibi konulardı. Anne ve babalar vasıtasıyla çocuğu madde kullanımına yöneltecek sorunlu alanlardan uzaklaştırmak eğitimimizin birinci gayesiydi.
Yeşilay’dan ve Belediyeden gelen konunun uzmanı psikologların verdiği eğitimle; bağımlılık sürecinin nasıl başlayıp devam ettiği, bir çocuğun ne zaman bağımlı sayılabileceği, bağımlılık türleri, bağımlılık yapan maddeler, bağımlı kişinin özellikleri, bir çocuğun maddeye başlama sebepleri ailelere anlatıldı. Ailenin ergenlik dönemi hakkında bilgi sahibi olması, bu dönemde madde bağımlılığının nasıl bir risk oluşturduğu ve ailenin önleyici olarak neleri bilmesi ve yapması gerektiği öğretildi. Aile yapıları anlatılarak, ailenin önemi, kaliteli çocuk-aile ilişkisinin gerekliliği vurgulandı. Çocuğu madde kullanan ailelere yol göstermek ve onları gerekli yerlere yönlendirmek projenin ana gayesiydi. Üsküdar Belediyesinin Çamlıca’daki “ Gençlik Yaşam Merkezi” çocuğu madde kullanan aileler için yol gösterdiğimiz önemli bir adresti. Burada ücretsiz olarak rehabilitasyon hizmeti alabileceklerini öğrenmiş oldular.
15 günde bir yaptığımız seminerlerle toplam 15 okulu ziyaret ettik ve yaklaşık 450 veliye ulaştık. Okul-aile işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu ve bir taraftaki aksaklığın toplam kaliteyi etkilediğini seminerlerde bizzat gözlemledik. Okul idaresindeki rotasyonlar, rehberlik servislerinin konunun ehemmiyetini idrak edemeyip canla başla çalışmaması ve velilerin ilgisizliği bir araya gelince seminerlerimize ilgi maalesef arzu edilen seviyede olamamıştır. Eğitim meselesi, çoklu faktörlerin bir araya gelip ortak çalışma azmi olduğu için tek bir tarafı eksik görmek meseleyi çözmeyecektir.
Öte yandan, seminerlerimize katılan velilerimizin bilinci ve ilgisi bize memnuniyet vermiş, ulaşabildiğimiz insanlara faydalı olmak projemizi haklı çıkartmıştır. Velilerimiz seminerlerde sormuş oldukları sorularla interaktif bir sunum olmasına katkıda bulunmuş ve can kulağıyla dinledikleri seminerlerden memnun ayrılmıştır. Velilerimizin ergen çocuklarını tanımaya ve anlamaya olan ihtiyacı çok açık bir biçimde gözlemlenebilmektedir.
Sadece “madde bağımlılığı” değil, günümüz gençliğini tehdit eden bir diğer bağımlılık olan “teknoloji bağımlılığı” konusunda da velilerin çok muzdarip olduğu görülmüştür. Bu konuda da yol gösterilmesine ihtiyaç duyduklarını beyan etmişlerdir.

Son yılların en yakıcı sorunlarından biri olan ve gittikçe artan trendle kamu ve sivil toplumun ilgisine mazhar olması gereken bir sorun olan bağımlılık meselesinde farkındalık çalışmalarının artırılmasının çözümün en önemli parçalarından birini teşkil ettiğini düşünmekteyiz. Duyarsız yöneciler, benim çocuğum yapmaz yanılmasında olan veliler,  zorluklarla mücadele yeteneği zayıf, ilgisiz ve sevgisiz büyüyen çocuklar, köşe başında çocuklarımızı ahtapot gibi bekleyen kan emici satıcılar, yetersiz tedavi hizmetleri ve uzun süreli tedavi için maddi imkanların sınırlı olması sorunu büyütmekte, çözümü de zora sokmaktadır. Tüm bunlara göre daha kolay olan önleyici çalışmalar ise duyarsızlığa kurban gitmekte. Yine de kamu ve sivil toplum birlikteliğiyle yapılacak çalışmalara hız vermek ve yılmadan çocuklarımız ve geleceğimiz için mücadele etmeye devam etmeliyiz. İşte biz de Hazar ailesi olarak buna talip olarak bağımlılıkla ilgili çalışmalara bu sene de devam etme kararlılığındayız.

Hazırlayan: Fatma Bal

Sayın Hanımefendi’nin Misafiri Olduk