İstanbul Müftü Yardımcısını Ziyaret

Cumhuriyet Tarihimizin İlk Kadın Müftü Yardımcısı Kadriye Erdemliyi Ziyaret Ettik.

26 Temmuz 2006

Cumhuriyet Tarihimizin ilk müftü yardımcılarından, İstanbul Müftü Yardımcısı arkadaşımız ve üyemiz Kadriye Avcı Erdemli’ye tebrik ziyaretinde bulunduk. Son derece başarılı olacağını umduğumuz arkadaşımızla beklentilerimizi ve umutlarımızı paylaştık.

Dinin insanların vicdanlarında ve yaşamlarında ne ölçüde yer ettiği malumdur. Her ne kadar bir din devletinde yaşamıyor olsak da dini duyarlılığı yüksek olanlar dinlerinin hükümlerini yerine getirmek gayretinde olurlar. Bu amaçla modern devletlerde dahi dini bilgilendirme yapmak ve dini pratikleri düzenlemek üzere oluşturulmuş kurumlar mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu amaçla Diyanet İşleri Başkanlığını kurmuştur ve halkın sorularına cevap verecek dini konularda halkı bilinçlendirecek imkanları hazırlamıştır.
Ne yazık ki ülkemizde günümüze kadar daha çok Diyanet personeli erkeklerden oluşmaktaydı. Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran kursu öğreticileri ve vaizeler dışında üst düzey kadın memureye yapısı içinde yer vermemekteydi. Bu da hem kadın personelin sorunlarını aktaracakları bir mercii bulmalarında hem de sorunları ya da soruları olan kadınlar açısından bir probleme işaret etmekteydi.  Zira Kadın ve aile sorunlarına en fazla muhatap olan kurumlardan biri de Diyanet İşleri Başkanlığıdır.  Bu anlamda soruları olan kadınlar özel sorunlarını erkek görevlilerle paylaşmaktan çekinmekteydiler.
Ayrıca dinin kadına bakışı ve kadın sorunlarına yaklaşımı sadece erkekler tarafından yansıtıldığı için kadın ve sorunuyla empati kuramayan erkek görevlilerin bıraktığı boşluklar doldurulamıyor ve başkaca sorunların kapısını aralamış oluyordu.  Kadınların karar alma mekanizmalarında yer alması dini bilginin üretim alanlarında ve ilmi tartışmaların içinde yer alması gerekmekteydi. Sonunda bu ihtiyaç artık gözden kaçırılamayacak boyutlara vardığı 2006 yılında nihayet idari işlemlerden sorumlu olacak kadın görevlilerin ataması yapılmaya başlandı. Bu atılımından ötürü Diyanet İşleri Başkanlığımızı tebrik ediyor atanan arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz.

Sawae Fumiko Hazar’ı Ziyaret Etti

Heinrich Böll Stiftung Vakfı ile Görüşme