Kayseri’de Kadın İstihdamı Nasıl Artırılır?

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:

14-15 Ekim 2012

Kayseri Sanayi Odası ile Common Purpose- Ortak İdealler Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen ‘Kadın istihdamını nasıl artırabiliriz’ konulu toplantıya, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, programa ev sahipliği yapan KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Kayserili iş kadınları ve kadın derneklerinin yöneticileri katıldı.

Hazar Derneği adına Ayla Kerimoğlu’nun katıldığı toplantı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin açılış konuşmasıyla başladı.  Özhaseki, sosyal ve kültürel amaçlı projeler sayesinde kadınların kentte istihdamının sağlandığını, kurslar aracılığıyla Kayserili kadınlara meslek edindirmeye çalıştıklarını söyledi.

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak da Türkiye’nin son dönem sıçramasının ardında kadın istihdamının artmasının da katkısının olduğunu ifade ederek  artık ‘Elinin hamuruyla erkek işine karışma’ dönemi bitmiştir dedi.

Kayserili ödüllü İş kadını Berna İlter de yaptığı sunumda Türkiye’nin 2023 yılındaki en büyük silahının insan gücü olacağını belirterek kadınların iş hayatına girmesinin meşruluğunu Hz. Hatice örneği üzerinden anlattıktan sonra  “21’inci Yüzyıl’da biz hala kadın istihdamı ve çalışma hayatındaki yerini tartışmaktayız” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Ortak İdealler mensubu İstanbullu üst düzey yönetici ve sivil toplum yetkilileri gruplar halinde iş verenler, müteşebbis kadınlar, iş kadınları ve ev kadınlarıyla görüşmeler yaparak bir rapor hazırladılar.

Raporda kadın istihdamı açısından Kayseri’nin Türkiye ortalamasının bir iki puan altında olduğunu ortaya koyan istatistiki bilgiye yer verildikten sonra bunun nedenleri üzerinde duruldu.

Raporda Kayserililerin kadınlık ve erkeklik algılarının kadın istihdamındaki engelleyici rolüne dikkat çekildi. Kadının çalışmasının ayıp sayılması ve erkeğin eşinin çalışmasından duyduğu utanç bu meyanda dile getirildi.

Ayrıca hem çalışan kadının hem de çalışmak isteyip çalışamayan kadınların bir diğer önemli sorunu kreş eksikliği olarak tesbit edildi.

Kadınların çalışma saatlerinin esnek olarak tasarlanması, yarı zamanlı çalışma ya da evde iş yapabilmelerinin önünün açılmasının da kadın istihdamını artırıcı etkenler olacağının altı çizildi.

Görece daha müreffeh sayılabilecek ekonomik gelişme seviyesine sahip olan Kayseri’de kadınları çalışmaya iten zorunlu ekonomik faktörlerin az olması da kadın çalışmasının motivasyonunu kıran nitelikte olduğu gerçeği de söz konusu edildi.

Kadının toplumsal hayata katılımını teşvik etmek ve kadın istihdamını artırmak üzere şehrin önde gelen şahsiyetlerinin eşlerinin kadınlara öncülük etmelerinin örneklik oluşturmak ve teşvik edici olması açısından önemine dikkat çekildi ve Mustafa Boydak Beyefendi’nin eşlerinin bu konuda aktif rol alması önerildi.

Raporu dinleyen KAYSO Başkanı Mustafa Boydak organize sanayi bölgesinde 40 çocuk gelişim uzmanının görev yapacağı bir kreş sözü verdi. Böylece Ortak İdealler grubunun düzenlediği çalışma ilk gününden meyvesini vermiş oldu.{jcomments on}

Hazırlayan: Ayla Kerimoğlu

Önceki Yazı

Bir Büyük Düşünür; Ali Şeriati

Sonraki Yazı

Uluslararası Soroptimist Derneği, Almanya Şubesi Üyeleri HAZAR’daydı

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir