Hazar Derneği olarak 22 Haziran 2026 tarihinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştirilen ALLY for Future: Genç Müslüman Kadınlar Liderlik Programı açılışına katıldık. Programda genç Müslüman kadınların liderlik süreçlerine katılımı, kendi değerleriyle var olabilmeleri ve uluslararası alanda daha görünür hale gelmeleri üzerinde duruldu.
Açılış konuşmasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadınları geleceği inşa eden öncüler olarak gördüklerini ifade etti. Bakan Göktaş, genç Müslüman kadınların liderliğinin yalnızca bireysel bir başarı meselesi olmadığını; topluma, aileye ve insanlığa karşı sorumluluk taşıyan bir alan olduğunu vurguladı.
Konuşmada ayrıca başörtülü kadınların ve Müslüman kadınların maruz kaldığı ayrımcı tutumlara dikkat çekildi. Liderliğin bir güç gösterisi değil; ahlak, feraset ve fayda üretme bilinciyle taşınması gereken bir sorumluluk olduğu ifade edildi.
Programda konuşan Dr. Esra Albayrak, Müslüman kadınların uluslararası anlatılarda çoğu zaman görünmez kılındığını belirtti. Müslüman kadına biçilen rolün değişmediğini ifade eden Albayrak, genç kadınların kendi kültürel ve entelektüel zeminlerinden beslenen yeni bir dile ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Musa Kulaklıkaya ise konuşmasında Gazze’deki kadın ve çocuklara dikkat çekti. Gazze’deki kadın ve çocukların yanında durmanın ahlaki ve insani bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Kulaklıkaya ayrıca genç kadınların eğitim, istihdam ve liderlik imkânlarına erişmesinin toplumların güçlenmesi bakımından önemli olduğunu belirtti.
İslam İşbirliği Teşkilatı Sosyal İşler Direktörü Dr. Abdul Falilat Ajoke de Türkiye’nin kadınların güçlendirilmesine yönelik çalışmalarına ve bu alandaki desteğine değindi.
Programda genel olarak genç Müslüman kadınların liderlik kapasitesinin desteklenmesi, ortak meseleler karşısında dayanışmanın güçlendirilmesi ve kadınların toplumsal hayatta daha etkin şekilde yer alması gerektiği vurgulandı.
Farklı ülkelerden genç kadınları bir araya getiren programın, tecrübe paylaşımına ve ortak bir gelecek tasavvuruna katkı sunması hedefleniyor.



