Sanatta Kur’an Mührü

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:

Doç. Dr. Murat SÜLÜN


Hocamız
“Kur’an Mührü” adını verdiği çok özel çalışmasını bizimle paylaştı. Aşağıdaki yazı bu programda alınmış bazı notlardan hazırlanmıştır:

 “Sanat genel olarak toplumu dönüştürme misyonu içerir. Bütün sanatların olduğu gibi hattın da toplumsal fonksiyonları vardır. Bu bağlamda düşünüldüğünde Hat sanatını sadece dekoratif amaçlı veya sadece bir süsleme sanatı olarak düşünmek hattı eksik olarak tanımlamak anlamına gelir.

Günümüz sanat tarihçilerinin bir kısmı da her ne kadar bu yazıların sadece dekoratif amaçlı olduğunu iddia etseler de durum öyle değildir. Kur’an ayetleri, Hadis-i Şerifler ve Kelam-ı Kibar v.b. den amaçlanan; bir yandan göze hitab ederken diğer yandan eğitim-öğretimdir.

Olsa istidad-ı arif kabil-i idrak-i vahiy
Emr-i Hak irsaline her zerredir bir Cebrail.

Fuzuli bu şiirinde; Eğer insanın kapasitesi vahiy almaya müsait yaradılışta olsa, her yaşanan şey ve etrafımızdaki tüm gördüklerimiz bir Cebraildir vurgusu yapıyor. Çünkü esasında etrafımızda her şey bize zaten Allah’ı hatırlatıyor. Atalarımız bu konuda bütün maharetlerini konuşturmuşlar ve medeniyet olarak zihin ve gönül dünyalarını saflaştırmışlardır. Bizler de basiret sahibi olmaya aklımızı ve gönlümüzü saflaştırmaya gayret etmeli ve ilahi mesajı her yerden algılayabilmeliyiz.

“Kur’an Mührü” adlı çalışmada; süsleme yanında aynı zamanda yönlendirme olarak başarıyla kullanılmış olan hat sanatı hakkında, detaylı olarak yapılmış araştırma yer almaktadır.

Hat sanatı kullanılarak yazılmış bu yazılarla birlikte bir çok mesaj hedeflenmiştir. bunlardan bir kısmını şöyle sıralayabiliriz:

Sahih bir Tanrı telakkisi kazandırma çalışması ve gayesi güdülmüştür,

Tevhid akidesini ön plana çıkartan mesajlar verilmeye çalışılmıştır,

Peygamberimizi anlatan veya ona hitap eden ayetler kullanılmıştır. Bu vesileyle Efendimiz hatırlatılmıştır,

Ayet olmasa da İslam inancını vurgulayan ibretli yazılar yazılmıştır,

Hayratı teşvik eden ayetlere yer verilmiştir,

Kimi eserlerin üzerinde, bazı kişilere ait duygu ve düşüncelerin anlatılmasında ayet ve hadisler vasıta olarak kullanılmıştır,

Anlam itibarıyla cemaate yönelik genel mesajların verilebilmesi için camide rahatça görülebilecek yerlere ayet veya hadisler yazılmıştır,

Bazen de bu tür sanatlarda kimi ayetlerin faziletini anlatan hadisler kullanılmıştır,

Yapılan sanat eserini anlatan ya da işaret eden ayet ve hadisler kullanılmıştır…”

Biz de bugünün insanı olarak; geçmişimizde oluşturulan böylesi eserleri, -hedefledikleri mesajı da özümseyerek- önemini ve anlamını yaşatma gayreti içinde olmalıyız.

Hocamıza böyle güzel bir emeği bizimle paylaştığı için teşekkür ediyoruz.

Hazırlayan: Dilek Karataş

 

 

Önceki Yazı

Mesnevi’de Az Konuşmanın Hikmeti

Sonraki Yazı

Haccın Mana ve Ehemmiyeti

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir