Çünkü Ben Çocuğum Sonuç Çalıştayı

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:

Haziran  2021

İçişleri Bakanlığı desteğiyle 2019 yılı Aralık ayından itibaren yürüttüğümüz “Çünkü Ben Çocuğum Projesi”nin son aşamasına geldik.

Hedefi Türkiye’de artan çocuk istismarı vakalarına dikkat çekerek toplumsal bilinç düzeyine katkıda bulunmak; risk grubundaki kadınlara çocuk işçiliği, şiddet, erken yaşta evlilikler gibi ekonomik, fiziksel, psikolojik ve cinsel istismar içeren durumlara yönelik çizilen yasal çerçeve, cezai yaptırım, destekleyici mekanizmalar ve yaşamsal pratiklerle ilgili farkındalık kazandırmak olan bu projeyi 29 Şubat 2020’de bir lansman ile hayata geçirmiştik.

Projenin ilk aşamasında 20 meslek çalışanına uzman eğitimciler tarafından 35 saatlik eğitici eğitimleri verildi. Daha sonra eğitimci adayları süpervizörler eşliğinde önceden belirlenen konularını anlatıp süpervizörler tarafından değerlendirildi.

İkinci aşama olarak Kasım ayında eğiticilerle saha seminerlerine başlandı ve Nisan ayına kadar toplam 255 bakım verene ulaşıldı. Online ve yüz yüze olmak üzere 4 saatlik 17 eğitim gerçekleştirildi. Eğitimlerde özellikle “mahremiyet eğitimleri” ile “çocuklarla iletişimde kullanılması gereken üslup” konusu bakım verenler tarafından ilgiyle dinlendi.

Proje süresince instagram üzerinden çeşitli uzmanlarla Psikolojik Dayanıklılık, Göç ve Çocuk Psikolojisi, Aile İçi İletişim, Bakım Verenin Duygusal Yokluğu, Teknolojik İstismar gibi konularda ihmal ve istismarın konuşulduğu 11 yayın yapıldı.

Proje başlangıcında tüm aşamaların yüz yüze olması planlandıysa da Mart ayında pandemi sürecinin başlamasıyla eğitimler ve toplantılar online olarak yürütüldü. Bakım verenler arasında özellikle Suriyeli katılımcıların internet erişimindeki zorluk  sebebiyle nadiren mesafeli ve tedbirli bir şekilde yüz yüze eğitimler de gerçekleştirildi.

Projenin kapanışı ise 1 Haziran 2021 tarihinde online bir çalıştayla yapıldı. Çalıştay Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ve Hazar Derneği Kurucu Başkanı Ayla Kerimoğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı.

Ayla Kerimoğlu Çünkü Ben Çocuğum Projesi’nin ortaya çıktığı şartları ve projeye başlama nedenlerini anlatırken, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek Üsküdar’da sosyal hizmetlerin yaptığı icraatlara değindi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Çünkü Ben Çocuğum Projesi ve benzeri çalışmaların sonuçlarının, çocukların korunması ve sosyal politika geliştirme noktasında önemli bir kaynak oluşturacağını belirterek “Çocuklar bütün insanlığın emanetidir. Çocuklarla alakalı mevzu söz konusu olduğunda bütün unvanlardan, bütün kimliklerden ve aidiyetlerden sıyrılıp şefkat, merhamet ve hakkaniyet temelinde bakıyor, onların geleceğe daha güvenli, daha sağlıklı, daha donanımlı bireyler olarak bakmaları için neler yapabileceğimiz etrafında düşünüyor ve devlet olarak sosyal politikalar üretmeye çalışıyoruz” dedi.

Hazar Derneği Başkanı Aslı Öztürk, Proje Koordinatörü Güzin Çolak ve Proje Eğitim Koordinatörü Aslı Cingil’in proje tanıtım sunumlarından sonra çalıştayın birinci oturumu başladı. Birinci oturumda iki farklı odada alanında uzman kişiler “Kamu/STK İhmal ve İstismar Konusunda Eğitimler” ve “Yazılı ve Görsel Medya ve İletişim” ana başlıkları altında sunumlar yaptılar. Oturumdaki sunumların başlıkları şu şekildeydi;

  •  Çocuk Koruma Kanunları ve Bakım Verenlere Yönelik Eğitimler – Üsküdar Sosyal Hizmetler Müdür Yardımcısı Elif Cansu Demirci ve SHM Eğitim Koordinatörü Tuğba Sercan
  • Çocuklarda Teknoloji Kullanımı ve Bağımlılık – Nöropsikolog Şehadet Ekmen
  • Mahremiyet Eğitimleri – Psikolojik Danışman Beyza Gül KAYMAZ – Dr. Ayşe Duman
  • Çocuk Kitapları, Çizgi Filmler ve Çocuk Şarkıları – Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Kevser Şerefoğlu Danış
  • Çocuklarla İletişim / Nasıl Bir Dil? – Uzm. Klinik Psk. Şeyma Demirlikan
  • TV’de İstismar Görünümü – Editör / Çevirmen Ayşenur Aydın

Sunumlarda özellikle kadını güçlendirmenin çocuğu korumakla olan ilişkisine, çocuk istismarının ancak kadın istismarını önlemekle mümkün olduğuna, çocuğu tehlikelerden uzak tutmaya çalışmak yerine çocukla güvenli bir bağ ve doğru iletişim kurmanın önemine vurgu yapıldı.

İkinci oturumda ilk oturumdaki konular çerçevesinde öneriler ve işbirlikleri üzerinde duruldu. Katılımcılardan gerek psikolojik gerek hukuki konularda tavsiye ve öneriler alındı.

Son olarak gerçekleşen özel oturumda ise mülteci çocuklar ve istismar konusu ele alındı. Uzman Klinik Psikolog Zeynep Begüm Aydın ekonomik istismar ve erken yaşta evlilikler konusunda önemli noktalara değindi. Nöropsikolog Şehadet Ekmen ise sınır bölgelerinde mülteci çocuklarla yaşadıkları deneyimleri ve uyguladıkları terapi tekniklerini anlattı.

Çalıştayın kapanışında ise bakım verenlerin ihtiyaç duydukları eğitimlerin başlıkları ve en sık yaşadıkları sorunların tespiti yapıldı. Bu veriler proje verileri ile ileri bir tarihte rapor olarak yayınlanmak üzere derlenecektir.

ÇÜNKÜ BEN ÇOCUĞUM ÇALIŞTAY RAPORU

 

ÇÜNKÜ BEN ÇOCUĞUM SONUÇ ÇALIŞTAYI BASIN BÜLTENİ

 

ÇALIŞTAY PROGRAMI ÇBÇ

Önceki Yazı

Hazar’da Yunus Emre Okumaları

Sonraki Yazı

Korona Günlerinde Kadın Sağlığı Programı

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir