Avrupa’da Kadın Olmak; Riskler, Fırsatlar, Kazanımlar
Feminizm, özellikle doğduğu coğrafyada hem zihniyetleri değiştirmede hem de önerilerini siyasete aktarmada çok başarılı oldu. Böylece kadınların ve toplumun yaşamsal pratiklerini değiştirdi. Ancak bu “başarılı” performans şimdilerde doğduğu topraklarda sorgulanır hale geldi. Modernizmi en fazla idrak eden ve sorunlarıyla en erken karşılaşanlar nasıl o coğrafyanın insanları idiyse feminizmin de sonuçlarının en açık görüldüğü yer yine aynı coğrafya oldu.
Modernizmin post-modernizme evrilmesi gibi feminizmin post-feminizme dönüşmesi feminizmin iddialarını kaybettiği yolunda yorumlara yol açtı. Artık bir tek doğru, tek bir reçete yoktu. Aynı zamanda İngiltere’de yapılan bir araştırma kadınların feminizme inançlarının da sarsıldığını gösteriyordu. Buna göre genç kadınlar feminizme ilgi duymadığını, feminizmi olumsuz bir etiket olarak gördüklerini, erkeler hakkındaki söylemlerini de abartılı bulduklarını ifade ediyorlardı.
Modernizmin dünya cenneti vaadine koşut olarak kadınlara özgürlük vadeden feminizmin geldiği bu son nokta soğukkanlı bir değerlendirmeyi hakkediyor.
Batıda feminist teorinin oluşturduğu yaşamın sonuçları itibariyle kadınların hayatına artı ve eksi olarak neler getirdiği şu başlıklar altında tartışılıyor.
* Kadınların ezilmesine engel olmak ya da kadının kurtuluş hareketi olarak da bilinen Feminizm önerileriyle kadınları kurtarabilmiş midir?
* Özgürlük vaadiyle ortaya çıkan feminizm kadınları ne kadar özgür kılabildi?
*Evlilik ve aileyi kadının kariyerine engel olarak gören feminist yaklaşımların oluşturduğu pratiklerin kadınların dünyasına ve topluma etkisi ne oldu?
*Tek başına ayakta kalma ile kurulan güç ilişkisi kadınları gerçekten güçlendirdi mi?
* “Bedenim benimdir” mottosunun kadınlar dünyasında nasıl bir karşılığı oldu?
* Cinsel devrimden en çok kim faydalandı?
* Aileye ve çocuğa karşı geliştirilen söylemler kadınların hayatını nasıl etkiledi?
* İş hayatında var olmak kadına neler getirdi?
* Bir taraftan kadının metalaşmasına itiraz ederken diğer yandan kadını kapitalist sistem içinde çalışmaya teşvik eden hatta zorlayan feminizm kadınların metalaşmalarına ne kadar engel olabildi?
* Sistem ve iktidar sorgulamasıyla yola çıkan feministler kapitalist çarkın içine girerek sistemin yeniden üretilmesine nasıl bir katkı sağladılar?
* Hayatı bir çatışma üzerinden yaşamak kadınların psikolojilerini nasıl etkiledi?
* Gelinen noktada feminizm miadını doldurdu mu? Yoksa yeni bir form mu kazanıyor?
* Başlangıçtan günümüze dönüşerek değişen feminist çerçeve nereye evriliyor?
Bu konsept içinde konuları tartışacağımız uluslararası toplantıya katılımınızı bekleriz.{jcomments on}
..