AB SİVİL DÜŞÜN PROGRAMI – BİZİ BAĞLAYAN ŞEYLER ÖZEL DESTEĞİ
2020
AB Sivil Düşün Programı’nın salgın günlerine özel duyurduğu “Bizi Bağlayan Şeyler” adlı destek paketi, bu dönemdeki hak odaklı çalışmalara destek sunmayı hedeflemişti.
Söz konusu destek paketiyle gerçekleştirdiğimiz Çevrimiçi Kaşifler Atölyede Projesi çocukların evden dahil olabilecekleri, gelişimlerini fiziksel, duygusal ve bilişsel olarak destekleyen; aynı zamanda da farklı kültürlerden, farklı milletlerden, farklı şehirlerden çocukların çeşitliliklerini fark etmelerine destek olan bir program düzenlemeyi amaçladı. Proje hazırlık ve raporlama aşaması ile birlikte toplam 3 ay sürdü. Projemizin çocuklar ile olan kısmı 19 Eylül 2020 ile itibariyle başlayıp 23 Kasım 2020 tarihinde sonuçlandı.
Proje için sağlanan destek ve dernek öz kaynağından yararlanarak oluşturduğumuz etkinlik kitleri 20 katılımcıya ulaştırıldı ve katılımcıların online olarak gerçekleşen atölyelere dahil olması sağlandı. Dolayısıyla destekten doğrudan 20 çocuk yararlanmış oldu. Aynı zamanda projenin görünürlüğü vasıtasıyla dolaylı yoldan derneğin bağlantıları ve bilinirliği desteklendi ve bu da derneğe fayda sağladı.
Faaliyetlerimiz online olarak Zoom uygulaması üzerinden, ilk etkinliğimiz 19 Eylül 2020, son etkinliğimiz 23 Kasım 2020’de olmak üzere gerçekleşti. Etkinlikler her hafta Cumartesi günü 11.00 – 12.00 ve 14.00 – 15.00 saatleri arasında yapıldı. İki farklı saat aralığının olmasının sebebi, online eğitimin verimini artırmak adına katılımcıları 10’ar kişiden oluşan iki gruba bölmemizdi.
Katılımcılar 9 Suriyeli, 9 Türk ve 2 Özbek olmak üzere 20 kişiden oluşmaktaydı. Türk katılımcılardan bir tanesi İzmir, bir tanesi ise Londra’da ikamet etmekteydi. Diğer 17 katılımcı İstanbul’dan katılım sağlamaktaydılar.
Etkinlik başlıklarımız şu şekildeydi:
- Buzları Kıralım Atölyesi
- Bitki Yetiştirme Atölyesi
- Kedi Yaşam Alanı Atölyesi
- Pankek Atölyesi
- Sihirli Nişasta Deneyi ve Boya Karıştırma Deneyi Atölyesi
- Felsefe Atölyesi
- Sosyal Yaşam Kuralları Atölyesi
- Duygularımız Atölyesi
Katılımcı çocuklara gönderdiğimiz destek kitleri ile aşağıdaki hedeflere ulaşmış olduk;
- Yönerge kitapçığı ile çocukları yapılacak etkinlikler hakkında bilgilendirmek
- Basılan afişler ile projenin, destek veren kurumun ve derneğin görünürlüğünü artırmak
- Tasarlanan ajanda ve günlükler, çıkartmalar ve kalem ile çocukların kendilerini özel ve önemli hissetmelerini sağlamak, ayrıca kullanabilecekleri kişisel materyallere sahip olmalarını sağlamak
- Tişört, şapka ve çanta ile yine kişisel eşyalar ile kendilerini değerli hissetmelerini sağlamak ve grup aidiyetini pekiştirmek
- Projenin görünürlüğünü artırarak çocuklarda bu projenin uzun zaman sonra bile güzel ve etkili bir anı olarak kalabilmesini sağlamak
Atölyelerin 7.haftasındaki Felsefe Atölyesi için felsefe öğretmeni Semra Işık ile, 8.haftadaki Duygular Atölyesi için ise Psikolog Gamze Akpınar ile iş birliği yaptık. İki eğitimcimiz de atölyelere gönüllü ve kurumlardan bağımsız olarak katıldılar. Ayrıca etkinlik yönerge kitapçığımızı oluştururken kitabın çocukların yaşlarına ve gelişimlerine uygun olarak düzenlenmesi amacıyla ilkokul öğretmeni Nuray Filiz’den de danışmanlık aldık.
Atölyeler sonunda faydalanıcıların birbirleri ile sağladıkları entegrasyon, ilk haftadan son haftaya kadar kendilerini ifade etmede gerçekleştirdikleri performans, farklı etnik özelliklere sahip insanlarla tanışma fırsatı bulmaları, topluluk içerisinde söz alabilme ve özgüvenlerinin artması, göçmen çocuklar için Türkçe konuşma pratiği yapabilmeleri gibi birçok kişisel katkı sağlandı.
Bunların yanı sıra bu projenin sivil topluma katkıları çocuklardaki etnik önyargıları kırma, göçmen/azınlık gruba sahip çocuklar için sosyal uyumun kolaylaşması ve aidiyet duygusunun artması olarak sıralanabilir. Projedeki tüm çocukların ilgi ve alaka görebildikleri, kendilerini değerli hissedebildikleri ve düşüncelerinin dinlendiği bir sosyal gruba dahil olmaları da çocukların haklarıyla birlikte topluma katılımı vasıtasıyla sivil topluma bir katkı olarak düşünülebilir.
Pandemi gibi zorlu bir süreçte çocuklarla bir araya gelmek bize de umut verdi ve yolumuza ışık tuttu.
Atölye süresince çekilen fotoğraflar ve atölye içerikleriyle ilgili verilen bilgiler, Kişisel Verileri Koruma Kanunu dikkate alınarak sosyal medya hesaplarımızda ve derneğimizin web sitesinde paylaşılmıştır. Paylaşılan görsellerde çocukların hiçbirinin yüzlerinin görünmemesine özellikle dikkat edilmiştir. Atölyelerin görüntü kayıtları gizlilik ilkesine uygun şekilde arşivimizde saklanmaktadır.
Tüm materyaller (yönerge kitapçığı, eğitim içeriği, eğitim modeli) talep eden kurum ve kuruluşlarla atölyelerde kullanmak üzere kamu yararına paylaşılabilir.