Murat AKSOY
Programda öncelikle zihniyet yapıları üzerinde duran Aksoy, Türkiye’deki sistemin otoriter zihniyet yapısını ima ettiğini belirterek uygulamalardan örnekler verdi.
“Osmanlı’da farklı kültürel kimliklerin bir arada yaşamasının mümkün olabildiğini ancak Cumhuriyetin vatandaşlık tanımını Türklük ve laiklik üzerinden oluşturduğu için bunun sözkonusu olmadığını ifade eden Aksoy, “Türk modernleşmesinin yarattığı kültürel kimlik sadece kurulan devletin vatandaşlık nosyonunu belirlememiş, aynı zamanda yönetici sınıfın kendilerine toplumsal bir meşruiyet bağı kurmasının temelini de oluşturmuştur” dedi.
Bu kimliğin dışında kalanların “gerici” olarak tanımlanması, siyasi alandan ekonomik alana kadar geniş bir gerilimin kaynağı olduğunu vurguladı.
Kılık kıyafeti belirleyen bir kanunun olmadığını dolayısıyla başörtüsü yasağının yasal bir temeli bulunmadığını belirten Aksoy teoride sosyolojik bir tanım olan kamusal alanın pratikte siyasetin bir iktidar aracına dönüştüğünü ifade etti.
Laiklik kavramının demokrasi içinde tanımlanması gereğine de işaret eden Aksoy, yeni bir vatandaşlık tanımının problemlerin çözümde rol oynayabileceğine işaret ettiği konuşmasında başörtüsü yasağı problemini ancak bir sol partinin çözebileceğini ancak bugün böyle bir sol partinin var olmadığını da vurguladı.”
Not: Program hakkındaki kısa bilgiler, notlar üzerinden derlenmiştir.
Hazırlayan: Dilek Karataş