İslam ve Kadın Tartışmalarına Genel Bir Bakış

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:

 

Nazife Şişman’ın “Küreselleşmenin pençesi, İslamın Peçesi”  adlı kitabından “Geri kalmışlık Hissi ve Kadın meselesi” ile “Feminizmin Şemsiyesi Altında” adlı bölümleri okuduk.
Bu bölümlerde;

 

*İslam Dünyasında cok eşlilik, tek taraflı boşama, kadınların kapatılması meseleleri ilk defa ne zaman açıkça tartışılmaya başlandı?
*Peçe siyasal ve kültürel meselelerin bir sembolü müydü?
*İslam dünyasında modernleşme süreçleri ve kadının yaşamına etkisi nasıl gerçekleşti?
*Geri kalmışlık hissi nedir ve nereden kaynaklanmaktadır?
*Şinasi’ye göre en karlı alışveriş “Asya’nin akl-ı piranesi ile Avrupa’nın bikr-i fikrini izdivaç ettirmek”tir. Peki bu alışverişte vazgeçilen, şüpheyle yaklaşılan konulardan biri de kadın meselesi miydi?
*”İslam’da Kadın Hakları vardır” ya da “İslam tarihi boyunca kadınlar ezilmiştir” şeklinde dile getirilen fikirlerin Batı karşısında hissedilen gerilikle bir alakası var mıdır?
*İslam toplumlarında kamusal alanda daha fazla kadının yer alışı, kadınların daha aktif oluşu, hukuki eşitlik elde etmiş olmasına vs. bakılarak bu toplumlarda feminizm var denilebilir mi?
*Çağdaş cinsiyet kültürü içerisinde “Müslüman kalabilmek”, “Müslüman Kadın Olabilmek” nasıldır? Her fark ediş bir dönüm noktasıysa eğer, tüm bunları fark etmek bize ne kazandırır? gibi sorulara cevaplar aradık.

Önceki Yazı

SERİ PROGRAM: Hazar’da Sosyoloji Günleri

Sonraki Yazı

Türkiye’de Modernleşme ve Kadın

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir