13 Temmuz 2021
Derneğimiz 13 Temmuz 2021 tarihinde, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Unicef sponsorluğunda yapmış olduğu “ Kadın Buluşmaları” toplantısına katıldı. Toplantıya dinleyici olarak gelen katılımcılar çoğu Suriyeli olmak üzere Afgan, Faslı ve diğer göçmenler ve sığınmacılardı. Aynı zamanda konuyla ilgili sahada çalışan STK’lar da toplantıdaydı.
Program, açılış konuşmalarıyla başladı. İl Göç İdaresi Müdürü Bayram Yalınsu: “Türkiye en fazla yabancıya ev sahipliği yapan ülke, İstanbul ise en fazla yabancıya ev sahipliği yapan il konumunda. İstanbul’da 1 milyon 133 bin yabancı yaşıyor. Yabancıların birçoğu mülteci, bir kısmı çalışma izni var, bir kısmı aile birleşimiyle gelmiş, bir kısmı öğrenci. Yabancıların 517 bini kadınlardan oluşuyor. Göç olgusu dünyanın ve Türkiye’nin en önemli günden maddelerinden bir tanesi. Türkiye bu konuda bir başarıyı yakalamış durumda. Türkiye’ye sığınanları geri gönderip ülkelerinde ölüme terk etmeyi değil, insanlık onuruna yakışır şekilde burada yaşamalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Biz çelme takarak insanları düşürmek yerine bu insanlara çalışma izni verdik, çocukların eğitim hizmetlerine erişimini sağladık, sağlıklı toplumların yetişebilmesi için sağlık imkanları sağladık.” dedi.
Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok: “Anadolu göçlerle harmanlaşmış bir anakara. Suriyeliler burada yabancı değil. Kadim coğrafyamızdan gelenler burada bizim yabancımız değil, burada bizim ötekimiz değil, burada bizim misafirimiz değil. Biz kardeşlerimize hizmet ediyoruz. Kim ne derse desin, kim nasıl düşünürse düşünsün. Misafir ev sahibinin kuzusudur. Kamu hizmeti almak ve burada bir yaşam kurmak en tabi hakları. Ama ev sahibinin de daha mutlu yaşayabilmek adına beklentileri var. Dil bu noktada çok önemli. SUYE (sosyal uyum ve yaşam eğitimi) diye bir projemiz var. Burada bir sınırımız yok, herkesi bekliyoruz. Tamamen ücretsiz, tercümanların olduğu, günlük yaşam pratiklerinin öğretildiği, Türkçe’nin öğretildiği çok güzel bir kurs. Oraya katılımınızı mutlaka istiyoruz. Çocuklarınızı özellikle de kız çocuklarınızı okutmanızı istiyoruz.” diyerek eğitimin öneminin altını çizdi.
Göç İdaresi Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu ise “Birlikte 10’dan fazla program gerçekleştirdik. İstanbul bizim için çok önemli. Annenin olduğu her yerde, kadının olduğu her yerde uyum vardır. İstanbul çok özel bir şehir. Sizlerle de kadınlarımız olarak bu medeniyetin beşinde buluşmaktan çok mutluyuz. Devletimizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla uyum çalışmalarına azami özen gösteriyoruz. Türkçe öğrenmemiz lazım. Birbirimizi daha iyi anlarsak, birbirimizi tanırsak severiz. Burada görev annelere düşüyor. Anneler bizim ilk öğretmenlerimiz, ilk rehberlerimiz.” diyerek annelerin sorumluluğuna vurgu yaptı.
Açılış konuşmalarından sonra iki panel düzenlendi. İlk oturumda İstanbul Halk Sağlığı Başkanlığı Göçmen Sağlığı Sorumlusu Dr. Alper Bilal konuştu: “İlimizin 22 ilçesinde Göçmen Sağlığı Merkezleri var. Bu merkezlerde Suriye sağlık çalışanlarını da istihdam etmekteyiz. Burada dil bariyerini ortadan kaldırmış durumdayız. Tercümanlarımız var. Ayrıca, 100’ü aşkın tercüman hastanelerde çalışmaktalar. Bu merkezler 2018’den itibaren artırıldı, sayı dörde katlandı. Kanser Tarama Merkezleri’nde kanser taramalarını ücretsiz olarak yaptırabiliyorsunuz. Meme kanseri, rahim ağızı kanseri dahil. Aile Hekimleri ayrım kapmaksızın kayıt alıyorlar. 15-49 yaş kadın izlemleri çok önemli. Özellikle anne ölümlerini önlemek adına. Gebelik bildirimlerinizi yapın ki o annenin sağlığı izlensin. Bunların tamamı ücretsiz. Misafirhane uygulamaları var, evlilik öncesi danışmanlık var, akdeniz anemisi taramaları var. Riskli gebelerin takibi var.” diyerek sahada yapılan hizmetleri anlattı.
Sonrasında konuşan Şönim Başkanı Nermin Özer: “2020 yılında ağırlıklı olarak Suriyeli kadın ve çocuklara hizmet verdik. 2021 yılı içerisinde rakamlar biraz düşük kapanmalar vb sebebiyle, konukevlerinde 4692 kişiye hizmet verdik. Bu kişiler içerisinde toplam 241 kişi konukevi hizmetinden faydalanmış Şiddet gördüğünüzde 183, 155 ve 156’ya başvurabilirsiniz. KADES uygulamasını indirerek tek tuşla yardım alabilirsiniz.” diyerek göçmen kadınları bilgilendirdi.
Sonrasında İstanbul İl MEM Yardımcısı Hatice Özdemir: “İstanbul’da toplamda 1 milyon 361 bin öğrencimiz var. Bu sayıya yabancı uyruklu öğrencilerimiz de dahil. Suriyeli çocukların okullaşma oranı 2015’ten beri artış göstermekte ve bu sene %68,9 oranında okullaşma oranı var. Eğitim engellerinde maddi imkânsızlık diye bir şey yok. Tüm çocuklar için eğitim, kitaplar ücretsiz. Okul servislerinde en az 1 ya da 2 öğrencinin maddi imkansızlıklardan dolayı taşıma hakkı vardır. Bunu kullanabilirler. Kıyafetleriniz de alınabilir. Dolayısıyla erken okul terkinde daha çok bireysel kaynaklı nedenler ön plana çıkıyor.” dedi.
İkinci oturumda, İstanbul Milletvekili Doç. Dr. Sare Aydın, hükümetin yapmış olduğu hizmetleri ve politikasını detaylı bir şekilde sıcak bir sunumla anlattı. Sonrasında “ Tüm Sivil Havacılık Derneği” göçmen kadınlar için yapmış oldukları sosyal sorumluluk faaliyetlerini anlattı. Sahada bizzat yüz yüze yapmış oldukları çalışmalardan duydukları mutluluğu paylaştılar. Unicef Çocuk Koruma Program Sorumlusu Polat Kızılay, kadın ve çocukların sığındıkları ülkedeki uyum sorunu hakkında bilgilendirme yaptı.
Programın en ilgi çeken ve mutlu eden kısmı, başarılı olmuş göçmen kadınların hikayesini dinlemekti. Doktor, gazeteci ve STK yöneticisi olarak hizmet veren üç kadını dinledik. Azimleri ve çalışmalarıyla gurur duyduk.
Program Suriyeli göçmenlerin kendi dillerinde müzik dinletisiyle sona erdi.
Hazırlayan: Zeynep Şevval Büyükizgi