Kadınlar Ne / Neden/ Nasıl Yazdılar?”
15 Şubat – 5 Nisan 2014
Bu günden geriye baktığımızda, Osmanlı Kadın Hareketi diye isimlendirebileceğimiz bir oluşumun farklı karelerinde, birbirinden oldukça farklı kadın simaların yer aldığını görmekteyiz. Ancak bu farklı kadınların belki de en önemli ortak özelliği “yazan” kadınlar olmalarıdır. Yazma eyleminin hem bir “keşif”, hem de bir “arz” olarak, hatta belki bunlardan çok daha fazla anlamlar yüklendiği bir dönemde, duruş ve mücadeleleri kadar yazılarıyla da tanınmış bu kadınlar, onları anlama ve bu güne taşıma konusunda emek vermiş uzmanların eşliğinde programımızın konuğu oldular. Fatma Âliye, Emine Semiye, Ulviye Mevlân, Hudâ Şârâvî, Şair Nigâr Hanım, Nezihe Muhittin, Münevver Ayaşlı ve Osmanlı dönemi Ermeni kadın hareketine mensup kadın yazarlar, sekiz hafta süren programımız boyunca geride bıraktıkları eserleri ve serüvenleriyle, geçmişi ve bu günü anlamamıza, yeniden anlamlandırmamıza katkıda bulundular.
Programımız aşağıdaki şekliyle seyretmiştir:
15 Şubat 2014, Cumartesi: Münevver Ayaşlı
Belkıs İbrahimhakkıoğlu’nun rehberliğinde gerçekleşen seminerde, Osmanlı son dönemi ile Cumhuriyetin ilk dönemine tanıklık etmiş ve bu tanıklıklarını yazarak bizlere de ulaştırmış bulunan Münevver Ayaşlı, “Pertev Bey’in Üç Kızı” (Timaş Yayınları) başlıklı romanı üzerinden ele alınmıştır.
22 Şubat 2014, Cumartesi: Emine Semiye Hanım
Seminer, “Gölgedeki Kalem Emine Semiye” isimli yüksek lisans çalışmasıyla, Emine Semiye Hanımı bu günlere taşıyan Kadriye Kaymaz’ın rehberliğinde yapılmıştır.
1 Mart 2014, Cumartesi: Ulviye Mevlân
Prof. Dr. Serpil Çakır’la “Osmanlı Kadın Hareketi” konusu işlenmiştir. Serpil Çakır, konunun ilk araştırmacılarındandır ve bu konudaki ilk kitabı akademik dünyaya kazandıran isimdir.
15 Mart 2014, Cumartesi: Nezihe Muhiddin Hanım
Pazartesi, Tarih ve Toplum dergilerindeki makaleleriyle tanıdığımız araştırmacı ve aktivist Yaprak Zihnioğlu’nun rehberliğinde, Zihnioğlu’nun “Kadınsız İnkılap: Nezihe Muhiddin” (Metis Yayınları) isimli kitabı üzerine seminer gerçekleştirilmiştir.
22 Mart 2014, Cumartesi: Osmanlı son döneminde Ermeni kadın yazarlar
Gazeteci Yazar Karin Karakaşlı’nın rehberliğinde Osmanlı kadın hareketinin bir başka kesitini oluşturan Ermeni kadın yazarlar, Lerna Ekmekçioğlu’nun “Bir Adalet Feryadı” (Aras Yayıncılık) kitabı bağlamında ele alınmıştır.
29 Mart 2014, Cumartesi: Şair Nigâr Hanım
Yrd. Doç. Zeynep Kevser Şerefoğlu’un rehberliğinde yapılan seminer, Nazan Bekiroğlu’nun Şair Nigar Hanım’ın günlüklerinden yola çıkarak hazırladığı “Şair Nigâr Hanım” (Timaş Yayınları) isimli kitabı üzerine olmuştur.
5 Nisan 2014, Cumartesi: Fatma Aliye Hanım
Meryem İlayda Atlas’ın rehberliğinde yapılan seminerde, Fatma Aliye Hanım’ın, “İslam Kadınları” (İnkılab Yayınları) adlı kitabı değerlendirilmiştir.
12 Nisan 2014, Cumartesi: Hudâ Şârâvî
Sosyolog Araştırmacı Nurhayat Kızılkan rehberliğinde yaptığımız seminerde Mısır kadın hareketinin öncü ismi Hudâ Şârâvî ele alınmıştır.